hirdetés

Emiatt is nehezebb lesz jövőre

Ha az idei adóbevallásnál már a jövőre tervezett veszteségelhatárolási szabályt alkalmazták volna a társaságok, akkor elestek volna attól a lehetőségtől, hogy 543 milliárd forinttal csökkentsék az adóalapjukat, az adózás előtti eredményüket. A tavalyi összeg ugyanakkor rekordnak számít: másfélszer több, mint a 2010-ben leadott, a 2009-es bevallásokban szereplő 367,9 milliárd forint. A veszteségelhatárolás szigorodása jellemző tendencia a régióban.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A társasági adózás fontos eleme, hogy a cégek valamilyen módon kezelni tudják veszteségeiket. Induló vállalkozásoknál természetes, hogy néhány évig a kezdeti beruházások nem térülnek meg. A gazdaság stagnálása – esetleg egy recesszió – is sokakat sodorhat átmenetileg nehéz helyzetbe, és egy-egy piac is alakulhat kedvezőtlenül, ami az adott évben negatív eredményhez vezet. A veszteség elhatárolása lélegzetvételnyi időhöz juttathatja a cégeket, ami – különösen a legkisebbek esetében – akár a túlélés záloga is lehet. A hazai gazdaság pedig továbbra is stagnál, amit jelez az is, hogy idén valószínűleg tovább csökkennek a társasági adóbevételek, mivel jóval kisebb adóelőleget fizetnek be már év közben is a cégek. (Az adóváltozások a vállalkozásokra és a lakosságra gyakorolt hatásairól itt olvashat bővebben.


Kevésbé lehet a korábbi veszteségeket csökkenteni
Fotó: sxc

A veszteségelhatárolás lényege, hogy a negatív adóalappal záruló üzleti év veszteségét a következő évek nyereségével szemben el lehet számolni, a veszteségre jutó adót így vissza lehet nyerni. Magyarországon mostanig nem korlátozták az elhatárolható veszteség mértékét, 2012-től azonban a tervek szerint a pozitív adóalap felét lehet csupán a korábbi veszteségekkel csökkenteni. Így amennyiben az idén veszteséges cég jövőre pozitív adóalappal zár, a korábban elhatárolt veszteségekkel sem fogja nullázni az adófizetési kötelezettségét, hívja fel a társaságok figyelmét Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere.

A jegybank az inflációs jelentésében úgy számol, hogy a veszteségelhatárolás szűkítése 22 milliárd forinttal növelheti a költségvetés bevételeit 2012-ben. Az RSM DTM Zrt. adópartnere szerint a tervezett hazai jogszabályváltozás mértéke és módja összhangban van az európai és főként a régiós társasági adószabályokkal. Szinte mindenhol szigorodott a szabályozás az elmúlt években. (Nőnek a járulékok és illetékek jövőre.)

Kivétel az Egyesült Királyság és Németország 

Az európai társasági adókulcsok széles skálán mozognak. Míg Magyarországon jövőre már 500 millió forintig 10 százalék, a felett 19, Németországban 15 + 0,825 (szolidaritási adó), Romániában 16, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában 19 százalékot, Ausztriában 25 százalékot, az Egyesült Királyságban pedig 28 százalékot fizetnek a társaságok. A veszteség elhatárolásának és későbbi felhasználásának feltételei szintén országonként változnak. Az európai országok túlnyomó részében az elhatárolt veszteség csak a későbbi évek nyereségének terhére használható fel, kivéve az Egyesült Királyságban és Németországban, ahol a megelőző év nyereségével szemben is elszámolható a keletkezett veszteség, írja az RSM DTM partnere.

A keletkezett veszteség felhasználására öt évig van lehetőség Lengyelországban, ahol az egy évben keletkező veszteség legfeljebb 50 százaléka írható le egyszerre, de egy évben több év vesztesége is érvényesíthető. Csehországban is öt év a határidő, Romániában és Szlovákiában hét, míg Oroszországban tíz év. Az osztrák, a német, és a brit szabályok szerint viszont időkorlát nélkül felhasználható az elhatárolt veszteség, de Ausztriában a veszteséges cégek minimumadó fizetésére kötelezettek – egy kft 1750 eurót, míg egy részvénytársaság 3500 eurót köteles fizetni –, míg az elhatárolt veszteség a nyereséges évben 75 százalékkal csökkentheti le az adóalapot, 25 százalék után adózni kell. (November 1-jén lép életbe az új jövedéki adókról szóló törvény.)

Németországban az előző évre terhelendő mínusz esetében 511.500 euró értékig érvényesíthető a veszteség, a következő nyereséges évek rovására a leírás egymillió euróig korlátozás nélkül érvényesíthető, e felett csak az adóalap 60 százalékáig írható le veszteség.

Az egyes államokban hatályos szabályozások részben korlátozzák egy megvásárolt, vagy átalakuló cég veszteségének konszolidálását is. – A hazai szabályozás is ebbe az irányba módosul, érthető módon kihúzva a talajt az ilyen célú cégfelvásárlások alól – mutat rá Hegedüs Sándor. Romániában az átalakuló cég elhatárolt vesztesége, Lengyelországban a megvásárolt és az átalakuló cég elhatárolt vesztesége, Németországban pedig az 50 százalék mértéket meghaladóan megvásárolt cég vesztesége nem továbbvihető.
 

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo