hirdetés

Devizakockázatok: nem védekeznek a magyar cégek

A gyorsan változó piaci környezet sok magyar vállalatot visszatart devizakockázatainak kezelésétől, pedig éppen azzal vállalnak nagy rizikót, ha nem tesznek semmit. Az ING Bank felmérése szerint a régiós piacok közül Romániában a vállalati devizakitettséget a jegybank beavatkozása csökkenti, a cseheknél a cégek széles körben alkalmaznak fedezeti ügyeleteket, míg a szlovákoknál a fedezeti ügyletekben korábban aktív exportőrök számára megoldást jelentett az euró bevezetése.
hirdetés

A válság kitörése óta eltelt 4 évben a drasztikusan megnövekedett árfolyam-ingadozás és ezzel a vállalatoknak okozott devizakockázatok ellenére megcsappant az ilyen helyzetek kezelésére szolgáló banki eszközök iránti igény Magyarországon. Az azt megelőző időszakban nagyobb volt a hazai vállalatok körében a nyitottság egyszerű határidős, de akár devizaopciós megoldások alkalmazására is.

Túlzott kockázatvállalás
A hazai opciós piacra 2008 előtt jellemzőek voltak az olyan spekulatív ügyletek is, melyek nem csökkentették, inkább növelték az adott vállalat nyitott devizapozícióját egy-egy nagyobb nyereség reményében. Azok a cégek, amelyek akkor megégették magukat a sokszor spekulatív ügyletekkel, azóta szinte egyáltalán nem vagy kisebb mértékben kötnek fedezeti ügyleteket.
Mérsékelni kell a kockázatokat

„A gyorsan és gyakran változó gazdasági környezet bizonytalanságot okoz a Magyarországon tevékenykedő vállalatoknak, és ebben a helyzetben természetes, ha kockázataik csökkentése kiemelt jelentőséget kap. Elsősorban a nagyvállalatokra jellemző, hogy fedezeti ügyeleteket alkalmaznak deviza kockázataik kezelésére.”– hangsúlyozta Kálmán Zoltán az ING Bank értékesítési igazgatója.

Romániában is hasonló a helyzet, a kkv szektor vállalatai kevésbé alkalmaznak fedezeti ügyleteket, ott a kis- és középvállalatokat lej hitelek felvételére ösztönzik, ezzel is csökkentve a fedezeti ügyletek szükségességét. A nagyobb vállalatok számára a különböző fedezeti ügyletek alkalmazása már bevett gyakorlatnak számít, főképp a magántulajdonban lévő, illetve jegyzékbe vett nagyvállalatok körében. Csehországban éppen fordított a helyzet: több fedezeti ügylet köttetik a helyi közép- és nagyvállalatokkal, mint az igazán nagy vállalatok körében.

A cseheknél népszerűek a fedezeti ügyletek

Az ING felmérése szerint Csehországban egyébként nagyon népszerűek a fedezeti ügyletek: a vállalatok mintegy 30-40 százaléka köt fedezeti ügyleteket, ami exportőröknél elérheti az 50-60 százalékot. A helyzet jóval egyszerűbb Szlovákiában, hiszen amióta bevezették az eurót, a – szlovák korona idejében nagyon népszerű - fedezeti ügyletek teljesen eltűntek.

„A multinacionális cégekre általában jellemző, hogy belső szabályzat vonatkozik a kockázatkezelésre, amelyet vagy központilag kezelnek, jellemzően a cégcsoport központjában, vagy a helyi leányvállalatra bízzák. A tapasztalatok szerint ez utóbbi megoldás jobban képviseli a leányvállalatok üzleti érdekeit.” – tette hozzá Kálmán Zoltán.

Itthon egyre aktívabbak a közepes méretű cégek

A magyar tulajdonú cégek jellemzően a 2000-es évek közepén indultak el a deviza kockázat kezelés standardizálása irányába, és azóta készül ezeknél a vállalatoknál is kockázatkezelési politika. A közepes méretű cégek nyitottabbak az innovatív megoldásokra, és az egyszerűbb döntéshozatal miatt az elmúlt időszakban aktívabbak voltak a piacon. A válság kirobbanása óta a korábban intenzíven hedgelő cégek óvatosabbak lettek, mind az ügyletek volumenében, mind az ügyletbe való belépés időzítésében, illetve a használt megoldások kiválasztásában.

 Kis cégek számára is nyitott a piac
A kisebb cégeknek sem kell lemondaniuk a preventív védekezésről. A piacon számukra elérhető termékskála egyre szélesebb. A termékekről, a döntés során figyelembe veendő szempontokról készült a Piac&Profit korábbi összeállítása.
Az ügyletkötésekkel kapcsolatos túlzott óvatosság azonban azt eredményezi, hogy a vállalat védtelen marad a jelentős árfolyammozgásokkal szemben. A ló túlsó oldala itt sem jó stratégia, melyet a forint 2012-ben látott jelentős erősödése során az exportőrök is megtapasztalhattak.

Követendő stratégia

A követendő stratégia továbbra is az, hogy érdemes tisztában lenni azokkal a piaci kockázatokkal, amelyek a vállalat eredményességére szignifikáns hatással bírnak. Ezek pontos felmérését és egy kockázatkezelési politika kidolgozását követően szükség van a természetes, majd a banki megoldások alkalmazására.

„Az átlátható és könnyen lekönyvelhető banki termékek a legnépszerűbbek a vállalatok körében. A határidős ügyletek és az egyszerűbb devizaopciós stratégiák alkalmasak a vállalati devizakockázatok csökkentésére. A cél az, hogy kihozzuk és ne bevigyük a kockázatot a cégbe.” – tette hozzá az ING Bank szakértője. Az ügyletek megkötésével nem ér véget a folyamat, ajánlott azok nyomon követése az adott lejáratig. A piaci árfolyammozgások valamint a vállalat nyitott devizapozíciójának változása függvényében szükséges lehet az ügyletek átalakítása, esetleg lejárat előtti lezárása.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo