Dagonyába küldtek minket a görögök

A görög saga folytatódik. Szombaton már felröppent a hír, hogy a három nagy párt megegyezett és lesz koalíciós kormány. Tegnap estére viszont kiderült, hogy a Syriza mégsem tud részt venni egy olyan kormányban, amely elfogadja az EU segélycsomaghoz kötődő megszorításokat. Így a bizonytalanság maradt. Ma este újra találkoznak a Paszok, az Új Demokraták és a Syriza képviselői az elnöknél.

Addig is egyéni tárgyalásokat folytatnak. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Demokratikus Baloldal, a Paszok és az Új Demokrácia alapítana kormányt, de a baloldal ragaszkodik a Syriza részvételéhez. Viszont azok meg egy megszorítós kormányban nem akarnak részt venni. Tehát vagy három párti kormány lesz, ha a demokratikus baloldal szakít szövetségesével, vagy négy párti kormány lesz, ha a Syriza végül beadja a derekát és elfogadja a megszorításokat. A harmadik lehetőség, hogy sem a demokratikus bal sem a szélső bal (Syriza) nem adja be a derekát. Akkor új választások lesznek. Ma este 6.30-kor találkoznak újra a pártok, addig is maradhat a dagonya a piacokon, amelyek egyébként már beárazták a görög csődöt, a valódi aggodalom más euróövezeti tagállamokat övez, amelyek lazíthatnak a költségvetési fegyelmen.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Emelkedéssel indult kereskedés pénteken a tengerentúlon, a nap második felében azonban eltűnt a vételi erő a piacokról, melyek délnek vették az irányt (Dow -0,27%, Nasdaq 0,01%, S&P500 -0,34%).

- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének májusi előzetes értéke 77,8 pontra emelkedett a várt csökkenés helyett.

- A leggyengébben a pénzügyi szektor (-1,3%) teljesített, a JP Morgan felől érkező negatív hírek nyomán. A bankóriás árfolyama több mint 9%-ot veszített. Az energia szektor teljesített még gyengén (0,7%), a távközlés pedig kiugróan jól szerepelt (1,3%).

- Ellentmondásos hírek láttak napvilágot a görög kormányalakítással kapcsolatban. A legfrissebb hírek szerint a Syriza párt vezetője bejelentette, hogy nem támogatja a koalíció létrejöttét.

- A spanyol kormány pénteken bejelentette, hogy a pénzintézeteknek további 30 milliárd eurónyi tartalékot kell képezniük, a korábban már előírt 54 milliárd euró után. Az 5 éves spanyol CDS felár újabb csúcsra (521) emelkedett pénteken.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

- Az arany tovább zuhant a hét utolsó kereskedési napján. 1.595 dollárról 1.579 dollárig esett a kurzus, napok óta tart a lejtmenet.

- Az olaj árfolyama a pénteki nap során is oldalazott 95,5-97,7 dollár között, a 200 napos mozgóátlag felett.

Távol-Kelet:

- Nulla közeli szinteken zajlik a hét első kereskedési napja az ázsiai piacokon (Nikkei 0,23%, Hang Seng -0,01%, Shanghai 0,06%).

- A kínai jegybank a kötelező tartalékráta további csökkentése mellett döntött. 50 bázisponttal 20%-ra csökkentette a jegybank a rátát. Ezzel a lépéssel a bankok további 400 milliárd jüant (63 milliárd dollárt) helyezhetnek ki a gazdaságba.

Devizák:

- Pénteken valamelyest erősödött a dollár az euróval szemben. Az 1,293-as nyitást követően 1,296-ig emelkedett, majd a lokális maximumról irányt váltott, és 1,291-ig esett zárásra. A reggeli órákban is dollárerősödés látható.

- A forint oldalazott pénteken az euró ellenében, 288-290 között araszolt a kurzus. A hajnali kereskedésben sem látható nagyobb mozgás.

Határidős piacok:

- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo