hirdetés

Cafeteria buktatók: kerüljük el a büntetést!

Amit az adójogszabály előír, a hatóság azt kéri rajtunk számon. Nem többet, nem kevesebbet, nem előbb, nem később, annyit és akkor valljunk és fizessünk, amennyit és amikor kell. Szakértőnk, P. Király Ágnes az Szja tv. 71.§ alapján haladva veszi sorra a tudnivalókat.
hirdetés

Vegyük tehát az Szja tv. említett paragrafusát. Az itt szereplő juttatások vonatkozásában teljesen mindegy, hogy Cafeteriában, vagy anélkül adjuk a dolgozóknak, az adózási szabályok így is, úgy is ugyanazok.

Az a) pontot rögtön át is ugorhatjuk, mivel igen ritka ma már, hogy munkáltatónak saját üdülője van.

A b) pontban a munkahelyi étkeztetés és az Erzsébet-utalvány már rejthet érdekességet.

Az étkeztetés hagyományos esetben úgy történik, hogy a munkáltató üzemeltet egy étkezdét, ahol a munkavállalók naponta elfogyasztják a számukra elkészített meleg ételt. Nincs utalvány, nincs kártya. Hogy lesz ebből nyilvántartás és adóbevallás? Hát minimum kivitelként a konyhás néni kockás papíron ikszelgeti, hogy melyik nap ki evett, dokumentáljuk, hogy mibe kerül egy napi menü, ezután már ki tudjuk számolni, mennyi is a tárgyhavi adóalapunk. Ha netán drágább a menü a kelleténél, vagy sok a munkanap a hónapban, előfordulhat, hogy nem férünk bele a havi 12.500 Ft-ba, amit természetesen dolgozónként kell vizsgálnunk. Ez bizony azt jelenti, hogy a fölöttes rész már Egyes meghatározott juttatásként többlet Eho terhet visel, amit eszerint kell bevallanunk a tárgyhónapra.

De mi történik, ha a dolgozónk júliusban szabadságon volt, és nem járt be ebédelni. Augusztusban vajon figyelembe vehetjük-e a kihasználatlan júliusi keretet? Sajnos a júliusi ebédet nem tudja a dolgozó augusztusban megenni. Ennél a megoldásnál ugyanis a juttatás formája az ételfogyasztás, vagyis a jövedelem akkor keletkezik, amikor a dolgozó megeszi, így a júliusi keret kihasználatlan marad.

Más a helyzet, ha a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető utalványt vagy elektronikus adathordozót alkalmaz. Sok helyen használják erre a célra például a belépő kártyát. Ebben az esetben a jövedelem akkor keletkezik, - amint azt az előző részben elemeztük -, amikor a munkáltató kiadja az utalványt vagy feltölti a kártyát. A dolgozó ekkortól rendelkezik vele, az már az ő dolga, mikor fogyasztja el. Így a munkáltató minden olyan hónapban kiadhatja/feltöltheti a 12.500,-Ft értéket, amikor fennáll a munkaviszony.

Szépen hízik a kártya
Május végéig 32 milliárd forintot töltettek fel Széchenyi Pihenő Kártyára (SZÉP-kártya) a munkavállalók, ami már meghaladja a korábban az egész évre kalkulált összeget. Május végéig 633 ezren igényelték a kártyát, és a tárca várakozásai szerint az év végére elérhető a 800 ezer és 1 millió közötti kártyabirtokos. A munkáltatók április végéig 28 milliárd, május végére pedig 32 milliárd forintot töltöttek fel a kártyákra. Ezzel az erre az évre várt 30 milliárdot már túllépték, az NGM most azzal számol, hogy az év végére a feltöltés eléri a 40-45 milliárd forintot. A folyamatot vélhetően segíti, hogy az ebben az évben a kártyára kedvezményes adózás mellett utalható éves keretösszeg 450 ezer forint a tavalyi 300 ezer helyett.
Itt a problémát inkább az okozhatja, hogy az utalvány kiadására, a kártya feltöltésére nem a tárgyhónapban kerül sor, hanem például a bérfizetéssel együtt utólag, a következő hónap elején. Tehát ha a januárra szánt étkezési keretet február elején adjuk ki, akkor januárra nem kell bevallanunk és adót fizetnünk, viszont így csak 11 havi étkeztetést tudunk kedvezményesen adni.

Az Erzsébet-utalvány kezelése is rejt hasonló csapdát. Ezt még azzal is megbonyolíthatjuk, ha több hónapra egyben adjuk ki. A törvény az utólag kiadás lehetőségét nevesíti, ezért az előre kiosztás okozhat vitás helyzetet. A nyilvántartásunkból a több hónapra egyben történő kiosztás esetén is ki kell derüljön, melyik hónapra milyen összeg vonatkozik, és ez ténylegesen mikor került kiadásra. Tehát ha június hónapban adtuk ki az első féléves utalványt annak a dolgozónak, aki januártól nálunk dolgozik, akkor júniusra kell bevallanunk és leadóznunk a 6*5.000=30.000 forintnyi utalványt, de olyan analitikát kell mellé tennünk, amiből egyértelmű, hogy januártól júniusig minden hónapra adtunk 5.000 forintnyit, különben a 30.000-ből 25.000 forintnyi utalvány már drága lesz.

A SZÉP kártya tudja talán a legcifrább helyzeteket előidézni. Egyik oldalról a zsebek maximum összege éves szinten van korlátozva, ami nem azt jelenti, hogy év közben ne kellene vallanunk és fizetnünk. Ugyanúgy, mint a többi juttatásnál, arra a hónapra kell teljesítenünk, amikor feltöltjük a kártyát. Ha több részletben adjuk, akkor ahhoz igazodva.

Viszont nem csak arra a juttatásra kell figyelnünk, amit mi adunk, hanem arra is, amit más kifizető adott a dolgozónknak. Így előfordulhat, hogy például mi csak 100.000,- Ft-ot töltünk a kártya vendéglátás zsebére, ami nem haladja meg a korlátot, de a dolgozónk az előző munkahelyén is kapott már szintén 100.000,-Ft-ot ebben az évben. Ez esetben a százezrünkből csak ötvenezret adhatunk Béren kívüli juttatásként, a többit már csak a plusz 10% eho-val. Mindezt az adóbevallásban is rögtön, az adott hónapban le kell kezelnünk. Szerencsére itt legalább azzal nem kell foglalkoznunk, hogy a munkaviszony nem áll fenn egész évben, a SZÉP kártya éves maximum összegeit nem kell arányosítani törtévre. Az ötszázezres korlát viszont erősen beleszól, ott jönnek az igazi bonyodalmak.

Szezonja van az iskolakezdési támogatásnak, Az idén még adhatjuk számlára is, utalványban is, legkorábban júliusban, legkésőbb október végéig. Természetesen annak a hónapnak a bevallásában kell szerepeltetni, amikor kiosztjuk az utalványt vagy kifizetjük a munkáltató nevére szóló számla ellenértékét. Típusos hiba, hogy a bérrel együtt fizetjük a számlát a következő hónap elején és előző hónapra valljuk be. Ez különösen kockázatos az októberi bérnél, mert könnyen kicsúszhatunk a kedvezményes időszakból, és máris összevonandó jövedelmet képeztünk a béren kívüli juttatásból.

Bónuszként is adható a foglalkoztatói nyugdíj
Az öngondoskodás a jövőben fontos lesz, mivel egyre elérhetetlenebbnek tűnik a tisztes megélhetést nyújtó nyugdíj. A megtakarítások növekedéséért sokat tehetnének a cégek, például önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulással vagy foglalkoztatói nyugdíj juttatással. Ez a munkaadóknak is jó, hiszen meg tudják tartani értékes munkatársaikat, utóbbit pedig a teljesítménybérhez is kapcsolhatják.
Egyik kedvencem a helyi bérlet, mármint adózásilag. Nagy előnye, hogy kevés a szabálya. Csak az számít, hogy mikor adom ki, vagy fizetem ki a róla szóló számla értékét, és nincs korlátozva, hogy hány hónapra, évre, stb. Ezért érdemes év végén időben figyelni a következő évi szabályokra, és aszerint eldönteni, hogy a következő évre szóló bérletet melyik évben adjuk ki, még decemberben, vagy netán csak januárban. Így fordulhat elő, hogy a dolgozó januárban is kap egy éves bérletet, meg decemberben is. Az adóbevallásban természetesen annak megfelelően szerepeltetjük, hogy melyik hónapban adtuk ki a bérletet vagy fizettük ki a számlát (és nem, hogy melyik havi bérrel együtt!).

Az iskolarendszerű képzésről sok szót nem ejtenék, elég speciális juttatás, az elszámolása-bevallása viszont nem nagyon okoz gondot.

Annál izgalmasabb lehet az önkéntes pénztárak esete. Az előző alkalommal megnéztük, mi a szabály, merthogy rájuk külön is van. Más a teendőnk, ha több hónapra előre, más, ha a tárgyhónapban, és megint más, ha utólag legfeljebb három hónapra utalunk.

Nézzük sorra! Egyszerre elutaljuk például augusztusban az év hátralévő hónapjaira mondjuk az egészségpénztári tagdíj hozzájárulást. Ez öt hónap, legyen havi 10.000 Ft. Be kell-e vallanunk augusztusra az 50.000 forintot? Hát nem, feltéve, hogy közöltük a pénztárral, hogy ez nem augusztusi ötvenezer, hanem ötször havi tízezer. Így augusztustól decemberig minden hónapban bevallunk és adózunk tízezer forint után. Ha elfeledkezünk az adatközlésről, akkor bizony augusztusra adtunk ötvenezret, ennek minden következményével.

Munkáltatói egészségbiztosítás: kétharmad akarja
Elégedetlenek vagyunk az állami egészségüggyel, ezért egyre többen keresünk alternatív megoldásokat. Sokan már hajlandók magánorvosra költeni, de azt, hogy ezt megtehetik privát egészségbiztosítás útján is, még kevesen ismerték fel. Kétszer annyi munkavállaló nyitott az egészségbiztosításra, ha azt juttatásként munkáltatójuktól kapja. Ez évtől mindez adó- és járulékmentesen tehető meg.
Ha havonta utaljuk a tízezreket, akkor tulajdonképpen ugyanúgy kell eljárnunk. De vigyázzunk, ez csak akkor igaz, ha valóban a tárgyhónapban utalunk és nem a következő hónapban visszamenőleg!

Mi a helyzet az utólagos utalással? Itt is lényeges, hogy közöljük a vonatkozási hónapot a pénztárral, különösen, ha több havi tagdíjat utalunk, de bevallani arra a hónapra kell, amelyben az utalást teljesítettük. Fontos tudnunk, hogy ha időközben változik az adóteher, például évváltásnál, a kötelezettséget a vonatkozási hónap szerint kell megállapítanunk, attól függetlenül, hogy a bevallási hónapra már más a szabály. Így fordulhat elő, hogy teszem azt, februárban utalom el a december –január –februári tagdíjat, ezt februárra kell bevallanom, de a decemberit még a tavalyi szabály szerint, a január-februárt pedig már az idei szerint. Az a megoldás viszont, ami még mindig gyakori, hogy a bérszámfejtés alapján a következő hónap elején utalok, de a bérszámfejtés hónapjára vallom be a juttatást, egyik esetre sem jó.

P. Király Ágnes Top Cafeteria

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo