6 százalék járulékot spórolhat aki még időben lép!

Augusztus 1-től a kamatjövedelmeket a korábban is létező 16%-os kamatadó mellett további 6% egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli. Vannak azonban olyan befektetési formák, amelyekkel még pár napig elkerülhetjük a plusz teher megfizetését.

A módosítást az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXIII. törvény 4.§-a vezette be. Az új rendelkezés lényege, hogy ha a személyi jövedelemadó szempontjából nem adómentes a kamatjövedelem, akkor nemcsak 16 százalék személyi jövedelemadót, hanem 6 százalék egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell a kamat után (összesen 22 százalék közteher).

Érdemes tehát előre gondolkodni és élni például a tartós befektetési számlák (TBSZ) nyújtotta előnyökkel – mondta el Nagy Bertalan Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója a Gazdaság tévének adott interjújában. Ilyet szinte bármelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál lehet nyitni. A számla megnyitásához előírt minimum összeg 25.000 forint, mely azonban a számla megnyitásának évében (az úgynevezett gyűjtőévben) szabadon tovább növelhető – jelen esetben tehát 2013. december 31-ig. A megtakarítási lehetőség fő előnye, hogy 3 év türelmi idő után a megtakarítás hozama, és az árfolyamnyereség után csak 10 százalék adót kell megfizetni, míg az 5. év leteltével a befektető 100 százalékban mentesül az adófizetési kötelezettség alól. (Itt olvashat további részleteket a tartós befektetési számlákkal kapcsolatos lehetőségekről.)

Forrás: GazdaságTV.hu

Amiért pedig különösen aktuális most az öngondoskodásnak ez a formája, hogy az rendelkezések szerint a 2013. augusztus 1-ig megnyitott TBSZ számlákra nem vonatkozik majd az EHO teher. Ugyanakkor a megtakarítási formára eddig is érvényes adókedvezmények továbbra is élnek.

A befektetési számlán elhelyezett pénzzel szabadon kereskedhetünk. Az öngondoskodási forma pozitívumai között említik azt is, hogy nem csak a gyakorlott befektetőknek kínál igazi előnyöket, valamint, hogy jól összehangolható más előtakarékossági formákkal. A tartós befektetési szerződés kiváló lehetőséget jelent a kisebb megtakarításokkal rendelkezők számára is. A befektetőknek viszont a számla nyitásakor el kell dönteniük, hogy betétben, vagy értékpapírban akarják tartani megtakarításaikat. Később ugyanis a két számla között nincs átjárás.

Kinek jó a TBSZ?
  • Aki biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni megtakarított pénzét
  • Aki nem biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni a pénzt, hiszen bármikor kiszállhat, csak az adókedvezményt veszti el
  • Aki most készül befektetni félretett pénzét
  • Akinek már van betétje
  • Akinek már van befektetési alapja
  • Aki örökölhető megtakarítási formát keres
Más megoldás is van

A tartós befektetési számlák mellet számos bank kínál az EHO fizetési kötelezettség hatályba lépése kapcsán „előre kamatot fizető” betéteket is, mivel a rendelkezések szerint a fizetési kötelezettség az augusztus 1. után megszerzett kamatjövedelmeket terheli.

Emellett továbbra sem kell majd a 6%-os EHO-t megfizetni a hazai forintos állampapírok után és azon befektetési alapok után sem, amelyek legalább 80%-ban magyar állampapírt tartalmaznak – tette hozzá Nagy Bertalan. A külföldi devizában kibocsátott állampapírokra és kötvényekre viszont már vonatkozik a plusz 6%-os EHO fizetési kötelezettség.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo