Világmegváltásból profitálnak

Nem adakozás, nem CSR. Az impact investing társadalmi vállalkozásokba fektet, a világjobbító célokat társítja a profitérdekkel. Magyar kifejezés sincs igazán rá. Hatásbefektetés? Hatástőke?

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Új koncepció? Vagy csak a jól hangzó márkanevet találták ki hozzá mostanában? A koncepció jegyében működő feleket tömörítő Global Impact Investing Networköt (GIIN) is csak 2009-ben alapították meg a Clinton Global Initiative éves közgyűlésén. A szervezet alapötlete 2006-ban vetődött fel 40 befektető együttgondolkodásából; a szakirodalom innen datálja az impact investing kifejezés létezését. Azt a szövetség is elismeri, hogy egyelőre nem elég egyértelmű, hogyan mérhető az ilyen típusú befektetés legfontosabb tényezője: hatása az érintett, megcélzott közösségre.

Soros és a piaci rés

A hatástőke társadalmi vállalkozókba fektet (róluk itt olvashat bővebben), akik a hagyományosan karitatív akciók és alapítványok szférájába száműzött projekteket vállalkozói alapon működtetik. Mennyi ilyen ethosszal invesztáló játékos mozog a világban? Az ImpactBase adatbázis 1000 alapot és befektetési lehetőséget tartalmaz.

Békaugrás
  • A Leapfrog 500 millió dollár értékű eszközt menedzsel, és 2014. szeptemberben további 400 millió dollárnyi tőkét gyűjtött össze.
  • Befektetései eddig 25 millió hátrányos helyzetű emberen segítettek. Az alap becslése szerint e népréteg vásárlóereje 2012-ben 2000 milliárd dollár volt, 2022-re pedig 5000 milliárdra nő.
  • A befektetők között megtalálható az ausztrál nyugdíjalap, az AXA, a Swiss Re és az AIG biztosítóóriások.
Befektetők

Leapfrog Investments, The Bill and Melinda Gates Foundation, The Rockefeller Foundation, Norfund, W. R. Kellogg Foundation, J. P. Morgan, USB, Ford Foundation, Grassroots Business Fund, Acumen Fund, Commonwealth Development Corporation, Root Capital, E+Co, Sarona Asset Management, Accion International, Equilibrium Capital Group, Small Enterprise Assistance Funds, SNS Asset Management, KL Felicitas Foundation, The Gatsby Charitable Foundation, The Annie E. Casey Foundation, The Tony Elumelu Foundation, Lundin for Africa, Armonia, LLC, Generation Investment Management, Athena Capital Advisors, National Community Investment Fund, Gray Ghost Ventures, Ignia Partners, LLC, Calvert Foundation, Inter-American Development Bank

A legújabb kezdeményezés Soros György és az eBayt alapító Pierre Omidyar nevéhez és pénzéhez köthető. A Leapfrog – békaugrás – nevű magántőkealapon keresztül elsősorban biztosítási, pénztakarékossági és banki szolgáltatásokba fektetnek Afrikában és Ázsiában. Céljuk a szegények felemelése és az életszínvonal javítása, de úgy, hogy keresnek is rajta. Egy tátongó piaci rést lovagoltak meg: a befektetésre kiszemelt vállalkozások célközönsége a piacvezető cégek által ignorált társadalmi réteg, mint például a munkaképes, de napi 10 dollárnál kevesebb jövedelmet felmutató HIV-fertőzöttek, akiket nem voltak hajlandók ügyfélnek elfogadni a nagy biztosítók.

Újfajta angyalok

Egy hatásbefektetésre szakosodott alap tulajdonképpen az a tőkepiacon, mint ami a B Corp (amiről itt olvashat részletesebben) a magánszektorban. Nem véletlen, hogy a GIIN három alapítójának egyike a B Lab, amely B Corpok életre hívását segíti. A hatástőke eredménye általában B Corp, Alacsony-nyereségű Korlátolt Felelősségű Társaság (LP LLC) vagy Közösségi Érdek Vállalat (Community Interest Co.) az angolszász üzleti világban.

A tőke úgy áramlik egy-egy cégbe, projektbe, hogy nincs kitűzve a kilépés dátuma vagy módja (részvénykibocsátás vagy cégeladás). Az is előfordul, hogy az alap adományokat gyűjt, majd saját kontójára kezeli azt befektetésként, a profitot pedig visszaforgatja más társadalomjavító vállalkozásokba. Számos hatásbefektető „türelmes tőkének” nevezi a pénzt, amit mozgat.

Magyarországon még a hatástőkét megelőző ideológia, a társadalmilag felelős befektetés is gyerekcipőben jár, vallják szakértők. Talán az Ashoka Magyarország közelíti meg leginkább a Leapfrog példáját. A hálózat pénzügyi és szakmai támogatást nyújt társadalmi vállalkozóknak évi 40 millió dolláros globális büdzséből.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo