Végveszélyben a természeti világörökségi helyszínek harmada

Az ENSZ által nyilvántartott 229 természeti világörökségből hetven van veszélyben a bányászat, vagy fosszilis energiaforrások kitermelése miatt. Magyarország sem kivétel, nálunk az Aggteleki Nemzeti Park közvetlen közelében nyitnának lignitbányát.

Kép: Pixabay

A természeti világörökségi helyszínek egyharmadának puszta létét fenyegeti az emberi tevékenység, a bányászat vagy a kőolaj- és földgázkitermelés, a védett területek 31 százalékában már folyik ilyen jellegű tevékenység, vagy nemrégiben adták ki az erre vonatkozó koncessziókat az illetékes kormányok – erre a következtetésre jutott a World Wildlife Found (WWF) októberben kiadott jelentése.

(A teljes jelentés pdf formátumban innen letölthető!)

A környezetvédelmi szervezet szerint különösen az afrikai védett területek vannak veszélyben: az ENSZ UNESCO szervezete által világörökséggé nyilvánított helyszínek 60 százaléka van veszélyben, Ázsiában és Latin-Amerikában 34 százalék. Olyan, a biodiverzitás szempontjából felbecsülhetetlen értékű területekről van szó, mint a Nagy-korallzátony vagy a tanzániai Salu rezervátum, amely a veszélyeztetett afrikai állatfajok egyik utolsó menedéke.

Európa sem kivétel: éppen a DEA olajipari konszern által nemrégiben elnyert koncesszió a Dániától Hollandiáig húzódó Watt-tengert fenyegeti. Magyarországon, mint azt korábban megírtuk, a kormányzati felelőtlenség az egyetlen természeti világörökségi helyszínünket, az Aggteleki Nemzeti parkot sodorja veszélybe. Magyarország egyik legszebb és legértékesebb nemzeti parkjától 680 méterre ugyanis lignitbánya létesülne, ezzel veszélyeztetné az ország egyetlen olyan helyszínét, amely a természeti értékei elismeréseképp kapta meg az egész világon ismert és elfogadott UNESCO Világörökség kitüntetést. A bányát ugyanis az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, mint természeti világörökségi helyszín védőövezetében tervezik kialakítani. Kritikus problémát okoz az is, hogy a bányászat során kitermelt lignit szállítási útvonala a világörökségi helyszín és a nemzeti park határán vezetne, áthaladva Natura 2000 területeken, ami negatív hatást gyakorolhat a természeti értékre.

A jövőnkbe kerülhet a fekete reneszánsz
A modern világban a szén az ipari forradalom idejét idézi, ugyanakkor ez a nyersanyag még mindig a világ egyik legfontosabb energiahordozója, és jó úton van afelé, hogy visszanyerje korábbi fontosságát. Elsősorban azért, mert minden másnál olcsóbb, de az sem mellékes, hogy szinte mindenhol megtalálható. Van belőle nekünk is bőven.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo