Új módszer a környezetszennyezés ellen: kővé váló széndioxid

Nemcsak a mondák és mítoszok hősei dermednek kővé, hanem a légkört szennyező emisszió is. Tudósok rájöttek arra, hogyan változtathatják a széndioxidot ásvánnyá a talaj mélyén. A módszer nem olcsó, de elnyelheti az összes légkörbe juttatott üvegházgázt.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Izlandon 2012 óta folytatnak fúrásokat: 450 méter mélységben a Hengill vulkánhoz közeli porlékony kőrétegekben vizsgálják, miként viselkedett az odajuttatott széndioxid. A megszilárdult lávarétegekben vájkálnak a University of Iceland kutatói. A legújabb fúrások azt mutatják, hogy a korábban lejuttatott üvegházgáz kölcsönhatásra lépett a bazaltrétegekkel és kalcittá vált, írta a The New York Times.

Ez a kristályszerű ásvány fehér színű és ha valóban igaz, hogy a föld mélyéről előhúzott minták egyes darabjai részben CO2-ből jöttek létre, akkor remény van rá, hogy új módszert találtak légszennyezésünk eltemetésére.

Ez volt...

A carbon capture (CC, azaz karbonelnyelés) módszere már ismeretes, ennek lényege, hogy a kiürült mély földgáz-üregekbe préselik a gyárkémények füstjéből a szennyező atomokat. A módszer széles körben történő elterjedését azonban hátráltatja túlzottan költséges és energiaigényes volta. Az eljárás során ugyanis olyan nagy nyomással préselik össze a széndioxidot, hogy az folyadékként viselkedik, így fecskendezik be a kőrétegek közé.

Ezért mindössze tucatnyi nagyméretű karbonelnyelő projekt van folyamatban világszerte, melyek összesen évi 30 millió tonna üvegházgázt nyelnek el, derült ki a Global CCS Insitute adataiból. Ezek közül is csak egy található erőmű mellett (a kanadai Saskatchewan területén). A technológia egyszerűen nem gazdaságos.

... ez lett
(képek: freeimages.com, wikipedia)

Állampolgári tiltakozások is övezik a módszert. Szakemberek elismerik, hogy bár vastag kőrétegek alá juttatják a széndioxidot, a gáz az apró repedéseken mégis utat találhat magának a felszín felé. Ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy földrengésnél nagyobb repedések keletkezhetnek, amiken keresztül sebesen szivároghat ki a gáz.

Az izlandi projekt abban tér el a hagyományos karbon elnyelési technológiától, hogy itt vizet is használnak a mélységekbe fecskendezés során, mert a karbonált víz, mint savas közeg megbontja a kőzetet, kalcium és más anyagok szabadulnak fel, amik kölcsönhatásba lépnek a CO2-ből azzal a bizonyos C-vel meg az O-val. A kutatók arra számítottak, hogy a kémiai reakció hosszút időt fog igénybe venni. De a legújabb minták arra engednek következtetni, hogy erről szó sincs. Alig másfél évtized alatt végbement a folyamat. (Az első fecskendezéseket 2000 táján végezték Izlandon.)

Igaz, Izland is azért lett a kísérlet otthona, mert mély talaja vulkanikus bazaltból áll, ami felgyorsítja ezt a kristályosodást. A bazalt erősen reakcióképes kőzetfajta, másutt a kölcsönhatás jóval lassabban menne végbe. De a gyorsaság felülmúlta a szakemberek várakozásait.

Egy süllyedő pumpa, amit egy ilyen fecskendező kút mélyére helyeztek, kétszer is elromlott. Amikor felhúzták, hogy megszereljék, mészpát, vagyis kalcit díszelget rajta. A tudósok ezt bizonyítéknak tekintik a folyamat sikerére vonatkozóan. Mégis a felhozott minták alapos laboratóriumi vizsgálata után mondhatják csak ki, hogy új eszközt kaptunk a klímaváltozás elleni küzdelemben, a -még nehezen magyarítható- geoengineering segítségével.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo