Tavasszal jöhet a támogatás konvektorcserére

A kormány dolgozik az otthon melege program kiterjesztésén - hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. A családoknak energiatakarékosságot eredményező otthon melege program tavasszal folytatódhat.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Az NFM vizsgálja a vissza nem térítendő támogatás lehetőségét, a háztartási eszközcsere kiterjesztését más termékekre, és felmérik a fűtési eszközök korszerűsítési igényét. Műszaki tartalmat tekintve a gázkonvektorok felett eljárt az idő, nem hatékonyak, műszaki megbízhatóságuk egyre rosszabb, és várható, hogy a konvektorok cseréjét támogatják. Szabó Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan kiírja a háztartások rezsicsökkentését eredményező pályázatokat, a Közép-Magyarország régióban a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) 10 milliárd, a többi régió számára a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) 105 milliárd forint kerettel.

A program népszerűségét mutatja, hogy a legutóbb alig nyolc óra alatt elfogyott a támogatási keret!

A tenderkiírásokban arra törekednek, hogy az eddigi klasszikus nyílászáró csere és szigetelés mellett a teljes műszaki tartalom megújítása, a megújuló energia, fűtés-hűtés korszerűsítés szerepeljen - tette hozzá. Az otthon melege programban 23 milliárd forint támogatással mintegy 125 ezer családot értek el az energiatakarékosságot eredményező eszközcserével, épületek energetikai helyzetének javításával.

Fontos a közintézmények energiahatékonyságának javítása is, a kormány a korábbi években a Környezet és energia operatív programban (Keop) mintegy 330 milliárd forintot, ezen belül a közintézményeknek 160 milliárd forintot energiaracionalizálási programra fordított, míg az új programozási időszakban 150 milliárd forintot szánnak a közintézmények energiahatékonyságának javítására.

Igény volna rá

A Magyar Energiahatékonysági Intézet becslése szerint energiahatékonyság szempontjából 2,5-3 millió lakásra ráférne a korszerűsítés, ehhez jelenleg az Otthon Melege jelenti az egyetlen vissza nem térítendő támogatási forrást. Szakértők szerint a támogatás fontos forrása a családi házak korszerűsítésének a magyar lakásállomány minőségi megújítása szempontjából, ám messze nem elégséges. A pályázat iránti hatalmas érdeklődés is jól mutatja viszont, hogy a lakosságban megvan a szándék az energiatakarékosságra, és áldozni is hajlandó rá. Erre szükség is van, mert az egyébként utófinanszírozott pályázat – az elvégzett munkák benyújtott számlái alapján fizet a kiíró – a felújítás költségeinek 40–55 százalékát fedezi csupán.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo