hirdetés

Startupversenyekkel az ágazatok zöldüléséért

Új módi, hogy amikor egy szektort környezetbarátabbá akar tenni egy világcég, az új technológiákat felfedezendő versenyt hirdet a startupok között. Jót tesz az ilyesmi a versenyt meghirdető világvállalatnak. Ilyen húzáshoz folyamodott a Cargill agrármulti.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A globalizált kereskedelem a konténeres áruszállításon alapszik. A konténerek nagy részét óriási teherhajókon szállítják Ázsia és a többi földrész között. A többek között terményekkel kereskedő, 155 000 főt foglalkoztató Cargill több mint 70 országban van jelen, köztük a hazai piacon is. A cég terményszállító armadája 650 hajóból áll. 2017-es vállalati felelősségvállalási jelentésében az óriáscég elkötelezte magát a tengeri áruszállítás fenntarthatóságának javítása mellett, s egyúttal igyekszik segíteni a szektor zöldebbé válását is.

A célok ismertek. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) üvegházgáz-csökkentési stratégiája szerint 2050-re 50 százalékkal kellene csökkenteni a tengeri áruszállítás emisszióját a 2008-as bázisév kibocsátásához képest. 2030-ra 40 százalékkal kellene növelni az energiahatékonyságot a hajókon, 2050-re pedig 70 százalékkal (ugyancsak a 2008-as állapotokhoz képest).

Kép: Pixabay

Ezt az ágazati zöldülést hivatott segíteni az a verseny, amit a DNV GL-lel és a Rainmakinggel összefogva hirdetett meg a Cargill. A DNV GL szerepe az lesz a pályázatok elbírásában, hogy a felvázolt technológiai megoldásokat modellálja, kivetítésekben rendszerszintűvé teszi, s megállapítja, milyen ÜHG-csökkentést lehet elérni velük. A Rainmaking tagságában olyan vállalkozók találhatók meg, akik több mint 40 országban startupgyorsítókat működtetnek, illetve innovációs programokat visznek.

A tengeri teherszállítás zöldebbé tétele több módon is lehetséges, ezek közé tartozik a hatékonyabb hajódizájn, a flották hatékonyabb kihasználása a big data segítségével (eddigi logisztikai mintákat és szokásokat összegezve), a zéró kibocsátású üzemanyagok használata s az energiahatékonyság javítása.

A pályázatokat szeptember 17-ig várják a „CO2 Challenge” honlapján. Egyébként évekkel ezelőtt már megjelentek napelemes meghajtású hajók a világpiacon, ezek azonban még inkább személyszállításra vagy kisebb teherbírásra alkalmasak, mint az óriási teherhajók.

(Sustainable Brands)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo