hirdetés

Milliókkal támogatták olajcégek a karbonadó-ellenes kampányt

Csak egyetlen államban mintegy 30 millió dollárral segítették nagy amerikai olajvállalatok olyan politikusok kampányát, akik nem adóztatnák meg a károsanyag-kibocsátást.
hirdetés

Az amerikai Washington államban a november 6-án esedékes választás egyik tétje az ún. karbonadó, azaz a szén-dioxid kibocsátásához kötött adó. A javaslat szerint a cégek a kibocsátott üvegházgáz után tonnánként 15 dollárt fizetnének, ami növekedne, ha az állam ipara túllépi az évre megszabott kibocsátási kvótát. A karbonadóból befolyó, mintegy 2,3 milliárd dollárt az állam a zöld energia támogatására fordítaná.

Karbonpárti kampány indult

Ennyi klímamenekült lesz a Vöröskereszt szerint
Ma már négyszer több humanitárius katasztrófát vált ki évente a klímaváltozás, mint az 1970-es években. Az éhezők és földönfutók száma attól függ, 2, 3 vagy 4 Celsius-fokkal növekedik-e majd a földi éghajlat.
A karbonadót az állam jelenlegi, demokrata párti vezetése támogatja, míg a Donal Trump által támogatott republikánus jelöltek ellenzik a szennyező iparágak szabályozását. Ügyüket egy frissen alakult szervezet, a Western States Petroleum Association nevű csoport is támogatta, a kampányidőszakban agresszív médiakampány indult a karbonadó ellen, a tervet tévéreklámokban, internetes hirdetésekben, szórólapokon és reklámlevelekben kritizálták. A kampány fő állítása az volt, hogy a karbonadó fölösleges, mert a legnagyobb szennyezőket nem érintené, csak a kisebb vállalkozóknak ártana, illetve a lakosság üzemanyag-költségeit növelné.

Ez az állítás meglehetősen kétsége, mivel a Reuters friss gyűjtéséből kiderült, hogy a karbonadó elleni kampányt nagyrészt éppen a legnagyobb szennyező vállalatok támogatták. A hirdetéseket jegyző Western States Petroleum Association több mint 30 millió dollárnyi „adományt” gyűjtött össze a kampányra, mint kiderült, főleg olyan cégektől, mint a BP America, a Phillips 66 és az Andeavor, de olyan olajcégek is beszálltak, amelyeknek nincs üzemük Washingtonban.

Az olajlobbi kampányával párhuzamosan zöld szervezetek is kampányoltak a karbonadó mellett, feleannyi pénzből, mint a másik oldal. Egy októberben közzétett felmérés szerint a karbonadó bevezetését a választók 50 százaléka támogatja, 36 százaléka ellenzi, 14 százalék pedig bizonytalan.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo