hirdetés

Lobbizás és kvóta-svindlik: korrupció a klímapolitika körül

A Transparency International megjelentette Globális Korrupciós Jelentését, ami a klímaváltozással kapcsolatos korrupciós kockázatokat elemzi. A jelentés gyakorlati iránymutatásokat nyújt kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek és vállalatoknak a jó kormányzás elemeiről a klímapolitika területén. A Transparency International szerint a klímapolitika körül évi 50 000 milliárd forintnak megfelelő pénz áramlik ellenőrizetlenül a világban.
hirdetés

A kutatók a döntéshozatali eljárások befolyásolási csatornáit, a szén-dioxid kereskedelem visszaélési mechanizmusait, a támogatások ellenőrzési rendszereit és a megújuló energiaforrások korrupciós kockázatait vizsgálták. A kutatásban 20 különböző országból több, mint 50 szakértő vett részt.

Mivel 2015-re 375 millió embert érintenek majd közvetlenül a klímaváltozással összefüggő katasztrófák és 2020-ig nemzetközi szinten közel 700 milliárd amerikai dollár értékű befektetés várható e területen, az éghajlatváltozás minden kétséget kizáróan a legnagyobb politikai kihívás, amivel a világ valaha is szembesült. A korrupciós kockázat a probléma komplexitása és újszerűsége miatt pedig magas.

Kvóta-svindlik és átláthatatlan lobbizások

A kutatás szerint 2009-ben az Amerikai Egyesült Államokban az olaj- és gáziparban érdekeltek nyolcszorosan múlták felül lobbizásban a környezetbarát energia szektort. Az egyik legnagyobb kihívást tehát a jogszerűtlen érdekérvényesítés és a lobbierők diverzifikáltsága jelenti.

Az Európai Unió Kibocsátás Kereskedelmi Rendszerének (ETS) problémái rávilágítottak arra, hogy a piac jogellenes lobbi tevékenysége az engedélyek túlzott mértékű kiadását eredményezte és az ETS révén 6-8 milliárd eurónyi nem várt profit Európa négy legnagyobb energiaszolgáltatójánál realizálódhatott.

Az uniós szabályozás hiányosságait és a -magyarországi szennyező létesítmények kibocsátási egységeit szabályozó- Nemzeti Kiosztási Tervvel kapcsolatos problémákat elemzi a jelentés magyarországi fejezete.

Itthon is sok a visszásság: klíma alapot javasol az ombudsman

Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja szerint a klímaváltozással kapcsolatos korrupció legfőbb okaként jelölhető meg az elmúlt időszak többszörös szervezeti átalakítása, a személycseréi, az egyeztetési időszakok irreális lerövidítése és a rendszerszemlélet hiánya. A kvótakereskedelemből befolyó összeg felhasználásával kapcsolatos problémák orvoslására pedig egy klímaalap felállítását javasolta, hogy a jövőben megfelelően lehessen biztosítani a rendszer átláthatóságát.

A Globális Korrupciós Jelentés a hatékony fellépés érdekében olyan intézkedéseket javasol, amik biztosítják a széndioxid kibocsátók, a szabályozók, a finanszírozók és a kormányok teljesítményének nyomon követését, a forráselosztás átláthatóságát, a megvalósításhoz és az ellenőrzéshez szükséges kapacitás biztosítását, illetve a meglévő elszámoltathatósági rendszerek alkalmazását.

A Transparency International Magyarország a Jelentés magyar kiadását széleskörű egyeztetési folyamatot követően mutatja be 2011 őszén.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo