Jelentősen befolyásolja az emberi tevékenység a bioszférát

Kutatóknak sikerült százalékos arányban meghatározniuk, hogy az emberi tevékenység milyen arányban felel a globális vegetációban bekövetkezett változásokért.

Az éghajlat irányítja a vegetáció szezonális fejlődését, amelyre azonban az emberiség is hatással van. A nedves klímájú közepes földrajzi szélességeken a hőmérséklet a legnagyobb befolyásoló tényezője a növényzet fejlődésének. A túlnyomórészt száraz területeken azonban a vízhez való hozzáférés, míg a magas földrajzi szélességeken a napsugárzás a legmeghatározóbb tényező - közölte a Magyar Távirati Iroda.

A változásokért jelentős részben az ember a felelős - Kép: SXC

Kétség kívül azonban, az emberiség is jelentős hatással van az ökoszisztémára. A műholdak az 1980-as évek óta követik nyomon a Föld vegetációjának változásait. Az elmúlt harminc évben például a vegetációs aktivitás erősödött az északi, de gyengült a déli féltekén. Eddig a kutatók nem tudták pontosan meghatározni, hogy ezen változás hány százaléka írható az éghajlati változékonyság, az emberi tevékenység, vagy a kettő kombinációjának számlájára.

A Zürichi Egyetem szakemberei most egy olyan modellt dolgoztak ki holland kollégáikkal karöltve, amely képes különválasztva szemléltetni az emberi tevékenység és az éghajlati változékonyság vegetációra gyakorolt hatását. A modell kidolgozásához a bolygó vegetációjának növekedéséről és csökkenéséről az elmúlt harminc évben készült műholdfelvételeket, éghajlati méréseket és modelleket, valamint a talajfajtákra vonatkozó adatokat használtak fel.

A modell révén a szakembereknek sikerült megállapítaniuk, hogy a globális vegetációban bekövetkezett változások nagyjából 54 százaléka az éghajlati változékonysággal hozható összefüggésbe. "A változások nagy része - összességében több mint 30 százaléka - azonban az emberi tevékenység számlájára írható" - húzta alá Rogier de Jong, a Zürichi Egyetem Távérzékelési Laboratóriumának (RSL) munkatársa.

A klímaváltozás veszélybe sodorja az élelmiszeripart
El tudja látni az élelmiszeripar a jövőben a Föld lakosságát, még akkor is, ha az emberiség lélekszáma meghaladja a kilencmilliárdot? Ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a kutatókat, és a válasz viszonylag egyszerű: ha nem teszünk valamit sürgősen, akkor nem.
A vegetáció elsősorban a Száhel-övezettől délre fekvő területeken, úgy mint Tanzánia, Zimbabwe és Kongó területén csökkent. "Feltételezésünk szerint mindezért a tarvágás, az esőerdők ültetvényekké alakítása, illetve a mezőgazdaság általános átalakulása a felelősek" - magyarázta a szakember. A globális változások nagyjából 10 százalékát azonban nem lehet teljes egészében csak a klíma, vagy csak az emberi tevékenység számlájára írni. "Úgy sejtjük, hogy ez az emberiség és a klíma közötti interakció eddig tisztázatlan hatásainak következménye" - mondta Michael Schaepman, az RSL vezetője, akinek célja, hogy a jövőben tovább vizsgálja ezen interakciókat a csapatával.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo