Itt a masina, ami ivóvizet, energiát és internetet ad

Az afrikai szegények minden infrastrukturális gondját megoldja egy olasz startup gépe. A szerkezet napi 5000 liter ivóvizet tud előállítani, napenergiát használ és még wifit is szór.

A szubszaharai Afrikában 625 millió ember él villamos energia nélkül és a lakosság 39 százalékának nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez. Falvaikba nem építenek ki a nyugati vállalatok ivóvízhálózatot, de most egy új fejlesztés megoldást nyújthat a problémákra. A csodagép egyszerre képes internetes hozzáférést garantálni 800 méteres körben, feltölti az elektronikus eszközöket, ha kell, és a szennyezett vízből naponta 5000 liter tiszta ivóvizet állít elő.

A Watly-nak nevezett, egy olasz startup által kifejlesztett berendezésben napkollektorok gyűjtik be a napenergiát, amelyet egy belső elem alakít elektromos energiává. Egy grafénnel szabályozott rendszer szűri meg és alakítja ivóvízzé a ihatatlan vizet. Nemrég Ghánában tesztelték a találmányt, a következő lépésben Nigériában és Szudánban telepítenék az eszközöket. A Marco Attisani és Matteo Squizzato által alapított olasz vállalkozás 1,4 millió eurónyi támogatásban részesült az EU Horizont 2020 nevű kutatási programjától, melynek célja, hogy a nem-kormányzati szervezetek bevonásával javítsák a civil társadalom életkörülményeit. (Lehet, hogy az Ön cégének is éppen megfelel ez a pályázat?)

A Watly kezdőbetűje a W: a két olasz vállalkozó és az afrikai lakosok ezt a betűt mutatják ujjaikkal.
(fotók: https://watly.co/)

Terveik szerint a következő 8 évben tízezernél is több  berendezést állítanak majd fel Afrikában. A cégalapítók reményei szerint találmányuk lökést adhat az elmaradott régiók régóta várt gazdasági növekedésének: a Watly-k révén 50 000 új munkahely fog létrejönni, amennyiben segíti a helyiek boldogulását. Amint meg van oldva a hozzáférésük az ivóvízhez és az elektromos energiához, az emberek elkezdhetnek vállalkozni.

Decentralizált infrastruktúra

Júliusban Attisani potenciális befektetőknek fogja prezentálni a Watly nagyobb verzióját, mely 40 méter hosszú és 15 tonna súlyú lesz. Az üzletember a CNN-nek annyit már elárult, hogy nagyvállalatok is érdeklődnek terméke iránt, de egyelőre nem említhet egyetlen márkanevet sem. A Watly az emissziót is csökkenti: 15 éves élettartama alatt 2500 tonna üvegházgáz kibocsátását takarítja meg, és 5000 hordó olaj elégetését teszi feleslegessé azzal, hogy napenergiából dolgozik.

A Watly prototípusa (fotó: Facebook)

A team jelenleg  az indiegogo-n kalapoz pénzért.

Széntüzelésről zöld energiás innovációra kapcsol Ausztrália
Ausztrália sokáig a szénbányászat fellegváraként szerepelt az ökológiai témájú hiradásokban. Malcolm Turnbull kormánya azonban végre rászánta magát az ország zöldítésére: 761 millió dolláros alapot hoznak létre megújuló energiák támogatására.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo