"Hurrá! Megduplázzák Paks teljesítményét!"

Az MSZP Tudományos és Felsőoktatási Tagozatai, Ésszerűség és Felelősség Platformja valamint Herczog Edit, az MSZP országos elnökségének tagja, az Európai Parlament "Fórum a Nukleáris Jövőért" képviselőcsoportjának elnöke üdvözlik a kormány arra vonatkozó kezdeményezését, hogy a paksi atomerőmű kapacitását a jelenlegi teljesítmény kétszeresére bővítsék.

A két tagozat és az ÉFP, amely már 2007 decemberében közös közleményben javasolta az új atomerőművi kapacitások létrehozására irányuló kormányzati munka felgyorsítását, meg van győződve arról, hogy

  1. Az energiaellátás biztonságának és a gazdasági ésszerűségnek egyaránt az atomerőművi kapacitás bővítése felel meg a legjobban. Miközben Magyarországon az elektromos energia átlagos termelési költsége kb. 24 Ft/kWh, a Pakson előállítotté mindössze 8,9 Ft/kWh, ráadásul úgy, hogy ebben az összegben már benne van a keletkező radioaktív hulladékok szakszerű tárolása mellett a majdani leszerelés költsége is.
  2. A környezetvédelmi szempontoknak a nukleáris energia felel meg a legjobban. Ma már tisztán látjuk, hogy a Földet fenyegető veszélyek közül messze az üvegházhatást okozó gázok, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátás a legnagyobb. A komolyan szóba jövő energiaforrások közül e tekintetben egyedül a nukleáris energia jelenthet megoldást. Ezenkívül a Paksi Atomerőmű a legbiztonságosabb atomerőművek közé tartozik. Az erősen radioaktív hulladékok szállítása, tárolása és végleges eltemetése már több mint negyed százada valódi veszélyhelyzet fellépése nélkül megoldott.
  3. Az atomerőmű kapacitásbővítése ügyében meghozandó döntés hazánk számára egyik fontos kitörési pont lehet a jelenlegi válságból; helyzetünk ebből a szempontból lényegesen kedvezőbb a legtöbb európai országénál, amelyek már korábban megkezdték atomerőművi kapacitásaik csökkentését, vagy nem is építettek atomerőműveket. Figyelemre méltó e tekintetben az is, hogy 2006-2007-re az Európai Parlamentben egyértelmű többséget szereztek azok a képviselők, akik az atomenergia jelentőségét és az iránta való hosszú távú igényt elismerik.
  4. Magyarországon világméretű összehasonlításban is kiemelkedő színvonalon van meg a nukleáris technikai és sugárvédelmi szakértelem. Nem sok olyan terület van még, amelyre ez ilyen fokon elmondható. Ez a tudományos/technikai potenciál, amely egyben egy versenyelőny is, a megfelelő szakemberképzéssel hosszú távon is fenntartható.

Az MSZP Tudományos és Felsőoktatási Tagozatai, Ésszerűség és Felelősség Platformja valamint Herczog Edit EP képviselő ezen okoknál fogva teljesen egyetért a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítását és kapacitásának bővítését kezdeményező kormányzati szándékkal.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo