hirdetés

Hiába a riasztó jelzések, tovább halunk a finomportól

A járművek kipufogógázai által okozott finompor a legsúlyosabb veszély a légszennyezésben, Németországban átlagosan jó két évvel rövidíti meg az emberek életét. Ezért a hatóságok szigorúbb határértékeket követelnek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal - összhangban az Egészségügyi Világszervezet ajánkásaival – további lépéseket igényel a finompor-koncentráció csökkentése érdekében. A Leopoldina Tudományos Akadémia állásfoglalásában rámutatott: a járművek által kibocsátott nitrogénoxidoknál is sokkal súlyosabb veszélyt jelent a szennyezett finompor.

Kép:Wikipedia

Az újabb kutatások szerint még kisebb koncentrációban is komolyan veszélyezteti az egészséget: keringési betegségekhez, tüdőrákhoz, cukorbetegséghez vezethet. Németországban ugyan általában megtartják a finompor-koncentráció mértékére irányuló előírásokat.

Fejlődési rendellenességeket okoz a gyerekekben a szennyezett levegő
Az emberiség 90 százaléka nap mint nap rossz minőségű levegőt lélegzik be. Évente mintegy 700 000 öt évnél fiatalabb gyerek hal meg emiatt. A fejlődésben lévő szervezetnek nagyobb károkat okoznak a levegőben lévő szennyező anyagok, mint a felnőttek testének.
A norma azonban kétszer annyit enged meg, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet elfogadhatónak tart. A Max Planck Intézet kutatásai azt mutatják, hogy a levegőbe jutó károsanyagok átlagosan 2.4 évvel rövidítik meg a németországi lakosság életét, emögött 20 százalékban a közlekedés áll, Az európai halandóság a finompor okozta ártalmak miatt 7 százalékkal nő.

(Forrás: Der Spiegel)

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo