Hatástalan a párizsi klímaegyezmény: rekordmértékű a légszennyezés

Rekordmértékben nőtt az üvegházgázkibocsátás 2016-ban, derült ki a Meteorológiai Világszervezet által közzétett adatokból. Amerika kilépése a párizsi klímaegyezményből katasztrofális hatású lehet.

Érdekes, hogy éppen a klímavédelmet prioritásnak tekintő Barack Obama kormányzásának utolsó évében és a 2015 decemberében elfogadott párizsi klímaegyezményt követő esztendőben történt mindez. Az ENSZ égisze alá tartozó WMO azt állítja, hogy évmilliók óta nem volt ilyen magas a szennyező anyagok koncentrációja a földi légkörben.

Ennek tükrében az USA -Trump által beharangozott- kilépése a párizsi klímaegyezményből katasztrofális hatású lehet. Habár a megállapodást úgy szövegezték, hogy négy év múltán léphet csak ki az USA, vagyis ez már csak a következő elnök mandátuma alatt történhet meg. Aki vagy Trump lesz, vagy másvalaki. A légkör szén-dioxidtartalma tavaly elérte a 403,3 ppm-t (parts per million). Egy évvel korábban ez még 400 ppm volt. Ez az éves növekedés 50 százalékkal nagyobb mértékű, mint ami az elmúlt évtized átlaga.

fotó: freeimages.com

A tudósok hozzátették, hogy az El Nino megdobhatta a levegő szén-dioxidtartalmát. A klímapolitikai tárgyalások következő konfernciájára decemberben fog sor kerülni Bonnban. Az USA továbbra is részt vesz ezeken a találkozókon. A WMO álláspontja az, hogy ez a 403,3 ppm-es koncentráció nagy valószínűséggel 3 Celsius-fokos felmelegedést fog okozni az ipari forradalom előtti klímához képest. Márpedig ez jóval súlyosabb, mint amit amit a klímapolitika szeretne elérni: a klímaegyezmény 2 Celsius-foknál "alacsonyabb" felmelegedést tűzött ki célul.

A világ kormányai az emissziócsökkentési vállalásaikkal optimális esetben 1,5 Celsius fokban szeretnék maximálni a felmelegedést. Ilyen súlyos üvegházgáz-koncentráció mellett azonban ez hiú remény. A földi légkörben soha nem emelkedett ilyen gyorsan szén-dioxid, a folyamat százszor gyorsabban zajlott az előző évtizedekben, mint amikor a természet maga mögött hagyta a legutolsó jégkorszakot. Az ipari forradalmat megelőző jégkorszakban és melegebb időszakban 180-280 ppm között mozgott a levegő CO2-koncentrációja. 1990 óta 40 százalékkal nőttek az üvegházgázok a levegőben.

Így fog kinézni a világ, ha továbbmelegedik
Nem mindegy, hogy az üvegházgázok magas koncentrációja miatt 1 vagy 6 Celsius-fokkal melegszik a Föld éghajlata. A kettő között a különbség élet és halál. Szó szerint. Klimatológusok a globális felmelegedés minden egyes Celsius-fokára kidolgozták, milyen jövővel kell számolnunk. Mutatjuk, mire számíthatunk, attól függően, hogy mennyi káros anyagot eregetünk a légkörbe.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo