hirdetés

Felválthatja a bioműanyag a hagyományos plasztikot

2025-re a tengerekben gomolygó plasztikszemét mennyisége eléri az évi 250 millió tonnát. A folyók mind odaviszik a szemetünket. A növényi alapú bioplasztik kiválthatja a ma használatos műanyagokat.
hirdetés

A műanyagokat oly sok mindenre használjuk, nemcsak csomagolásra és használati eszközök előállítására, hanem például a gyógyászatban implantátumok (pl. mesterséges szívbillentyűk) készítésére is. Csakhogy a műanyag kőolajszármazékokból készül, s mint ilyen, tulajdonképpen nincs oxigéntartalma, magyarázta a The Conversation honlapon James William Comerford, a University of York kutatója. Az oxigén hiánya víztaszító jelleget kölcsönöz a plasztiknak, de így a tengerekben és a szárazföldön található baktériumok vagy enzimek sajnos nem tudják feldolgozni és lebontani a műanyagot. Ezért a műanyag lebomlási időszaka rendkívül hosszú. A polipropilénnak például ezer év kell a lebomláshoz a természetben.

A globális műanyagszennyezés -és annak mértékének- legfőbb oka, hogy egyszer használatos plasztik eszközöket használunk, amiket eldobunk. Ezek teszik ki a globális műanyaggyártás 40 százalékát, vagyis nagyjából 128 millió tonnát.

Ha kiteregetnénk a műanyagot, amit évente eldobunk, négyszer megkerülhetnénk rajta a Földet.

Kép: Pixabay

A napfény és a sós tengervíz együttes hatása azzal jár, hogy a műanyag apró darabokra töredezik. Ezt nevezik "mikroplasztiknak", amit a halak és a madarak tápláléknak vélnek (főleg ha még színes is), a műanyag így bekerül a táplálékláncba, gyakran megbetegítve az állatokat. Nem ritka, hogy a kifogott halakban nagy mennyiségű műanyagot találnak.

Az egyik hathatós eszköz e folyamat beszüntetésére az 5 mm-nél kisebb műanyagdarabok (microbeads) betiltása törvényi úton. Ilyen jogszabály lépett életbe 2018 elején Angliában, mely a kozmetikai termékekben tiltja az 5 mm-nél kisebb műanyag darabok használatát. (Angliában 680 tonna mennyiségben gyártanak ilyen anyagokat.)

De kiküszöbölhető lenne a plasztikszennyezésünk káros környezeti hatása akkor is, ha növényi alapú bioműanyag gyártására állnánk át. A bioműanyag alapanyaga sokféle növény lehet (mostanában a tengeri hínárt favorizálják új megoldásként a fejlesztők), de lehet az agráriumban keletkezett növényi maradék, sőt élelmiszer is. Tulajdonképpen bármilyen biológiai hulladékanyag.

A University of York kutatói például a műanyagipar szereplőivel együttműködnek olyan új biopoliészter létrehozásában, melyet a ruhagyártáshoz, az ital- és ételcsomagolásokhoz is felhasználhatók. Ezeknek magas az oxigéntartalma (például a cellulóz vagy a glukóz révén), ezért 100 százalékban biológiailag lebomlók.

Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba
2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ről 70 százalékra kell emelni – olvasható egy frissen elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezd tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo