Ez a srác a szemetében jár egy hónapig

Egy teljes hónapig magán visel majd minden egyes darab hulladékot, amit termel Rob Greenfield. Már egyetlen hét alatt is hatalmas zsákokról van szó. A cél, hogy szembesüljünk vele, mekkora terhet rovunk a környezetre. A kísérlet mindenesetre látványos.

Rob Greenfield környezetvédelmi aktivista úgy döntött, egy teljes hónapig összegyűjt minden egyes darab szemetet, amit csak termel – a papírpohártól a pékségben kapott zacskóig –, és afféle furcsa jelmezként a testén cipeli magával mindezt.

A már most, alig egy hét után fura Michelin-babaként kinéző aktivista célja a látványos performansszal az, hogy szembesítse vele mindazokat, akikkel találkozik, hogy mennyi felesleges szemetet termel egyetlen ember, és ez mekkora terhet jelent a környezetnek. Emellett inspirálni is szeretné az embereket, hogy tegyenek végre valamit.

Az emberek többsége nem gondol semmit arról, hogy mennyi szemet termel, és hogy ezzel kezdeni kéne valamit. Eldobják, ami nem kell nekik, és egy pillanat múlva már nem is emlékeznek rá – nyilatkozta Greenfield a Huffington Postnak. A látványos akcióval azt szeretné elérni, hogy minél többen szembesüljenek vele, mekkora tömeget jelent valójában az a „néhány kis papír”, amit eldobunk egy hónap alatt.

Ez itt mindössze 8 napi termés

Egy átlagos amerikai egyetlen nap alatt majdnem két kilogramm (4,4 font) szemet termel az USA környezetvédelmi ügynökségének 2013-as adatai szerint. Ennek egy részét újrahasznosítják vagy komposztálják, a nagyobb rész azonban szeméttelepekre kerül, és a bomlás során súlyosan hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az aktivista célja, hogy legalább valamilyen elmozdulás történjen.

Persze nem az a cél, hogy holnaptól mindenki egy csapásra a nulla hulladék elv jegyében éljen – ez messze lenne a realitástól. De ha szembesülünk vele, hogy mekkora tömegben termelünk szemet egymagunk, talán megteszünk néhány apró lépést. Például magunkkal visszük az újrahasználható kávésbögrénket, vagy nem kérünk nejlonszatyrot a boltban. (Angliában az átlátszó műanyag zacskók használata 85 százalékkal visszaesett csupán attól, hogy nem ingyen adják azokat. Annyira nem lehet rá szükségünk ezek szerint...)

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: a valódi változást épp ilyen kis lépések összessége adja.

Greenfield az egész projektet részletesen dokumentálja. Ha érdekli, hogy dagad a szemét-ruha, a Facebookon követheti.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo