Egyelőre harmadik generációs atomerőmű elég nekünk

Legkorábban 2020-ban helyezhetik üzembe Pakson a tervezett két új atomerőművi blokkot - mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-nek szerdán Pakson, ahol a kormányzati válságkezelő stratégiáról tartott fórumot.

Molnár Károly emlékeztetett, hogy a kormány szerdai ülésén elfogadta: a parlamenttől elvi hozzájárulást kér a két atomerőművi blokk építéséhez, ami várhatóan 2009. áprilisban kerül a parlament elé. A szerint egyenként 1000-1100 megawatt teljesítményű, harmadik generációs reaktorok építéséről lehet szó, amelyek jelentős biztonsággal, jó hatásfokkal telepíthetők. A negyedik generációs - termonukleáris - reaktorok lehetőségével kapcsolatban úgy vélte, hogy a jelenlegi nyomott vizes technológiáról nem célszerű áttérni más technológiára.


Magyarország energiafogyasztása források szerint

Molnár miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ha csak két-három év múlva születik meg a döntés a két új blokkról, az négy-öt évvel elnyújtja a beruházást. Molnár Károly rámutatott, hogy a két új blokk műszaki előkészítésében jelentős hazai szellemi erőnek kell részt vennie. Sok részkutatási feladat van, amelyben a paksi atomerőmű és a Központi Fizikai Kutató Intézet együtt tud működni - tette hozzá.

Túl sokat el se tudnánk költeni

A tárca nélküli miniszter sikernek nevezte, hogy 2009-ben nem csökkentek a kutatásra, fejlesztésre, innovációra fordítható források. Elmondta: az idén 280-290 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 170 milliárd forintra lehet pályázni. Molnár Károly úgy vélte, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció szektorban a vállalati hozzájárulás aránya - amely 2008-ban ötven százalék volt - növelhető. A 2008. évi forrás a magyar GDP egy százaléka volt, ez elmarad az Európai Unió 1,8 százalékos átlagától - jegyezte meg, hozzátéve: a célkitűzés, hogy a magyarországi arány is egy százalék felé kerüljön.

A fórumon egy kérdésre válaszolva azt mondta: a 250 milliárd forint kevés a kutatás-fejlesztésre, a duplája azonban sok lenne. A miniszter ezzel arra utalt, hogy a felsőoktatási képzés hiányosságai miatt jelenleg nincs annyi műszaki értelmiségi, hogy az ország fel tudna használni egy ekkora összeget.

Interjúnkat Molnár Károllyal itt olvashatja.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo