Égő víz - ezt hozza az új földgázkitermelés?

A magas nyomású vízzel és vegyi oldattal történő kőzúzás, vagyis a „fracking” az USA-ban évek óta vita és itt-ott ideiglenes moratóriumok tárgya. Az EU-n belül a francia és a bolgár kormány tiltotta csak be, ám Spanyolország nemrég megtette az első lépést a módszer engedélyezésére.

A „fracking” a palagáz kinyerését tette gazdaságossá, óriási energiaboomot indítva el az Egyesült Államokban. Az eljárás azonban irdatlan mennyiségű ipari szennyvíz keletkezésével jár, és olyan feltevések is megfogalmazódtak, hogy a fúrás szeizmikus veszélyeket is hord magában, ugyanis fölrengések történtek a lelőhelyek közelében. (A kettő közötti kapcsolat azonban egyelőre nem bizonyított kellő tudományos alapossággal.)

Az USA-ban főként azt nehezményezik a zöldek, hogy a Bush-kormány által megalkotott 2005-ös energiatörvény kivonta az olaj- és földgáz-kitermelést a Tiszta Víz Törvény, a Tiszta Levegő Törvény és a Superfund Law hatálya alól, hangzott el a Gasland című Oscar-jelölt dokumentumfilmben néhány éve. Vagyis az olajlobbi szabad mozgásteret és kvázi-büntetlenséget kapott a környezetszennyezésben.

Kép: sxc

A földgázkitermelés miatt a vezetékes ivóvíz több helyen olyannyira telítődött földgázzal, hogy a lakosok a kamera előtt képesek voltak meggyújtani a konyhai csapból folyó vizet! Ezeket az otthonokat gyakorlatilag képtelenség értékesíteni a bebukott lakáshitelek miatt egyébként is telített ingatlanpiacon, sopánkodtak a filmben a lelőhelyek közelében élők, akik vagy bérbe adták földjeik egy részét az energiacégeknek, vagy a szomszédjuk döntésének lettek így kárvallottjai. Ez várna Európára?

A spanyol parlament mindössze annyit szavazott meg, hogy az illetékes minisztérium mérlegelni fogja a módszert, de sokan borítékolják, hogy ez egyenlő engedélyeztetéssel. A válság által sújtott Spanyolország államkincstárának természetesen nagy szüksége van a bevételre. Mindez ráadásul energiafüggetlenséget is eredményezhetne, hiszen Spanyolország energiaigényének háromnegyedét importtal elégíti ki. Cantabria megye áprilisban már betiltotta a földgázkitermelés e módját.

Mivel a nemzetközi piacon megnőtt a kínálat a földgázból, s esett a földgáz ára – tíz éve nem volt olyan olcsó Amerikában, mint 2012-ben és 2013-ban –, a Shell például tavaly novemberben bejelentette, hogy Észak-Amerikában részben visszavonul az olaj- és földgázkitermeléstől. Ugyanakkor a társaság, miként a BG Group is, azon van, hogy növelje az igényeket a földgáz iránt: buszok és teherautók földgázüzeművé alakításával, írta a Wall Street Journal. A cseppfolyósított földgáz tankhajókon Európába és Ázsiába exportálása is növekedési irány a számukra.

2012-ben mutatták be Gus Van Sant Ígéret földje című filmjét Matt Damon főszereplésével, amely az amerikai földgázboomról szól. Ám ennek cselekménye a kisváros lakóinak meggyőzéséről, annak etikai problémáiról szólt, nem a rájuk váró ökológiai károkról.

A helyi közösségeknél mérséklődni látszanak a 2008 óta tartó földgázboom anyagi előnyei: Texasban, Arkansasban és Pennsylvaniában csökkent a kitermelés, az önkormányzatokhoz kevesebb adó, a földeket bérbe adó polgárokhoz kevesebb licencbevétel folyik be a kitermelt fosszilis energiahordozókért cserébe. Az alacsony földgázárak ugyanis arra késztették a multikat, hogy visszafogják a kitermelést.

A kitermelés mellékterméke
  • A földgázkitermeléshez használt „fracking”-oldat 596-féle vegyszert tartalmaz.
  • Egy kitermelőhelyen 13,78–36,49 millió liternyi oldatot fecskendeznek a kőzetekbe.
  • Egy ilyen kútban 18 alkalommal is alkalmazhatják az oldatot. Az USA-ban több mint félezer lelőhelyen dolgoznak.
  • Legalább 400–600 tartálykocsival kell egy lelőhelyhez kiszállítani az oldatot. Ezek oda-vissza közlekedése sok helyütt tönkretette a kisebb bekötőutak, mellékutak burkolatát. Az oldatnak a fele jön vissza a felszínre, vagyis ennek elszállítására 200-300 tartálykocsi kell.
  • A hatalmas mennyiségű fúróoldat tárolása (a használat után) nagy helyet igényel és költséges.
  • Egy-egy kút naponta 3000 liter benzint használ el a működésére.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo