Brazília Trumpja bányászattal gyorsítja az esőerdők irtását

A populista Jair Bolsonarót a farmerek szavazatai juttatták az elnöki posztra Brazíliában és már kampányában felszólalt a környezetvédelmi bírságok ellen, amiért azok anyagilag romlásba döntik a gazdákat. Egy új testülettel megfékezi a bírságok kiszabását, sőt új bányák létesítésével felgyorsítja a Föld tüdejének számító Amazonas-esőerdő irtását is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még csak száz napja van hatalmon, de választási ígéreteihez híven máris megkezdte a környezetvédelmi rendelkezések bomlasztását és az esőerdők megnyitását a gazdasági fejlesztés -értsd: az erdőirtás- előtt.

Jair Bolsonaro a minap kijelentette, hogy külön szabályozó testületet hozott létre, melynek célja visszafogni a környezetvédelmi birságok „iparágát”, fogalmazott a populista elnök, aki szerint a bírságok miatt veszélybe kerül a farmerek megélhetése.

Az „egyeztető” fórum meghallgatásokat szervez, ahol az alpereseknek „lehetséges jogi megoldásokat javasol” az ügyek lezárása érdekében. A testület ítélethozó erővel is rendelkezni fog. Az alperesek bevallhatják bűnösségüket vagy valamilyen kompromisszumos megoldást kérvényezhetnek.

Kép:Wikipedia

Az új testület -melynek létrehozását már közzétették a kormány közlönyében- ki nem mondott célja egyúttal az, hogy gyengítse a környezetvédelmi szabályozó szervezet, az Ibama hatáskörét. A Reuters tudósítása szerint ugyan sok bírságot rónak ki Braziliában, de ebből keveset hajtanak be ténylegesen.

Bolsonaro bejelentésére a Greenpeace sajtósa úgy reagált, hogy az nem több, mint lehetőség a környezetromboló bűncselekmények elkövetőinek, hogy újra és újra fellebbezzenek, szinte a végtelenségig, hogy aztán soha ne sújtson le rájuk jogerős ítélet.

Bolsonaro egy tévés közvetítés során azt is kijelentette, hogy megnyitja a gazdasági termelés számára az Amazonas-esőerdőt, pontosabban annak egy részét, a Rencát. Erre elődjei is rászánták már magukat, de aztán visszakozniuk kellett a zöldek nemzetközi tiltakozása miatt.

A Renca egy rövidítés, ami a rezet és más ásványokat tartalmazó rezervátumra vonatkozik.

Fotó: Greenpeace

Ez egyszerre földrajzi és jogi fogalom (vagyis környezetvédelmi terület), ami 46 100 négyzetkilométeren terül el, tehát egy kicsit nagyobb Dániánál.

A régióról úgy hiszik, hogy aranyban, rézben és vasércben gazdag. A Renca az ország északi részén, Pará és Amapá államokban húzódik meg, s elnöki rendelettel jött létre. Léte tehát ugyancsak elnöki határozattal szüntethető meg, nem szükséges hozzá a kongresszus engedélye.

Bolsonaro elődje, Michel Temer 2017-ben szüntette meg a Rencát, hogy ne részesüljön a terület különleges bánásmódban és ne legyen többé tiltva rajta a bányászat, de a környezetvédők világméretű  felháborodása és tiltakozása miatt néhány hónap múltán visszaállította a terület jogi státusát.

„Használjuk vgére azokat a javakat, amiket Isten a népünk jóléte érdekében adott” - mondta Bolsonaro egy tévéműsorban. Ha bárki bányászatba kezd, „nem lesz bajod a Környezetvédelmi Minisztériummal, a Bányaipari és Energiaügyi Minisztériummal vagy bármely más intézménnyel” – deklarálta a brazil elnök.

A bányászat természetesen erdőirtással járna, ami azért sajnálatos, mert az Amazonas a Föld tüdejének tekinthető: ez a világ legnagyobb trópusi esőerdője, 60 százaléka pedig Brazília határain belül terül el.

(Reuters)

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo