Az ivóvízhiány most a legsúlyosabb kockázat

A World Economic Forum szerint az idei év legsúlyosabb kockázati tényezője az ivóvízhiány lesz a világon. A második helyre is egy sokat emlegetett, a fenntarthatatlansághoz kapcsolódó téma került: a fertőző betegségek tömeges elterjedése.

Az államok közötti konfliktusok jelenthetik a legvalószínűbb kockázatot a világra nézve, míg az ivóvízválság lehet a legsúlyosabb hatással – derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) 2015-ös globális kockázati jelentéséből. A közel 900 szakértő véleményéből összeállított dokumentum szerint a társadalmi stabilitással kapcsolatos kérdések felértékelődtek, a gazdasági kockázatok viszont kevésbé vannak szem előtt - bár nem tűntek el.

Kattintásra nagyobb méretben nyílik!

A szakértők a Global Risk 2015 felmérésben a vízügyi válságot jelölték meg a világot fenyegető legnagyobb kockázatnak, melyet a fertőző betegségek terjedése (a hatástalanná váló antibiotikumok problémájáról itt olvashat bővebben)(2), a tömegpusztító fegyverek (3), az államok közötti konfliktusok (4), valamint a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás elhibázása (5) követnek. A jelentésben 28 globális kockázat szerepel, melyeket 5 kategóriába soroltak (gazdasági, környezeti, társadalmi, geopolitikai és technológiai). Megnevezték azt a három kockázatot is, amelyek 2014 óta a leginkább fokozódtak valószínűséget, illetve hatást tekintve. Ezek a regionális következményekkel járó konfliktusok, a tömegpusztító fegyverek és a terrortámadások.

A WEF vezető közgazdásza azt mondta: „25 évvel a berlini fal leomlása után a világ ismét államok közötti súlyos konfliktusok kockázatával szembesül”. Ráadásul a konfliktusok lefolytatásának eszközei – legyen az kibertámadás, erőforrásokért folyó küzdelem, szankciók vagy egyéb gazdasági eszköz – ma szélesebbek, mint valaha. A WEF szakértője szerint a világ vezetőinek éppen ezért az a feladata, hogy újra a partnerséget, ne pedig a versenyt kezeljék prioritásként.

Még húsz Nílus kell, hogy ne legyenek vízháborúk
2025-re az emberiség kétharmada „vízszűkében” lesz. Húsz Nílus folyó kellene még ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani az élelmiszer-termelés jelenlegi mértékét. Mi hát a teendő?
A jelentés azt is megállapította, hogy továbbra is kérdés, hogy a világ képes-e megoldani a legégetőbb társadalmi kérdéseket, a társadalmat fenyeget gazdasági, környezeti és geopolitikai kockázatokat.

A rendkívül gyors technológiai innovációra – a szintetikus biológiára, a mesterséges intelligenciára – nincsenek felkészülve a kormányok: szabályozásuk fejletlen, amely újabb kockázatokat generál. A WEF ugyanakkor azt is megállapítja, hogy az innováció kulcsfontosságú a globális jólét szempontjából.

A 28 kockázati tényező valószínűségének és lehetséges hatásának értékelése mellett a jelentés azt is megvizsgálta, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással ezek a tényezők. Három konkrét esetet elemzett: geopolitikai és gazdasági kockázatok közötti kölcsönhatást, a fejlett országok gyors és nem tervezett urbanizációjával kapcsolatos kockázatokat, valamint a kialakulóban lévő technológiák kockázatát. A WEF szerint ez az összeköttetések megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy meg lehessen vitatni a kockázatokra való felkészülés, a mérséklés, valamint megakadályozásuk lehetséges módjait.

Összefoglalóan a jelentés szerint a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos – talán veszélyes – nyugalom mellett előtérbe kerültek a gazdasági kockázatok hangsúlyosan társadalmi vonatkozásai. Ezzel párhuzamosan pedig a környezeti veszélyek talán megkapják végre a súlyuknak megfelelő rangot a globális diskurzusban, mivel egyre kevesebb idő maradt a megfelelő intézkedések beindítására.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo