A Nagy Testvér a szegénység ellen

A szegénységet eddig mindig felpuffadt hasú, csont sovány afrikai gyerekkel "népszerűsítették", adakozásra buzdítva a fejlett nyugati országok kormányait, cégeit és magánszemélyeit. Most új "marketingeszköz" van a világjobbító szervezetek kezében: a műholdas kép. A leghaladóbb jótékonysági szervezetek a Big Data Nagy Testvér-szerű megfigyelő módszereit hívják segítségül, hogy megtalálják a rászorulókat.

Egy Földünkről készült műholdas kép, mely érzékletesen mutatja az éjjel sötétbe borult régiókat, többet mond el a szegénységről, mint bármilyen száraz kormányzati vagy ENSZ-statisztika. A szegénység uyanis nemcsak az éhezést jelenti (bár elsősorban azt), hanem energiaszegénységet is. Ahol nincs áramszolgáltatás, ott csekély az esélye, hogy a szűkölködők ki tudják húzni magukat a szegénysorból. Ahol nincs áram, ott nem lehet tanulni, vállalkozni, termelni sem - és ez nem csak Afrika problémája!

Na, erre nagyon kéne az uniós pénz
Miközben a kormány éppen azon igyekszik, hogy forrásokat vonjon el a lakossági energiahatékonysági pályázatokra szánt összegből, a magyarok jelentős részének, több millió embernek mindennapi gondot jelent, mivel fűtse az otthonát télen. Sokan visszanyúlnak a nem hatékony vegyes tüzeléshez, ami miatt sokkolóan magas a légszennyezettség.
A szegénység eltörléséért dolgozó nemzetközi szervezeteknek, de maguknak a kormányoknak is sokszor nehezére esik megtalálni a megoldást. Oly sok a kielégítetlen igény, oly nagy a megsegítésre érdemes néptömeg - hát akkor pontosan hova is telepítsék az új klinikát vagy orvosi rendelőt, hova az élelmiszersegély-elosztó támaszpontot, hova a vízvezetéket, hova a minierőművet? Melyik régióra koncentrálják az alapvető élelmiszerek állami támogatását? Az ilyen politikai döntések meghozatalához pontosan kell tudni, hol vannak a szegénységtől leginkább sújtott települések. Eddig a válasz ezekre a kérdésekre terepfelderítésből érkezett. A tisztviselők vidékre utaztak és felmérték a helyzetet. Mondani sem kell, ez költséges és időigényes módszer.

A megbízható adatok hiánya részben hozzájárult ahhoz, hogy a politikusok nem tudnak hathatós népességsegítő programokat elindítani. Ahol nincsenek megbízható adatok, ott sok esetben a szürke és fekete gazdaság érvényesül, melynek szereplői nem is akarják, hogy a hatóságok tisztán lássanak. Azonban ma már madárperspektívából is vizsgálhatják a döntéshozók a kérdést: elegendő a műholdas felvételre nézniük és pontosan látják, hol nem világítanak a fények este. Ott nincs sem modern infrastruktúra, sem pénz. Vagyis ha lakott területről van szó - szegénység honol ott. Ezeken a sötétség-fedte területeken a GDP-termelés is minimális.

A szegény néprétegeket felzárkóztatásán dolgozó szervezetek a műholdas képek mellett más új eszközöket is bevetnek a helyzetfelmérésbe. Algoritmusokkal rágják át magukat google keresésekből szedett adatokon, Twitter- és Facebook-posztokon. Vannak elemzők, akik vizuális algoritmusokat használnak -ezekkel működik a Facebook arcfelismerő szoftvere is-, és pixelről-pixelre átfésülik a (képi) valóságot. Így négyzetkilométerről-négyzetkilométerre kielemezhető, hogy melyik országban mekkora a szegénység. A műholdas képek alapján arról is meg lehet győződni, hol vetettek éppen élelmiszernövényeket, s ebből a terméshozam is kalkulálható, megjósolható.  A "metaadatokból" is következtetni lehet a helyi gazdaság állapotára. Joshua Blumenstock, a University of Washington közgazdásza a mobiltelefonhasználatot méri: hányan hívtak hány embert, mennyi ideig beszéltek, s ebből próbálja megbecsülni, milyen gazdagság van a régióban. Azok, akik hosszasan beszélgetnek, nyilvánvalóan gazdagabbak, mint azok, akiknek a telefonbeszélgetéseik rövidek.

A Flowminder nevű nonprofit szervezet a műholdas, mobiltelefonos és más eszközk adatait kombinálja, hogy adatokat nyerjen ki belőlük. A GiveDirectly nonprofit jótékonysági szervezet műholdas felvételeket használ ahhoz, hogy eldöntse, mely falvakban nyújt támogatást a lakosoknak. A mércéjük? Ahol elhanyagolt a tető, esetleg lyukas, ott nagy az abszolút nincstelenség az úr.

Észak-koreai "gazdasági csoda"
A műholdas feltérképezés nagy előnye, hogy transzparenssé vált a világ. Amikor 2015-ben Észak-Korea költségvetési jelentésében azt állította, hogy a nemzetgazdasága 225 %-kal nőtt, a NASA műholdai rögtön mutatták, hogy a kijelentés kétségbe vonható: míg Kína és Dél-Korea este is tele fényekkel -tehát működik a civlizáció, megy az üzlet, robog az élet a városokban-, Észak-Korea egy nagy sötétség, mert az éjszakai világítás még ma is luxusnak számít náluk. Ha valóban akkorát nőtt a gazdaság, azt csakis nappal teheti.
De nemcsak az elmaradt kommunista országban különböznek nagyban a hivatalos adatok a valóságtól: egy tanulmány, mely az American Economic Review-ban látott napvilágot, azt tanúsította, hogy egyes helyeken az USA-ban a valós GDP 3 %-kal marad el a hatóságok által közölt statisztikáktól.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo