hirdetés

Zökkenőkkel indul az idei cafeteria

A SZÉP-kártya feltételei a 2011. december 27-én megjelent kormányrendeletben kristályosodtak ki, így sem a munkáltatóknak, sem a munkavállalóknak nem maradt sok idejük a juttatások megismerésére. Az elfogadóhelyekkel is csak most indul a szerződéskötés.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 


Fotó:Piac&Profit/FörsterTamás

Még néhány hete is bizonytalan volt, hogy a SZÉP-kártya három új alszámláját hogyan kezelhetik a munkáltatók, olvasható a Munkaügyi Fórum blogbejegyzésében. Fata László cafeteria szakértő szerint az alternatívák közt szerepelt, hogy a kártyára érkező pénzt egy rögzített arány alapján osztaná fel a kártyaszolgáltató a szálláshely, vendéglátás, szabadidő alszámlák közt. (például 120 ezer forint feltöltés esetén 60 ezer forint automatikusan a szálláshely alszámlára, 40 ezer a vendéglátásra, 20 ezer pedig a szabadidő alszámlára kerülne elkülönítésre.) A Cafeteria TREND magazin és az Országos Humánmenedzsment Egyesület közös felmérése azonban azt mutatta, hogy a munkáltatók azt a lehetőséget részesítenék előnyben, amelynél a feltöltéskor a munkáltató szabadon meghatározhatja, hogy mekkora összeg kerüljön az egyes alszámlákra. A több mint 224 ezer dolgozót foglalkoztató 755 munkáltató véleményét feldolgozó kutatásban a válaszadók 94,7 százaléka tartotta hasznosnak a szabadabb feltöltési módot.

Később száll ringbe
Mivel a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az év végén megvonta a PatikaCenter Zrt. SZÉP-kártya kibocsátási jogosítványát, jelenleg úgy néz ki, hogy csupán három bankkal – az OTP, az MKB és a K&H szállt be – szerződhetnek a munkáltatók. Ugyanakkor a határozat nem jogerős, a döntést a PatikaCenter Zrt. megfellebbezte, derül ki az év végén kiadott közleményből. A cafeteria-plasztikot kibocsátó Multi-Pay vállalat tervei között továbbra is szerepel, hogy a 2011-ben sikerrel bevezetett többfunkciós kártya szolgáltatásainak körét 2012-ben kibővítik a SZÉP-kártya egyenlegekkel – várhatóan 2012 áprilisától. A független, magyar tulajdonban álló cég a közlemény szerint egy erős háttérrel rendelkező pénzügyi céggel közösen bővíti majd tevékenységét és szolgáltatásainak körét.

A megszületett kormányrendelet is ezt erősíti meg. Így 2012-ben a munkáltatók utaláskor megjelölhetik, hogy az egyes dolgozóik szálláshely, vendéglátás, szabadidő alszámláira pontosan mekkora összeg kerüljön.

Lehetőség nyílik például a teljes feltöltési összeget – a meleg étkezést is biztosítani tudó – vendéglátás alszámlára tölteni az adótörvényekben szereplő keretösszegek figyelembevételével.
Az viszont kérdéses, hogy hol lehet majd használni a kártyát miután az elfogadóhelyek kiépítésére sem hagyott sok időt a törvényalkotó. A kormány szerint a cafeteria kártya teljes egészében kiválthatja majd az üdülési csekket, de a POS terminálok hiánya gátolhatja az elképzelést. A Multi-Pay Zrt. felmérése szerint az üdülési csekket elfogadó szolgáltatóhelyek csak 20 százaléka rendelkezik POS-terminállal, a fennmaradó 80 százalék esetében – közel 10 ezer terminált jelent – most kell megoldást találni a hiányosságra. Valószínűleg ezért került bele a december 27-én megjelent kormányrendeletbe a Telefonos Felhatalmazó Központ fogalma, ami ugyan az internetes engedélyezést nem, de a telefonos megoldást kezelni tudja.

Ha a munkáltató nem szeretné vállalni a költhetőség kockázatát, vagyis azt, hogy bizonyos vonzáskörzetben az év első hónapjaiban csak néhány tucat helyen lehet majd használni a kártyát, megteheti, hogy csak később tölti fel az egyenlegeket. Kérdés, hogy a dolgozók ezzel mennyire értenek egyet, hiszen január 1-jétől például a sportbérlet vagy az uszodabelépő kizárólag a SZÉP kártya szabadidő alszámlájáról fizethető, az étkezési támogatás átalakítása valamint az üdülési csekk kivezetése pedig valószínűleg felértékeli a vendéglátás alszámla szerepét.

Ha viszont a munkáltató később tölti fel a keretet, a munkavállalónak kevesebb ideje marad a költésre. A rendelet értelmében az adott naptári évben juttatott elektronikus utalványokat a következő naptári év december 31-ig kell felhasználni, ezután az összeg elveszik. (A 2012. évi cafeteria változásokról itt olvashatja összefoglalónkat.)

Mire költhető a SZÉP alszámláira érkező pénz?
A kormányrendelet az alábbiak szerinti területeken engedi a kártya egyes alszámláin lévő juttatások felhasználását. (Akik már idén is kaptak kedvező adózású juttatásokat a Széchenyi Pihenő Kártyájukra, 2012-ben a szálláshely alszámláról költhetik el az összeget a kormányrendelet értelmében.)
Szálláshely alszámla
aa) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90.)
ab) belföldi utazásszervezés (TEÁOR’08 79.12.-ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése)
Vendéglátás alszámla
ba) éttermi és mozgó vendéglátás (TEÁOR’08 56.10.)
bb) egyéb vendéglátás (TEÁOR’08 56.29.)
bc) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90.)
Szabadidő alszámla
ca) egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR’08 86.90.)
cb) előadó-művészet (TEÁOR’08 90.01.)
cc) múzeumi tevékenység (TEÁOR’08 91.02.)
cd) növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR’08 91.04.)
ce) vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR’08 93.21.)
cf) máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR’08 93.29.)
cg) fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR’08 96.04.)
ch) testedzési szolgáltatás (TEÁOR’08 93.13)
ci) egyéb sporttevékenység (TEÁOR’08 93.19-bõl verseny- és lovaglóistállók tevékenysége)
cj) belvízi személyszállítás (TEÁOR’08 50.30.)
ck) egyéb foglalás (TEÁOR’08 79.90-ből az idegenvezetés)
cl) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR’08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90.)
(forrás: www.cafeteriatrend.hu)
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo