hirdetés

Vigyázat, ünnepi baki veszély!

Az év vége és az év eleje az ünnepi ajándékozás és rendezvények ideje. Csalóka biztonságérzetbe ringathatnak bennünket a kellemes hangulatot sugalló lehetőségek, figyelmes ajándékok, ügyfélpartikra való meghívások. Érdemes ezért körültekintőbbnek lennünk, hogy ne vétsünk olyan bakit, amely a későbbi kapcsolattartásban keserű szájízt okoz, sőt, hagyjunk kellemes emléket vendéglátóink szívében.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Legyünk figyelmesek

Amikor céges partira invitáljuk üzleti partnerünket, figyeljünk oda, hogy mind a neve, (szükség esetén a pozíciója) pontosan kerüljön a meghívóra. Különösen kellemetlen lehet, ha a másik fél már nem ott dolgozik, vagy nem a korábbi pozíciójában dolgozik.

Súlyos hiba, ha olyasvalakiről feledkezünk meg ismét az ünnepi üdvözlőlapok, illetve a meghívók küldése során, akiről az előző évben is megfeledkeztünk, noha ő gondolt ránk. Tompíthatjuk a bakit, ha azonnal viszonozzuk a figyelmességét.

Kép:Unsplash

Az ígéret szép szó…

Amikor sorra érkeznek a meghívások és az év végi nyomás is hatalmas, érdemes alaposan megfontolni, mely meghívásokat fogadjuk el, és melyeket nem. (Elegánsabb és őszintébb gesztus nemet mondani, és esetleg felajánlani egy közös kávézást év elejére, mint el sem menni (ígéretünk ellenére).

Ha pedig elmegyünk, a meghívót vegyük komolyan (dress code, érkezés, távozás), nincs mentség arra a bárdolatlanságra amit a késésünkkel vagy az aluöltözésünkkel kifejezünk. Ráadásul az ügyfélpartik – új ismeretségek okán - remek új üzleti lehetőségek megnyílását is jelenthetik, fontos hát a jó első benyomás!

Ez nem személyes, ez szigorúan üzlet…

Az ünnepi partik, „társasági eseménynek álcázott üzleti események”. Érdemes, ezért óvatosnak lenni. Nem magunkat képviseljük, még ha mi vagyunk a cégvezetők akkor sem, hanem a vállalkozásunkat.

Ezeken az eseményeken csak hídfőállásokat építünk, nem hidakat. Ne azonnal értékesíteni, vagy üzletet kötni akarjunk. Legyünk kellemes társalgók és főleg, remek hallgatóság. (Ha zárkózottabbak vagyunk, gondolkodunk előre, jó van a talonban egy kedves (optimista) anekdotánk, illetve egy frappáns válaszunk arra, honnan ismerjük a meghívót.) Az este során a kellemes hangulat a legfontosabb, amely könnyen elveszhet, ha mértéken felül beszélünk, eszünk, vagy fogyasztunk alkoholt.

A névjegycsere, lehet egy új ismeretség természetes lezárása. Ám itt a lezárás a lényeg. Nagyon rossz üzenete van, ha kapcsolatépítő-versenynek gondolja valaki az ünnepi partit, egyik vendégtől a másikhoz vándorol és a könnyed társalgás helyett a névjegycserére összpontosít.

Köszönöm, köszönöm, köszönöm

Talán furcsának tűnket, de meghívottként valójában háromszor is illik köszönetet mondanunk. (És itt van még néhány helyzet, amikor a köszönöm a legjobb válasz.)

  • A meghívásért, amikor elfogadjuk azt.
  • A partin, amikor a házigazdával üdvözöljük egymást és
  • igazán szép és elegáns gesztus, ha a partit követően, akár személyesen, akár telefonon vagy levélben megköszönjük az emlékezetes estét, kiemelve egy mozzanatot, amely megragadott bennünket.
Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo