hirdetés

Vigyázat, ünnepi baki veszély!

Az év vége és az év eleje az ünnepi ajándékozás és rendezvények ideje. Csalóka biztonságérzetbe ringathatnak bennünket a kellemes hangulatot sugalló lehetőségek, figyelmes ajándékok, ügyfélpartikra való meghívások. Érdemes ezért körültekintőbbnek lennünk, hogy ne vétsünk olyan bakit, amely a későbbi kapcsolattartásban keserű szájízt okoz, sőt, hagyjunk kellemes emléket vendéglátóink szívében.
hirdetés

Legyünk figyelmesek

Amikor céges partira invitáljuk üzleti partnerünket, figyeljünk oda, hogy mind a neve, (szükség esetén a pozíciója) pontosan kerüljön a meghívóra. Különösen kellemetlen lehet, ha a másik fél már nem ott dolgozik, vagy nem a korábbi pozíciójában dolgozik.

Súlyos hiba, ha olyasvalakiről feledkezünk meg ismét az ünnepi üdvözlőlapok, illetve a meghívók küldése során, akiről az előző évben is megfeledkeztünk, noha ő gondolt ránk. Tompíthatjuk a bakit, ha azonnal viszonozzuk a figyelmességét.

Kép:Unsplash

Az ígéret szép szó…

Amikor sorra érkeznek a meghívások és az év végi nyomás is hatalmas, érdemes alaposan megfontolni, mely meghívásokat fogadjuk el, és melyeket nem. (Elegánsabb és őszintébb gesztus nemet mondani, és esetleg felajánlani egy közös kávézást év elejére, mint el sem menni (ígéretünk ellenére).

Ha pedig elmegyünk, a meghívót vegyük komolyan (dress code, érkezés, távozás), nincs mentség arra a bárdolatlanságra amit a késésünkkel vagy az aluöltözésünkkel kifejezünk. Ráadásul az ügyfélpartik – új ismeretségek okán - remek új üzleti lehetőségek megnyílását is jelenthetik, fontos hát a jó első benyomás!

Ez nem személyes, ez szigorúan üzlet…

Az ünnepi partik, „társasági eseménynek álcázott üzleti események”. Érdemes, ezért óvatosnak lenni. Nem magunkat képviseljük, még ha mi vagyunk a cégvezetők akkor sem, hanem a vállalkozásunkat.

Ezeken az eseményeken csak hídfőállásokat építünk, nem hidakat. Ne azonnal értékesíteni, vagy üzletet kötni akarjunk. Legyünk kellemes társalgók és főleg, remek hallgatóság. (Ha zárkózottabbak vagyunk, gondolkodunk előre, jó van a talonban egy kedves (optimista) anekdotánk, illetve egy frappáns válaszunk arra, honnan ismerjük a meghívót.) Az este során a kellemes hangulat a legfontosabb, amely könnyen elveszhet, ha mértéken felül beszélünk, eszünk, vagy fogyasztunk alkoholt.

A névjegycsere, lehet egy új ismeretség természetes lezárása. Ám itt a lezárás a lényeg. Nagyon rossz üzenete van, ha kapcsolatépítő-versenynek gondolja valaki az ünnepi partit, egyik vendégtől a másikhoz vándorol és a könnyed társalgás helyett a névjegycserére összpontosít.

Köszönöm, köszönöm, köszönöm

Talán furcsának tűnket, de meghívottként valójában háromszor is illik köszönetet mondanunk. (És itt van még néhány helyzet, amikor a köszönöm a legjobb válasz.)

  • A meghívásért, amikor elfogadjuk azt.
  • A partin, amikor a házigazdával üdvözöljük egymást és
  • igazán szép és elegáns gesztus, ha a partit követően, akár személyesen, akár telefonon vagy levélben megköszönjük az emlékezetes estét, kiemelve egy mozzanatot, amely megragadott bennünket.
Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo