Vége a népszerű Növekedési Hitelnek – mire számíthat így a cégem?

Kisebb pánik tört ki a hitelfelvételt tervező vállalkozások körében, miután bejelentették, a piac egyik legfontosabb támogatott vállalkozói hitele megszűnik: az NHP Hajrá forráskeretét nem bővíti tovább az MNB. Azok a vállalkozások érezhetik magukat a legnagyobb slamasztikában, akik a finanszírozói kötelező ajánlat alapján már elköteleződtek a tervezett ingatlanvásárlás mellett, viszont a kedvezményes keretről lecsúsztak. Nekik sem kell azonban elbukniuk a foglalót, ahogy a hitelt sem! A Bankmonitor segít, hogy mit tegyen ebben a helyzetben.

(Fotó: depositphotos.com)

Ennyi volt?

A vállalkozások igen elkényeztetett helyzetben vannak 2013 óta, mióta az MNB elindította a vállalkozók egyik legnépszerűbb támogatott hitelprogramját, a Növekedési Hitelprogramot. Mindenki nagy bánatára az MNB múlt héten bejelentette a program keretbővítésének leállítását.

A bejelentéskor még elérhető 300 milliárd forintot a bankok még ki tudják helyezni. Ennek megfelelően őrült hajrába kezdtek a pénzintézetek, hogy minél több cégnek még az NHP keretből el tudják indítani az ügyletét. Erre többnyire azon ügyfeleknek van esélyük, akik már túl vannak a banki kötelező ajánlati szinten és minél közelebb állnak a szerződés aláíráshoz.

Mi történik azokkal, akik most lecsúsznak az Növekedési Hitel Hajráról?

Sokan kerültek, illetve kerülhetnek még abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a banki kötelező ajánlatuk alapján lefoglalózták a megvásárolni kívánt ingatlant, az ajánlatukban szereplő NHP konstrukcióról azonban lecsúsznak.

Nem kell azonban elbukni a foglalót, hiszen a bankok nagy valószínűséggel tartani tudják ajánlatukat piaci alapú finanszírozási forrás biztosítása mellett is, ez azonban biztosan magasabb forrásköltséget (kamat + egyéb felszámolt nem kamat jellegű díjak) jelent majd. A jelenlegi piaci környezetben akár megduplázódott teljes költségről is beszélhetünk emiatt.

A Bankmonitor azt javasolja az ilyen módon bajba jutott hiteligénylő vállalkozásoknak, hogy fogadják el a banki alternatív ajánlatokat, még akkor is, ha a megszokott ultraalacsony kamatszint kiugróan magasnak tűnik a piaci alapon ajánlott hitel árazása. Akárhány évre is szerződünk, ha a piacon megjelenik egy újabb kedvezményes lehetőség, akkor egy jól szervezett hitelkiváltással még átnyergelhetünk a kedvezőbb kamatozásra.

Érdemes ezért a piaci alapú hitelszerződéseknél arra törekedni, hogy 0 százalék, vagy minél alacsonyabb mértékű előtörlesztési díjat rögzítsen a szerződés, annak reményében, ha újabb támogatott lehetőségek nyílnának meg, díjmentesen lehessen majd átszerződni arra.

A hiteligénylésnél kiemelt fontossággal bír a hitelajánlatok összehasonlítása, hiszen ahány bank vagy pénzintézet van, annyi ajánlat létezik. Kérd a Bankmonitor támogatását, használd kalkulátorunkat, ezt követően kollegáink keresni fognak személyesen, hogy te is megtaláld a legjobb hitelajánlatot céged számára:

 A Krízis Hitelekkel is ugyanaz a helyzet

A pénzintézeteknél elérhető Krízis Hitelek is megszűntek, hiszen a forrást ott is az MNB biztosította, mégpedig az NHP-hoz hasonló fix kamatozás mellett. Az ő esetükben az alternatív megoldást az MFB által támogatott Gazdaság Újjáépítési Hitelek jelenthetik. A konstrukció teljes költsége (kamat + egyéb felszámolt nem kamat jellegű díjak) sajnos jóval magasabb a Krízis program 2,5 százalékánál, de kamat teljes futamidőre történő rögzítésére itt is van lehetőség.

Sajnos konkrét esetek bőven vannak

Több vállalkozás kért segítséget a Bankmonitortól  amiatt, hogy az általuk választott pénzintézet a Krízis Hitelre kiadott kötelező érvényű ajánlatot nem tudja tartani, mivel más forrás nem áll a társaság rendelkezésére. Az idő pedig sürget, a szerződéskötést követően 1-2 hónapon belül a teljes vételárat ki kell fizetni, különben úszik a foglaló.

Az egyik esetben a forráshiány oka az volt, hogy az alternatív hitelforrásként igényelhető MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogramból a pénzügyi társaságnak egyáltalán nincs már szabad forrása, gyakoribb azonban, hogy a pénzintézetre allokált keretből egy ügyfél részére maximálisan adható hitelnagyság nem tudja fedezni az ügyfél hiteligényét. Bár a miértek itt most egyáltalán nem vigasztalják az ügyfeleket…

Szerencsére nem minden pénzintézetnél áll fenn a problémás helyzet. Van, ahol rendelkezésre áll forrás, tudnak és akarnak is hitelezni. A pénzintézeteknek megvan az az előnyük, hogy gyorsan döntenek, hiszen nem kell végig járniuk a bankoknál szokásos hosszú bürokratikus döntési folyamatot. Jellemzően a tulajdonosok részt vesznek a döntésben, akik a szükséges, akár egy héten belül is meghozzák döntéseiket, ha minden szükséges információ a rendelkezésükre áll, így egy hónapon belül is pénzhez juthatunk.

Van más támogatott hitel is a piacon

Teljes elkeseredésre tényleg nincs okunk, hiszen az EXIM hitel és a Széchenyi Hitelek keretében még találkozhatunk bőven piaci kamatozás alatt fixált hitelajánlatokkal is.

A Széchenyi Hiteleknél szintén változások elé kell néznünk: várhatóan továbbra is 0,1 százalék - 0,5 százalékon fixált kamatszint mellett, módosított igénybevételi feltételekkel, ugyanakkor kiterjesztett formában, az eddigi lehetőségek mellett immár lízingelésre és faktorálásra is lehetőségünk lesz a július elején induló Széchenyi GO Hitelprogramkeretében.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo