Van lehetőség a kistermelőknek!

Magyarországon már több mint 15 közösségi gazdaság működik, és egyre több gazdálkodó vág bele a közösségi értékesítés ezen új formájába, hogy biztosabb megélhetéshez jusson. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) október 10-én képzéssorozatot indít, hogy így segítse a közösségi kezdeményezések elterjedését.

Kép:Fotolia

A közösségi mezőgazdálkodás a gazdák és fogyasztóik közvetlen kapcsolatán, hosszú távú elköteleződésén és partnerségén alapuló gazdálkodási forma. A gyakorlatban a közösségi mezőgazdaság egy gazdából vagy gazdacsoportból és egy vásárlói körből áll, akik elkötelezik magukat a kölcsönös együttműködés mellett. Ezért cserébe a vásárlók vállalják, hogy a gazdaság termékeit előre meghatározott áron egy egész szezonban vagy évben megveszik. A gazdálkodók pedig ebben az időszakban a legjobb tudásuk szerint termelnek a közösségnek.

Ezek az élelmiszerközösségek a világ számos pontján kínálnak megoldást azoknak a kistermelőnek, akik nem találnak piacot termékeiknek, kiszolgáltatottak a felvásárlóknak vagy személyesebb kapcsolatot szeretnének kialakítani a vásárlóikkal.

Nem kell eladni a földet!
Európában hol közösségi gazdálkodásnak, hol szerződéses gazdálkodásnak vagy szolidáris gazdálkodásnak hívják, de a filozófia mindenhol ugyanaz: a vidéki kistermelő akkor életképes, ha személyes kapcsolatot alakít ki a fogyasztóval. Itt olvashat a modellről részletesebben.
A rendszerben nem ára van a terményeknek, a gazdasághoz csatlakozó tagok átalánydíjat fizetnek a termelésért cserébe. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a gazdálkodó az év elején kiszámolja az összes termelési költségét, munkabéreket és egyéb költségeket, és ennek összegét osztja szét a hozzá csatlakozó vásárlók között. Az átalánydíjért cserébe a vásárlók minden héten megkapják azt, ami a gazdaságban számukra megtermett. Jellemzően minősített biotermékeket.

„Egy ilyen rendszer kiépítése nem megy egyik napról a másikra – hasonlóan más vállalkozásokhoz. Ahhoz, hogy valaki egy jól működő közösséget szervezzen maga köré, a gazdálkodás mellett rendelkeznie kell alapvető vállalkozási ismeretekkel, rengeteget kell kommunikálnia a köré szerveződő vásárlókkal és készen kell állnia a közösségi problémák megoldására. A Légy a részese! képzéssorozatunkat ezekre a témákra építettük, hogy kifejezetten gyakorlati tudást tudjunk átadni a kistermelőknek, és azoknak a fogyasztóknak, akik szeretnének részesei lenni ezeknek a kezdeményezéseknek, sőt aktív szervezőszerepet vállalnak a működtetésükben.”- mondta el Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

A képzés első alkalmára azokat várja a TVE, akik szeretnék megismerni a közösségi mezőgazdálkodás alapjait és elméleti hátterét.  További információk és a regisztráció elérhető ezen a linken keresztül.

A sorozat második alkalmára november végén kerül sor, amelyre már az induló közösségek tagjait várják.

A témával kapcsolatos háttéranyagok elérhetőek a www.tudatosvasarlo.hu/csa oldalon.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo