hirdetés

Van lehetőség a kistermelőknek!

Magyarországon már több mint 15 közösségi gazdaság működik, és egyre több gazdálkodó vág bele a közösségi értékesítés ezen új formájába, hogy biztosabb megélhetéshez jusson. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) október 10-én képzéssorozatot indít, hogy így segítse a közösségi kezdeményezések elterjedését.
hirdetés

Kép:Fotolia

A közösségi mezőgazdálkodás a gazdák és fogyasztóik közvetlen kapcsolatán, hosszú távú elköteleződésén és partnerségén alapuló gazdálkodási forma. A gyakorlatban a közösségi mezőgazdaság egy gazdából vagy gazdacsoportból és egy vásárlói körből áll, akik elkötelezik magukat a kölcsönös együttműködés mellett. Ezért cserébe a vásárlók vállalják, hogy a gazdaság termékeit előre meghatározott áron egy egész szezonban vagy évben megveszik. A gazdálkodók pedig ebben az időszakban a legjobb tudásuk szerint termelnek a közösségnek.

Ezek az élelmiszerközösségek a világ számos pontján kínálnak megoldást azoknak a kistermelőnek, akik nem találnak piacot termékeiknek, kiszolgáltatottak a felvásárlóknak vagy személyesebb kapcsolatot szeretnének kialakítani a vásárlóikkal.

Nem kell eladni a földet!
Európában hol közösségi gazdálkodásnak, hol szerződéses gazdálkodásnak vagy szolidáris gazdálkodásnak hívják, de a filozófia mindenhol ugyanaz: a vidéki kistermelő akkor életképes, ha személyes kapcsolatot alakít ki a fogyasztóval. Itt olvashat a modellről részletesebben.
A rendszerben nem ára van a terményeknek, a gazdasághoz csatlakozó tagok átalánydíjat fizetnek a termelésért cserébe. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a gazdálkodó az év elején kiszámolja az összes termelési költségét, munkabéreket és egyéb költségeket, és ennek összegét osztja szét a hozzá csatlakozó vásárlók között. Az átalánydíjért cserébe a vásárlók minden héten megkapják azt, ami a gazdaságban számukra megtermett. Jellemzően minősített biotermékeket.

„Egy ilyen rendszer kiépítése nem megy egyik napról a másikra – hasonlóan más vállalkozásokhoz. Ahhoz, hogy valaki egy jól működő közösséget szervezzen maga köré, a gazdálkodás mellett rendelkeznie kell alapvető vállalkozási ismeretekkel, rengeteget kell kommunikálnia a köré szerveződő vásárlókkal és készen kell állnia a közösségi problémák megoldására. A Légy a részese! képzéssorozatunkat ezekre a témákra építettük, hogy kifejezetten gyakorlati tudást tudjunk átadni a kistermelőknek, és azoknak a fogyasztóknak, akik szeretnének részesei lenni ezeknek a kezdeményezéseknek, sőt aktív szervezőszerepet vállalnak a működtetésükben.”- mondta el Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

A képzés első alkalmára azokat várja a TVE, akik szeretnék megismerni a közösségi mezőgazdálkodás alapjait és elméleti hátterét.  További információk és a regisztráció elérhető ezen a linken keresztül.

A sorozat második alkalmára november végén kerül sor, amelyre már az induló közösségek tagjait várják.

A témával kapcsolatos háttéranyagok elérhetőek a www.tudatosvasarlo.hu/csa oldalon.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo