hirdetés

Új szabályok a társasági adóban

Ismét több új adóalap- és adókedvezmény válik alkalmazhatóvá a társasági adózásban. A LeitnerLeitner segítségével összegyűjtöttük az új lehetőségeket, amelyekre érdemes figyelnie a vállalkozásoknak!
hirdetés

Energiahatékonyságot szolgáló beruházások adókedvezménye

Az energiahatékonyságot szolgáló beruházások adókedvezményének érvényesítéséhez a szabályokat pontosító, külön kormányrendelet jelent meg. A kedvezmény kis-, közép- és nagyvállalatok számára is elérhető; és azért érdemes az igénybevételt megfontolni, mert a kedvezmény akár már kismértékű energia megtakarítás kapcsán is érvényesíthető. Minden olyan beruházás esetében érvényesíthető az adókedvezmény, minek eredményeként csökken az energiafelhasználás, ugyanis nincs minimálisan elérendő küszöbérték.

A kedvezmény konkrét mértéke a beruházás értékéhez igazodik, jelen értéken nem lehet több mint a beruházás elszámolható költségeinek 30 százaléka, de ekkor is csak legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A 30 százalékos támogatásintenzitás 20 illetve 10 százalékponttal növelhető kis- és középvállalkozások esetében. A kedvezmény a fizetendő adóból visszatartás formájában vehető igénybe, a számított adó 70 százalékáig - hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner adószakértő és könyvvizsgáló cég blogjának legfrissebb bejegyzése.

Kép: SXC

Elektromos töltőállomások adóalap-kedvezménye

Az elektromos töltőállomások adóalap kedvezménye az átmeneti rendelkezések értelmében már a 2017. június 30-át követően elkezdett beruházásokra is alkalmazható. Az ilyen beruházás után az adózó döntése szerint a társasági adóalapot csökkenteni lehet a létesítmény „meg nem térülő” beruházás-része erejéig, de legfeljebb a 20 millió eurónak megfelelő forintösszegre számított társasági adó összegig. A kedvezmény további részleteiről korábbi cikkünkből tájékozódhat.

Adózás 2018: így változnak a helyi adók
Az idén januártól életbe lépett adóváltozásokat bemutató sorozatunk harmadik részében a gépjárműadót, valamint a helyi adókat, különösen az iparűzési adót érintő módosításokat mutatjuk be.
Korai fázisú vállalkozások adóalap-kedvezménye

A társasági adóról szóló törvény egyik 2017-es újítása a korai fázisú vállalkozásokhoz kapcsolódó adóalap kedvezmény volt, amit sokan csak „start-up kedvezményként” ismerhetnek. A 2017-ben hatályos jogszabály a kedvezmény feltételeként, az igénybevételéhez előírta, hogy a korai fázisú vállalkozás által foglalkoztatott legalább 2 fő közül az egyik kutató-fejlesztőnek minősüljön, amely feltételt 2018-tól már nem kell teljesíteni. 2017. december 9-től pedig az eddig hiányzó végrehajtási rendelet is hatályba lépett, amely szerint korai fázisú vállalkozás olyan cég lehet, melyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvántartásba vesz.

Új fejlesztési adókedvezmények

A 2017. november 24-ét követően induló beruházásokra új fejlesztési adókedvezmény-típusokat is lehet alkalmazni. A termék-diverzifikációt eredményező induló beruházás és az új eljárási innovációt eredményező induló beruházás a nagyvállalkozások számára is adókedvezménnyel kecsegtető lehetőséget jelentenek a Közép-magyarországi régióban.

Adózás 2018: idén is van mire figyelni…
Hiába csökkent a szociális és az egészségügyi hozzájárulás mértéke, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt még nőnek is a vállalkozók adóterhei – vélekedett lapunknak Zara László. Az adószakértő szerint az adózás rendjének egyes változásai komoly veszélyeket jelentenek a cégek számára, egyes esetekben az adózói jogok, illetve jogérvényesítési lehetőségek is szűkültek, és jön néhány olyan változás is, amely minden magyar céget érint.
A transzferár-nyilvántartás új szabályai

A tavalyi év november 18-ától jelentősen megváltoztak a transzferár-nyilvántartás készítésének szabályai. Bár a változásokra és az azokban rejlő szigorításra már számítani lehetett a BEPS csomag alapján, a kiterjedt magyar szabályozás mégis „mellbevágó” volt: sokkal összetettebb és sokkal több információt tartalmazó dokumentációt várnak el a jövőben, mint eddig. A transzferár-nyilvántartásnak a 2018-ra vonatkozóan és ezután egy fődokumentumból és egy helyi dokumentumból kell majd állnia, vagyis a korábban hatályos szabályok szerinti önálló nyilvántartás készítésére többé nem lesz lehetőség.

Az átmeneti rendelkezések értelmében az új szabályokat már a 2017-ben érvényesített kapcsolt ügyletekre vonatkozóan is lehet alkalmazni, de bonyolultságuk miatt azonban ezt várhatóan kevesen választják majd. A felkészülést ugyanakkor már a 2017-es dokumentáció készítéskor érdemes megkezdeni. Az új transzferár dokumentációs szabályokról szakmai blogunkon részletesebben olvashat az alábbi linken.

Emellett országonkénti jelentés készítését (Country–by–Country Report) is előírták a 750 millió euró konszolidált bevételt elérő multinacionális vállalatok számára. Az ilyen multinacionális vállalatcsoportok magyarországi tagjainak 2017. december 31-ig kellett bejelenteniük, hogy vonatkozik rájuk a szabályozás, ezzel is foglalkoztunk korábbi cikkünkben. Ezzel együtt, a Magyarországon jelentők számára magát az első országonkénti jelentést is be kellett nyújtani; melyet ezentúl évente kell majd frissíteni. Ha az adatszolgáltatásra kötelezettek adataiban változás történik, azokat 30 napon belül kell majd bejelenteni. A bejelentési, változás-bejelentési és az adatszolgáltatási kötelezettségek késedelmes, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítése 20 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Bejelentett részesedés

A társasági adózás további változása, hogy 2018. január 1-jétől a bejelentett részesedés fogalma kiterjed a 10% alatti részesedésre is. Az újonnan megszerzett vagy alapított leányvállalatok adóhatósági bejelentésével ugyanis a későbbi elidegenítés nyeresége adómentessé tehető. Így a változás kiterjeszti ennek a kedvezménynek az alkalmazhatóságát.

Itt vannak a részletek a cafeteria változásairól
Az adómentes juttatások 2017-ben is meglévő elemei közé bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása is. Jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei, és az egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékos csökkentése miatt jövőre egy sor népszerű cafeteria-elem esetében nagyobb összegű támogatást kaphatnak majd a munkavállalók. A végleges feltételek ismeretében az alkalmazottak január közepéig nyilatkozhatnak, milyen juttatásokban kívánnak részesülni 2018 folyamán.
Ellenőrzött külföldi társaságok

2017. január 18-tól módosult az ellenőrzött külföldi társaságok szabályozása hazánkban, a definíció változása mellett az adózás módja is jelentős változáson esett át: a felosztott (vagy felosztandó) eredmény mellett immár a külföldi társaság által szerzett passzív jövedelem is adókötelezettség alá esik Magyarországon. Egy 2017. július 1-jén bevezetett átmeneti rendelkezés szerint azonban a módosítást megelőzően szerzett külföldi jövedelemre vonatkozóan 2018. december 31-ig még a régi szabályok is alkalmazhatóak. Az új szabályok meglehetősen bonyolult rendszert alkotnak, ezért az alacsony adózású államokban leányvállalattal rendelkező társaságok adózása esetében fokozottabb óvatossággal kell eljárni.

Látvány-csapatsport támogatásra

Még könnyebbé válik a látvány-csapatsport támogatásra vonatkozó rendelkezés. Ha azért nem sikerül az adóról rendelkezni, mert az adóelőleget, a feltöltést vagy az adót nem fizették meg határidőben, akkor külön kérelemmel „megmenthető” a támogatás. A támogatónak 15 napon belül meg kell fizetnie a hátralékot.

Munkavállalók lakhatásával kapcsolatos adóalap-csökkentés

A munkavállalók lakhatásával kapcsolatban újabb adóalap-csökkentő tételt vezetnek be 2018. január 1-jétől. A mobilitási és a munkásszállás kedvezményei mellett, a munkavállalók számára történő bérlakás építése vagy annak értéknövelése kapcsán felmerülő költségek is levonhatóak lesznek a társasági adó alapjából (dupla költség elszámolás). A kedvezményt a minimum heti 36 órás munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók vonatkozásában lehet alkalmazni, akiknél az eredeti otthon 60 km-en vagy 3 órán belül nem érhető el. Az együttlakó családtagok megengedettek, azonban a kedvezmény kapcsolt cég munkavállalójára nem terjeszthető ki.

KIVA adókulcsa

A KIVA adókulcsa a tervekkel összhangban 2018. január 1-jétől 13 százalékra csökken. A kisvállalatokra alkalmazható adónem kiváltja a vállalkozás nyeresége után fizetendő társasági adót (9%), valamint a munkavállalók bére után fizetendő szociális hozzájárulási adót (jövőre 19,5%) és a rehabilitációs járulékot (1,5%). Ezáltal valós alternatívát jelent a nagyobb munkavállalói terhekkel rendelkező társaságok számára. A magas bemeneti feltételeknek (50 fő alkalmazott és 500 milliós bevételi korlát) köszönhetően a KIVA széles körben alkalmazható.

A Bitcoin után is kell adót fizetni? Kell bizony
Az elmúlt hónapokban nagy visszhangot keltett a kriptovaluták, köztük a bitcoin szárnyalása, majd zuhanása, rendkívüli árfolyammozgása. Ez ráirányította a figyelmet a kriptovalutákra és sokakban merült fel a kérdés, hogyan lehetne ilyen digitális pénzhez jutni, hogyan működik az új, forradalmi technológia, de leginkább, hogy vajon megéri-e a kriptovalutákkal foglalkozni és kell-e utánuk adózni?
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo