Törvény van, pályázat nincs

Elfogadta a Parlament a turizmusfejlesztési törvényt, amely kimondja, a turisztikai fejlesztések tervezési alapegysége a jövőben a turisztikai desztinációk szerint történjen. Közben a turisztikai desztinációmenedzsment (TDM) szervezetetek a nekik szóló uniós pályázatok váratlan felfüggesztése ellen tiltakoznak.

A törvény kimondja, hogy a turisztikai fejlesztések tervezési alapegysége a jövőben a turisztikai desztinációk szerint történjen. (Ezek váltják fel a korábbi turisztikai régiókat - azokból csak a Balaton kerül az új térképre.) Ezt a megközelítést – több szomszédos országban is sikerrel alkalmazzák, mert az utazás egyre könnyebbé és elérhetőbbé válhat - áll a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

Kép:Wikipedia

A desztinációközpontú szemlélet alapgondolata, hogy az utazási döntés befolyásolása szempontjából nem egy-egy attrakció önmagában meghatározó, hanem egy adott térség egymáshoz közel lévő természeti kincsei, épített örökségei, rendezvényei, programjai, gasztronómiája, szálláshelyei, a térség hagyományainak színes kínálata jelent igazi vonzerőt. Ezért olyan – egyedi kulturális tartalmat is hordozó – térségi brand-ek felépítése szükséges, melyek márkastratégiáját az adott desztinációban elérhető szolgáltatások összehangolt tervezésével lehet sikerre vinni.

A törvény értelmében az állam feladata mindezen desztinációkon belüli és országos szintű összehangolása, a szakmai tervezésnél és a források szétosztásánál egyaránt. A lényeg, hogy az eddigi, pontszerű fejlesztések helyett – illetve azok összekapcsolásával – korszerű, egységes, komplex kínálat alakuljon ki, és olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek ehhez a koncepcióhoz illeszkednek.

A törvény a kormánynak felhatalmazást ad arra, hogy Magyarország turisztikai desztinációit – ezek közül az ún. kiemelt fejlesztési térségeket – kijelölje. A Kormány célja, hogy Budapest és a Balaton mellett már rövidtávon egy negyedik (Sopron és Fertő-táj) és egy ötödik (Tokaj, Felső-Tisza, Nyírség), közép távon pedig további 16-20 piacra vihető desztináció márkaépítése kezdődjön meg - fogalmaz a közlemény.

Helyi szinten húznak?

Pár napja hideg zuhanyként érte a hír a TDM-szervezeteket, hogy felfüggesztették azokat az uniós pályázatokat, amelyek fejlődésüket, esetenként életben, versenyben maradásukat jelentették (volna) - számolt be a turizmus.com szakportál.

A GINOP 1.3.4, valamint a VEKOP 1. 3. 2-15 felfüggesztését saját közgyűlésükön tudták meg Princzinger Pétertől, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettesétől december 1-én. Egyértelművé vált az is, hogy nem csak a 2017-re várt 2 milliárd forintos keretről van szó, hanem a 2015-ben kiírt, s a keretösszegen felüli pályázatok miatt lezárt, szintén 2 milliárdos keretről is. Utóbbi eredményhirdetését a napokban várták volna. Van olyan TDM-szervezet, amelyik – tudva, hogy minden feltételnek megfelelt, s befogadták a pályázatát – már el is költötte az önrészét.  A pályázatot az ígéretek szerint újra kiírják majd olyan formában, amely egyezik az MTÜ hosszú távú céljaival. Az is elhangzott, hogy az uniós kötelezettségek miatt ezt legkésőbb 2017. június 30-ig meg kell tenni.

"A Magyar TDM Szövetség továbbra is kiáll a több mint 10 éve tartó folyamat során létrejött turisztikai desztinációmenedzsment (TDM) rendszer komplex fejlesztése mellett. A rendszer alapelveinek érvényesülését továbbra is kiemelt jelentőségűnek tartja az ország turizmusának sikere és versenyképessége szempontjából, mert ezek képesek garantálni, hogy minden turizmusban érdekelt fél a közös célokért együttműködve jelentősen magasabb hozzáadott értéket teremtsen. A rendszer alapja és megkerülhetetlen eleme a helyi szint, amely 2008 óta állami támogatás nélkül, alulról építkezve, megfelelő jogi szabályozás nélkül is professzionális munkát tudott végezni, amely nagyban hozzájárult az elmúlt évek eredményeihez. A helyi TDM-ek működését az önkormányzatok és a turisztikai szolgáltatók finanszírozták, azonban fejlesztésre eddig külső forrásokból nyílt lehetősége. Ezek nélkül a helyi TDM-ek nem fognak tudni jelentős eredményeket elérni a következő években. Mindez ellehetetleníti a magasabb szintű – térségi, régiós, országos – tudatos szakmai munkát is" - áll a Magyar TDM Szövetség állásfoglalásában.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo