hirdetés

Több ezer munkahelybe kerülhet a fű alatt módosított törvény

A korábbi kormányzati ígéretekkel szemben mégis minden ital-nagykereskedőnek le kell tennie a 150 millió forintos jövedéki biztosítékot, a kormány ugyanis csendben eltemette a saját frakciója által benyújtott módosítót.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: Pixabay

A jövedéki termékeket – dohányt, alkoholt, ásványolajat – forgalmazó nagykereskedőknek úgynevezett jövedéki biztosítékot kell letenniük. Ebből az összegből a NAV bármikor elveheti a neki járó részt, ha a kereskedő elmarad az adófizetéssel. Ha a jövedéki engedély megszűnik, a biztosíték visszajár. Az újdonság, hogy a biztosíték összegét drámaian megemelik: az alkoholt áruló nagykereknél például a 22 millió helyett 150 millió forintra nő az összeg az árbevételtől függetlenül. Mivel ez a kis, alacsony árbevételű kereskedőket lehetetleníti el, a fideszes képviselők sávos megoldást javasoltak, 300 milliós éves nettó árbevételnél például maradt volna az eddigi 22 milliós biztosíték, 150 milliót csak évi 2 milliárdos bevétel felett kellett volna fizetni. Ez a javaslat be is került a törvénytervezetbe, a hideg zuhany már a megszavazott törvénynél érte a kereskedőket – értesült az Index hírportál.

A sávos javaslat ugyanis csak 2016. január 1-jén, egy év múlva lép hatályba. Addig pedig, egy éven keresztül a korábban elfogadott szabály él. A törvény szerint ugyanis február 1-jéig le kellene tenni a 150 milliós jövedéki biztosítékot, vagy legalábbis megindítani a banknál a bankgarancia intézését, és az erről szóló papírt bemutatni a NAV-nak. Ha ezt megteszik, április 30-ig kapnak időt arra, hogy az engedélyt megkapják. Erre pedig a kisebbek várhatóan nem lesznek képesek, becslések szerint több mint száz kereskedőcég húzhatja le emiatt a rolót, több ezer munkahely kerül így veszélybe. Egy év alatt elvérzik a piac, majd aki benn marad, annál csökken a biztosíték összege.

Az elfogadott 2015-ös adótörvényekről itt olvashat részletesen.

A dolog már csak azért is furcsa, mert az eredeti verzióban még szerepelt benne az egységes 150 milliós, 2015. januári hatályba léptetésének az eltörlése, a sávos rendszer is 2015-ben indult volna, nem 2016-ban. Mire azonban végül a parlament elé került szavazásra az anyag, ezt a néhány apró, de fontos részt valakik valahol átírták. Gulyás Gergely fideszes képviselő az Indexnek elmondta, a gyakorlat szerint az összegző módosítót az előterjesztő készíti, ez pedig ez esetben a Miniszterelnökség volt, már a bizottság elé is ez a változat került.

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo