hirdetés

Tippek: új ügyfél szerzése, illetve megtartása

A kölcsönös előnyökön alapuló (host beneficiary) program egy olyan stratégiai kliensszerző, bevételfokozó megoldás, melyben az egyik üzlettulajdonos támogatja egy másik cégtulajdonos üzletmenetét azáltal, hogy valamilyen értéket felajánl annak partnerei számára.
hirdetés

Tipikus útja ennek az üzletfejlesztő megoldásnak, amikor egy induló üzlet kínál valamilyen ajándékot egy már „beállt" kiterjedt ügyfélkörrel rendelkező partnercég kliensei, vagy annak az adatbázisában szereplő tényleges vagy lehetséges fogyasztói számára - írja hírlevelében a VOSZ KMRSZ. Ez egy remek módszer önmaguk ismertté tételére, ráadásul kiadás csak akkor keletkezik az ezt alkalmazó cég oldalán, amikor az új kliens átlépi a bolt ajtaját.

Az ilyen természetű üzleti kapcsolatok területén nagy tere van a kreatív megoldásoknak. A kapcsolatoknak jellegzetesen négy formája vált általánossá az elmúlt években. (Hogyan mélyítsük az üzleti kapcsolatainkat?)

Ajándékutalvány

Ebben az esetben a kedvezményt adó ajándékutalványát a befogadó továbbítja saját kliensei felé. Ilyen megoldás, amikor egy áruház ötezer forintnál nagyobb értékben vásárlói ingyenes ablakmosó feltöltést és kedvezményes törlőlapát-cserét vehetnek igénybe a szomszéd szervizben. Ebbe a körbe tartozik, ha egy fogorvos ingyenes hátmasszázst ajánl páciensei számára. Más: könyvelőiroda működtetőjeként üzleti coach ingyenes üzletfejlesztési konzultációjára szóló utalványt ajándékoz önhöz tartósan hűséges ügyfelei számára.


Apró ajándékokkal növelhető az ügyfélelégedettség
Fotó: sxc

Ezek tipikus győztes-győztes megoldások: jól jár a coach segítségével vállalkozását új megvilágításban megismerő cégtulajdonos, a könyvelő cég, amely ezzel a plusz lehetőséggel kiemelkedik versenytársai kínálatából.

Kiegészítő szolgáltatások

Kapcsolódó vagy kiegészítő kapcsolódó üzlet, amikor például a természetgyógyász ingyenes allergia-vizsgálatot tart a bioboltban. Ez azért jó a bolt vásárlóinak, mert többletértékhez jutnak vásárlásuk során, minden külön kiadás nélkül. A természetgyógyásznak pedig érdemben megnövekszik a potenciális kliensei száma. Ebbe a kategóriába tartozik az ingyenes divat-tanácsadó szolgáltatás a butikban, amit professzionális stylist tart a betérőknek. (Spórolási tippek kkv-knak.)

Versenyek, vetélkedők szponzorálása díjakkal

Ha a kedvezményt nyújtó ajándéktárgyakkal vagy egyéb ösztönzőkkel „támogatja" a befogadó klienseit, ha azok elérnek, vagy meghaladnak bizonyos vásárlói „teljesítményt", „minőséget".

Ilyen megoldás, amikor a fitneszterem üzemeltetője nála éves bérletet vásárló látogatóját kedvezményes kerékpár-vásárlási utalvánnyal „jutalmazza", aki csak fél évre fizet elő, ő egy vitamincsomagot vásárolhat nagyon kedvező (diszkont) áron. A kerékpárüzlet is, a gyógyszertár is jól jön ki a projektből, lévén, hogy a fitneszterem látogatói körében nő az ismertségük, a fitnesz-szolgáltató versenyelőnyhöz jut a kapcsolat révén: többet tud kínálni versenytársainál, de jelentős előnyöket könyvelhetnek el a fitneszrajongók is, nem csak fittebbek, csinosabbak lesznek, de még a pénztárcájukban is több marad!

Köszönő és elismerő akciók

Ezek a „csak fogja, vigye" típusú ajándékok, mellyel klienseinek „kedveskedik" a befogadó üzlet. Ha csörög a pénztárgép, az ingyenes ajándék máris ott landol a vásárló kosarában. Például, ha egy fodrászüzlet októberben minden vendége számára hajtöredezettséget gátló balzsamot ad ajándékba. Egy promóciós cég filmelőzetesre szóló belépőkkel kedveskedik üzletfeleinek. (7 tipp a sikeres üzleti kapcsolatépítéshez.)

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo