Telephely-felújítás: 7 dolog, amin garantáltan spórolhatunk

Mint annyiszor az életben, egy felújításnál is megállja a helyét az a mondás, hogy „szegény ember drága cipőt vesz”. Egy olcsóbb ajánlatról könnyen kiderülhet, hogy a végén többe kerül majd, mint a drágábbnak tűnő verzió. Különösen igaz ez, ha hozzászámoljuk az időkiesést, amit a félprofi szakembergárda okoz, és az úgynevezett bújtatott anyagköltségeket, amiket nem terveztek be előre. Összegyűjtöttünk 7 olyan dolgot, amivel garantáltan spórolhat egy telephely-felújításnál.

Kép:Pixabay

1. Egyeztessünk a hatóságokkal, mi az a szükséges minimum, amit hogy a hivatalos engedélyek beszerzéséhez meg kell csináltatnunk! Ehhez képest határozzuk meg, hogy mennyit szeretnénk tudunk többet költeni, így elkerülhetjük, hogy látszólag szükséges dolgokra fölöslegesen áldozzunk. Kiemelten fontos és egyben ajánlott a költségek maximalizálása.

2. A felújítás folyamata során tartsunk magunknál egy mappát, melyben a különböző folyamatoknak a számláit külön-külön tárolhatjuk! Így később is visszakereshetjük, hogy mikor mire és mennyit költöttünk.

3. Ne a legolcsóbb ajánlatot válasszuk, hanem azt amelyiket a mesterember adja! Érdemes referenciákat kérni, de az ”ismerősöm ismerőse” se mindig elég. Szerződés aláírása előtt vegyük a fáradtságot és beszéljünk referenciában megadott cégvezetőkkel és ha lehet, győződjünk meg a saját szemünkkel arról, hogy milyen munkát végeznek azok, akiket épp megbízni készülünk.

Az ültetési renden is múlhat a hatékonyság

Kevesebb túlórapénzt kell fizetni, drasztikusan leesik a betegállományban töltött idő, az irodai papírfelhasználás pedig akár 60 százalékkal is csökkenhet – sok cégtulajdonos álmodozik erről, és feltehetően nem is gondolnak arra, hogy ehhez csak a cég irodáját kell átalakítani.

Mára általános elvárássá vált az irodapiacon, hogy az irodaterek elrendezése a lehető legjobban támogassa a munkavégzést és a kommunikációt, így a költözéskor egyre több cég kéri belsőépítész segítségét. Az iroda kialakításánál mind többen veszik figyelembe a dolgozók egyéni igényeit is; ehhez akár belső felméréseket is végeznek.
4. Ne higgyük el, hogy az anyagköltség benne van az árban! Kérjünk be külön ajánlatot a munkadíjra és külön az anyagköltségre! Fontos, hogy az utóbbi beszerzésekor legyünk jelen, de legalábbis számlát kérjen róla a mesterember. Így az ajánlatban foglalt és tervezett kiadásokat folyamatosan nyomon követhetjük, összevethetjük a tényleges költésekkel. Nem utolsósorban minimálisra csökkentjük az esélyét annak, hogy olyanért fizessünk, amit esetleg nem a mi telephelyünk felújításakor használtak fel a kreatív szakemberek.

5. Alaposan gondoljuk át a konnektorok és az elektromos kiállások elhelyezését még a munkafolyamat megkezdése előtt! A későbbiekben ugyanis már szinte csak károkozással lehet áthelyezni a meglévő konnektorokat. Tervezzük meg előre, hová szeretnénk a számítógépet, lámpát, hűtőszekrényt, illetve valamennyi szükséges elektromos berendezést, így a későbbiekre nézve nemcsak pénzt spórolunk meg a cégnek, de sokkal esztétikusabb is, ha nem látszódnak a különböző elektromos vezetékek. A vízvezeték-szerelő munkájának megkezdése előtt mindenképpen érdemes utánanézni, hogy merre futnak a közművek csövei, nehogy a nagy bontásban megsértsük őket. Ez a mulasztás ugyanis nem kis javítási költséget vonhat maga után.

6. A festőket kérjük meg, hogy hagyjanak valamennyi festéket majd a vödörben a későbbiekre nézve, hogy az esetleges kisebb sérüléseket, hibákat magunk is kijavíthassuk! Így megspórolhatjuk a keresgélési időt, hogy pont ugyanolyat találjunk, mint amivel az adott helységekben dolgoztak a szakemberek.

7. Felejtsük el, hogy a határidők azért vannak, hogy a telephelyünket felújítók betartsák azokat. Mindig számoljunk legalább 8-10 nap csúszással a tervezett végdátumhoz képest, így nem érhet minket meglepetés, ha például új termék fejlesztését, utazást kötnénk a felújítás befejezéséhez. Ráadásul nem kell további mesterembereket bevonni a munkálatokba a szoros határidő miatt.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo