Társalgási leckék dúsgazdagoktól

A könnyed társalgás, a small talk, a legtöbb üzleti tárgyalás, kapcsolatépítés, partneri viszony keretében döntő fontosságú lehet, ugyanakkor sokan zavarba jönnek, ha csevegésre kerül sor. Szakértőnk a leggazdagabb befektetők, milliárdosok társalgási szokásaiból válogatott össze egy csokorral, amely átlendítheti a beszélgetést a kínos holtpontokon.

A dúsgazdag emberek remek társalgók is. Egyebek mellett erre is fény derült Tom Corley hosszú évek óta tartó kutatásaiból. Corley arra keresi a választ, hogy az önerőből milliomossá váló vállalkozók (az Egyesült Államokban a milliomosok 85-88 százaléka önerőből lett milliomos) milyen, a kevésbé sikeres vállalkozótársaiktól eltérő, szokásokkal rendelkeznek.  Számos szokást összegyűjtve kirajzolódott, hogy a saját céljaikra, illetve a magukra fordított minőségi idő mellett, a dúsgazdagok nagy hangsúly fektetnek kapcsolataik kialakításába és fenntartásába is.

Így például sokat olvasnak, rendszeresen sportolnak, hasonlóan sikeres emberekkel barátkoznak, napi 7-8 órát alszanak, több forrásból is rendelkeznek jövedelemmel, van mentoruk, nem szeretik vesztegetni az idejüket, saját céljaik vannak és amellett, hogy etikett ismeretét is fontosnak tartják, remek (és roppant céltudatos) társalgók is.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/2nix

Nem uralják a beszélgetést, sőt, mindig találnak módot arra, hogy kifejezzék partnerük iránti érdeklődésüket és a beszélgetések közben számos kérdésre is választ kapjanak. Így olyan ismeretekkel lesznek lesz gazdagabbak, amelyek elegánsan hozzásegíthetik őket, hogy ne csak üzleti, hanem egy mélyebb, emberi, baráti kapcsolat is kialakulhasson.

Tippek egy jó hangulatú üzleti ebédhez
Az étkezéses alkalmak az üzleti és a szakmai élet természetes részei. Még a körülményesebb témák megbeszéléséhez is könnyed és kötetlen környezetet teremt egy szépen terített asztal, egy finom étel, egy pohár frissítő. Elronthatja ugyanakkor a derűs hangulatot, ha valami félresiklik az étkezés során.
Corley összegyűjtött néhány kérdést, amelyet a dúsgazdagok a társalgások során szívesen érintenek. A kérdések egy része számunkra igazán amerikainak tűnhet, vagy éppen nagyon tolakodónak, melyek az etikett szabályait átlépik.

Néhány kérdés ízelítőül:

 • Érdeklődnek a beszélgetőtárs személye és a családtagjai iránt:
 • Alapvető kapcsolattartási információk (név, cím, telefonszám, e-mail, Twitter, Facebook stb.
 • Mikor van a születésnapja?
 • Hol él? (Hol lakik?)
 • Melyik iskolába járt?
 • Házas? (Van partnere?) Ha igen, hogy hívják a partnerét?
 • Vannak-e gyermekei? Ha igen, hogy hívják őket?
 • Melyik iskolába járt a házastársa és a gyermekei?
 • Ha a partnere és gyermekei dolgoznak, hol dolgoznak?
 • Miből élnek a szülei?
Kapcsolatépítés okosan és elegánsan
Ősszel felpezsdül az üzleti élet. A nyaralás után mindenki ráeszmél, hogy már csak pár hónapja van az éves üzleti céljai eléréséhez. Konferenciák, üzleti reggelik és üzleti kézfogók, társasági események mind-mind remek lehetőséget adnak arra, hogy új ismeretségeket kössünk, új üzleti partnerekre tegyünk szert, és így friss lendületet kapjon a vállalkozásunk.
A beszélgetőtárs értékrendje, világképe is érdekli őket:
 • Politikai hovatartozása?
 • Vallási hovatartozása?
 • Milyen csoporthoz, non-profit, vagy közösségi szervezethez tartozik?
Noha a társalgási etikett szerint a vallási és politikai kérdések tabu témának számítanak az USA-ban is, a small talk (könnyed társalgás) során, egy kapcsolat későbbi szakaszában, vagy egy politikai (vallási) rendezvényen már ezek a területek sem tűnnek merész témaválasztásnak.

Érdeklik őket olyan személyes kérdések is:

 • Ki a kedvenc híressége? Ismer híres embert? Kit?
 • Szeret olvasni? Mit szeret olvasni? Ki a kedvenc írója?
 • Szereti a zenét? Ki a kedvenc zenekara, előadója stb.?
 • Sportol? És, ha igen, mit és mikor sportol mostanában?
 • Fogyaszt alkoholt? Mi a kedvenc itala?
 • Mi a kedvenc étele?
 • Milyen autója van?
 • Hol szeret nyaralni?
 • Utazik egyáltalán? Hol járt már eddig?
A beszélgetőtárs motivációit is szeretik megtudni:
 • Van valamilyen hobbija?
 • Mire a legbüszkébb?
 • Mik a céljai?
 • Miben igazán jó az életében?
Vállakozóként, sőt vezetőként is érdemes elgondolkodnunk a kérdések láttán. Sikeresebbek és harmonikusabbak lennének üzleti, munkatársi kapcsolataink, ha mi is tudnánk partnereikről, munkatársainkról, kollégáinkról ezekre a kérdésekre a választ?
A jó modor is lehet motivációs eszköz
A kialakulóban levő új munkahelyi kultúra egyik sajátossága, hogy a munkatársak egy barátságos, emberközpontúbb környezetben szeretnének dolgozni. Ennek fontos része a partnerség megélése (a többi munkatárssal, illetve a vezetővel), valamint az elvégzett munka megbecsülése.
A munkatársak, az üzleti partnerek is igénylik a személyes odafigyelést.

Legyen akár üzletfelünkről, akár kollégánkról szó, ismerve olyan kérdésekre a választ, mint: Hol szeret nyaralni? Milyen könyveket olvas? Milyen hobbija van? Mik a céljai? a amellett, hogy kellemesen el tudunk vele mindig beszélgetni, lehetőségünk nyílik arra is, hogy személyre szabottabb ajánlatot tegyünk az üzleti partnernek, vagy jobban tudjuk motiválni a munkatársunkat.

Sokan alábecsülik (nyűgnek tartják) a könnyed társalgást és annak jelentőségét. Noha a Közel- és Távol-Keleten, de akár Európa délebbi országaiban is még mindig virágzik az évszázados (inkább évezredes) gondolkodásmód, mely szerint először alaposabban meg akarják ismerni a potenciális üzleti partnert, mielőtt üzletet kötnének vele.

Ráadásul érdemes vállalkozóként emlékeztetni magunkat Jeff Walker gondolatára: „A vevőid könnyen lecserélik a termékeidet egy másikra, de Veled való kapcsolatot csak nagyon nehezen.”  …, mert a small talk, ahogy a jó modor is, a kapcsolatokról szól. A jó kapcsolatokról. … és a dúsgazdagok, ezt tudják.

Szerző:

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

Erdős Etikett

Vezetők figyelmébe: a bocsánatkérés nem mindennapi csodafegyver
A felelősségvállalás az egyik legfontosabb vonás, ami egy jó vezetőt jellemez. A felelősségvállalás egyik formája: ha hibáztunk, ha megbántottunk valakit, ismerjük el, és kérjünk bocsánatot. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach írása.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo