hirdetés

Szól a bicikli, ha tolvaj közeleg

Jelzést küld a bicikli, ha illetéktelenek nyúlnak hozzá – ez a lényege a magyar fejlesztésű applikációnak, amely már első nagyobb volumenű eladásán és az első kör tőkebevonáson is sikeresen túljutott. A siker megalapozott, hiszen két nagy trend együttes alkalmazására építettek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A kerékpározás és a hozzá kapcsolódó ipar igazi aranykorát éli manapság, így jövedelmező üzlet lehet valamilyen ehhez kapcsolódó ötlettel piacra lépni. Persze csak akkor, ha a célcsoport olyan valós problémájára tudunk választ adni, mint például a biciklilopás.

– Olvastam, hogy ma Magyarországon évente 300 ezer kerékpárt adnak el. Azt gondolom, ez komoly piac, amire érdemes fejlesztéseket tervezni. Ezért összeültem azzal a szoftverfejlesztő céggel, amelyikkel már több közös projektünk volt, és saját kockázatunkra nekiláttunk a fejlesztésnek – nyilatkozta a Piac & Profitnak Antal Csaba, a termék üzletfejlesztési vezetője, aki a digitális térképészeti, távközlési és jármű-kommunikációs tudást ötvözi telematikai mérnökként. Szenvedélyesen szeret bringázni, és mivel néhány éve már megvalósított pár hasonló projektet, úgy gondolta, a kamionok és a személyautók mintájára készít kerékpáros nyomkövetőt.

Nemcsak egészséges és zöld, még munkahelyeket is teremt a biciklizés
Több embert foglalkoztat Európában a kerékpáripar, mint a bányászat, és majdnem a dupláját az acéliparnak. Egy friss tanulmány szerint már most 650 000 munkahelyet hozott létre, ami 2020-ra egymillióra nőhet.
A magyar biciklis társadalom 2015 nyarától használhatja a Velotrack névre hallható közösségi nyomkövető alkalmazást, amely nemcsak a kerékpártúrákon ad pluszinformációkat, de az esetleges lopások felderítésében is segít.

Mire jó a kerékpáros nyomkövető applikáció?

  • biztonságtechnikai szempontból: az okostelefonra értesítést kapunk, ha a lezárt bringához hozzányúl valaki. Ha valaki elviszi a bicajt, térképen követhetjük a tolvajt.
  • Család- és barátfigyelési funkció: ha a gyerek megígéri, hogy nem bringázik ki a faluból, az applikáció jelez, ha ezt mégis megteszi, és ellenőrizni lehet, hol van éppen
  • használati statisztikai funkció: Nyilvántartja, hogy hány kilométert tekertünk, mennyi szintkülönbség volt benne, és azt is, hogy merre jártunk
Az alkalmazás működésének alapja az IOT (internet of things) vagy az M2M (mashine to mashine) kommunikáció, erre építette fel Antal Csaba és a Pear Williams fejlesztőcég az okostelefonos kerékpár-nyomkövető applikációt.

Munkatársaival a Hargamon Kft.-nél a fejlesztést megelőzően számos biciklissel beszélgettek kerékpározási szokásaikról. Három fókusz rajzolódott ki az itt összegyűjtött információk alapján. A legnagyobb hangsúly a biztonságtechnikai szempontokra került, ezért a Velotrack megalkotói létrehoztak egy biciklivázba építhető gyufásdoboz méretű „fekete dobozt”, ami összegyűjti a GPS koordinátákat, majd továbbítja azokat a vállalat szerverparkjához.

Hogyan szerezzünk befektetőt?
Hiába a legjobb vállalkozásötlet, a tökéletes csapat, ha nincs pénz a fejlesztésre, fejlődésre, a fene megette az egészet. Ha tehát minden készen áll már, van üzleti terv, átgondolt számítások, piaci rés és innovatív megoldás, akkor a következő nagy feladat a befektető megtalálása. A tudatos felkészülés elengedhetetlen. Mit kérhet, és mit kaphat alapvetően a befektetőktől egy vállalkozás?
Ez persze nem jelenti azt, hogy ezzel az alkalmazással a kerékpárra valódi lakat kerül. Ez esetben egy logikai zárról van szó, ami jelez, ha valaki megmozdítja az őrizetlenül hagyott biciklit. A beépített giroszkóp érzékeli ezt, és azonnal riasztást küld a felhasználó mobiltelefonjára.

Az üzleti modell

Az üzleti tervek szerint az új bicikli árába az eszközzel együtt beépítik az egyéves szolgáltatás díját is. A kerékpárosok ezt követően dönthetnek arról, hogy meghosszabbítják-e a szolgáltatást, amelyet havidíj ellenében vehetnek igénybe, ami a tervek szerint nem lesz több egy hamburger áránál. (Az előfizetéses konstrukció kialakítása az egyik olyan üzleti modell, amelynek segítségével jelentősen csökkenthető az a sajáttőke-igény, ami egy cég fejlődéséhez szükséges. Itt mutatunk további négy megoldást erre.)

És, hogy mikor jutunk el oda, hogy már a biciklinek is lesz saját SIM kártyája, ami révén kommunikálni tud a központtal? Nos, a trendek szerint nemsokára… Közel van az idő, hogy otthon a kávéfőző is beszéljen hozzánk. (Az IP alapú adatforgalom 2014 és 2019 között megháromszorozódik, és eléri az évi 2 zettabájtot az előrejelzések szerint.)

Miután elkészült a prototípus, Antal Csaba elment Ausztriába, Hollandiába, Németországba, és felkeresett különböző kerékpárgyártókat. Ausztriából egy 200 darabos megrendeléssel végződött az első körút. Az osztrák bicikligyárral kötött megállapodás más téren is előrelépést hozott. A fejlesztések indulásával párhuzamosan ugyanis Antal Csaba felkereste a kockázati tőkebefektetőket is.

– A tőkebevonás nem volt számomra idegen terep, korábban más fejlesztéseinkhez már kaptunk külső forrást. A konkrét vevő megjelenése felgyorsította a tárgyalásokat, és idén januárban végül aláírtuk a befektetési szerződést a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA) Zrt.-vel.

A kerékpárosoknak nagyobb biztonságérzetet nyújtó fejlesztésbe az SZTA összesen 98 millió forintot fektetett tőkeemeléssel. A befektetett összeget a spin-off vállalkozás tulajdonosai a szolgáltatás alapját képező nyomkövető gyártására, hardverfejlesztésre, üzemeltetésre, marketingköltségekre, illetve a kapcsolódó applikáció fejlesztésére használják fel.

– Ez az összeg már elég arra, hogy a prototípusból termék legyen. Idén nyáron szállítjuk le az első 200 darabot az osztrák megrendelőnek, és folyamatosan tárgyalunk magyar és külföldi kerékpárgyártókkal.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo