hirdetés

Számtalan problémával a küzdenek a munkavállalók - miért fontos, hogy a cég segítsen?

A depresszió, a szorongás komoly lelki megpróbáltatásokat jelent a munkavállalóknak, ami ellen tenni kell a cégeknek is, különben a szervezet hatékonysága szenvedhet csorbát.  A K&H HR igazgatója szerint a megoldás a HR osztályon kezdődik, de túlmutat rajta.
hirdetés

A dolgozóknak mostanában több globális esemény is komoly lelki problémákat okozhat a klímaszorongástól a koronavírussal járó egészségügyi és egzisztenciális bizonytalanságon át az orosz-ukrán konfliktusig. Ezek leküzdésében pedig a cégeknek is segíteni kell a munkavállalóknak, ugyanis ha nem foglalkoznak velük, akkor nemcsak az egyéni teljesítmény romolhat, de akár tartós betegség is kialakulhat.

Fontos a dolgozók támogatása (Fotó: Pixabay)

A szervezeten belül többnyire a HR osztályra hárul a feladat, hogy ezt kezelje. Első körben a legfontosabb, hogy a lelki problémákkal küzdő dolgozók lehetőséget kapjanak jelezni problémájukat – akár egy személyes beszélgetés alkalmával –, a cég pedig biztosítsa őket a támogatásáról. Ám vannak esetek, amikor ez nem elég, és külső segítség bevonására van szükség.

Milyen lelki problémák megoldására kell felkészülni a szervezeti pszichológusoknak?

A depresszió az egyik legelterjedtebb mentális betegség, aminek a fő tünetei a kedvetlenség és a közömbösség. A depressziós munkatársak kreativitása és motivációja ezért erősen lecsökken. Most azért különösen érdemes odafigyelni a figyelmeztető jelekre, mert akár a korábban felsorolt globális események, bizonytalanságok is előidézhetik, felerősíthetik a problémát.

A túlzott szorongás szintén sokak életét nehezítheti meg. A hosszabb időn át fennálló fokozott aggodalom, nyugtalanság alvászavart okoz, ez pedig a fókuszáltság, majd a teljesítmény és hatékonyság romlását eredményezheti. Ez tovább erősíti a stresszes állapotot, vagyis a kolléga ördögi körbe kerül, ahol a csökkenő teljesítmény súlyosbítja a lelki problémákat és fordítva. Egy szakember azonban a célok újratervezésével, a nehézségek feldolgozásával segít megállítani a negatív spirált.

Mások fóbiáktól szenvednek, vagyis olyan dolgoktól félnek, amelyek semennyi vagy csak nagyon kevés veszélyt jelentenek a valóságban. Ez munkahelyi környezetben is okozhat gondokat, ha valaki például liftben vagy egyéb zárt térben nem érzi biztonságban magát vagy kényszeresen túlzásba viszi a higiéniai óvintézkedéseket.

Az aggodalmak hosszú távon velünk maradhatnak

A klímaváltozás nem fog megoldódni egyik pillanatról a másikra, az orosz-ukrán konfliktus pedig Jens Stoltenberg ENSZ főtitkár szerint akár évekig is elhúzódhat. Vagyis a munkavállalók külső események okozta lelki gondjai vélhetően nem fognak eltűnni a közeljövőben.

Éppen ezért a cégeknek el kell indulnia abba az irányba, hogy szakemberek segítségével segít a munkatársaknak. Enélkül hosszú távú nehézségekkel kell szembesülniük: csökkenhet a hatékonyság, a kollégák gyakrabban mehetnek betegszabadságra és növekedhet a munkatársak fluktuációja is. Ha viszont a cégek lépnek, és a dolgozók azt érzik, hogy támogatják őket problémáik megoldásában, ők is elkötelezettebbek és motiváltabbak lesznek.

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo