Az ügy előzménye egy két évvel ezelőtti rutinellenőrzés: az osztrák élelmiszer ellenőrző szervezet egy fióktelepen mintát vett egy másik vállalkozás által termelt és kiszerelt vákuumcsomagolt pulykamellből (az MPREIS Warenvertriebs GmbH csak a forgalmazás szakaszában vett részt). A minta szalmonellával volt szennyezve, ezért az az „emberi fogyasztásra alkalmatlan” volt az uniós jog értelmében. Az osztrák hatóságok eljárást indítottak a cég ellen az élelmiszerekre vonatkozó szabályok megsértése miatt, és bírságot szabtak ki vele szemben. Mivel a vállalkozás vitatta a bírságot, az Unabhängiger Verwaltungssenat Tirol (Tirol tartomány független közigazgatási tanácsa, Ausztria) azt kívánta megtudni a brüsszeli szervtől, hogy milyen kötelezettségei vannak az élelmiszer ipari vállalkozóknak, ha csak a forgalmazás szakaszában végeznek tevékenységet. Élelmiszerbiztonságban egyébként előkelő helyen állunk a világranglistán.
A Bíróság megállapította, hogy az olyan élelmiszer-ipari vállalkozókkal szemben, akiknek a tevékenysége kizárólag a forgalmazás szakaszára terjed ki, bírságot lehet kiszabni, ha olyan élelmiszert hoznak forgalomba, amely nem felel meg a mikrobiológiai kritériumnak.
Az indoklás szerint az uniós jogban meghatározott friss baromfihúsoknak a forgalmazás valamennyi szakaszában – beleértve a kiskereskedelmet is – meg kell felelniük a szalmonellával kapcsolatos mikrobiológiai kritériumnak. A Bíróság ebben a tekintetben rámutat, hogy a mikrobiológiai kritérium a „forgalomba hozott termékekre vonatkozik, eltarthatósági idejük alatt” . A „forgalomba hozott termékek” fogalma az olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket (ahogyan a friss baromfihúsokat), az eladásuk, a forgalmazásuk vagy az átadásuk bármely más formája céljából tartanak készen, amely tehát magában foglalja a kiskereskedelmet is. Ezenkívül az élelmiszerjog egyik alapvető célját, azaz az emberi egészség magas szintű védelmét érintené hátrányosan azon előírás hiánya, hogy a friss baromfihúsnak a forgalmazás valamennyi szakaszában (beleértve a kiskereskedelmet is) meg kell felelnie a mikrobiológiai kritériumnak.