hirdetés

Startupokat keres a Samsung tőkealapja

A Samsung célja, hogy befektető legyen a holnap legnagyobb milliárd dolláros bizniszeiben, melyek innovatív, áttörést hozó technológiákat fejlesztenek, elsősorban a mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság terén. 2016-ban annyira felpörgött a kockázati tőkebefektetés Európában, hogy arra 2007 óta nem volt példa.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Ahogy arról januárban már hírt adtunk, a Samsung 150 millió dollárnyi kockázati tőkét különített el, hogy európai startupokba fektesse. A dél-koreai elektronikai óriás befektetési alapja, a Samsung Next valójában 2013-ban alakult, de csak 2017 januárjára állt össze a 150 millió dolláros tőke. Az alap új igazgatója, Felix Petersen a minap a berlini Tech Open Airen tartott beszédében ismertette terjeszkedési szándékaikat.

"A Samsung világviszonylatban is vezető az erős interface-ek létrehozásában, melyek mindenkit hozzákapcsolnak mindenhez, mindenhol. A Samsung Nextnél az AI (mesterséges intelligencia), az AR (kiterjesztett valóság) és a VR (virtuális valóság) területén tevékeny cégekbe fektetünk és ilyeneket vásárolunk meg, hogy megépíthessük a következő termékeket és interface-eket, amik átalakítják azt, hogy kapcsolódunk a világhoz."

Petersen azt tartja Európa versenyelőnyének, hogy hagyományosan erős a technológiai innovációban tehetséges munkaerőben és a kulturális sokszínűség is segíti a fejlesztést. A Samsung abban kíván partner lenni, hogy segítse a helyi vállalkozókat olyan cégeket építeni, melyek gyorsan növekednek és időben "forradalmi vállatokká" alakulnak. A Next az ígéretes startupok felfedezésére, felépítésére, skálázására (ugrásszerű növekedésük elősegítésére) jött létre.

Kép:Fotolia

A Next eddig 60 vállalkozásba fektetett pénzt (ebből 12-ből már kilépett, nyilván szép hozammal) és 15 cégakvizíciót hajtott végre. Úgy látszik a cégfelvásárlásban is megnőtt az étvágya a dél-koreai válallatnak: 2016-ban 8 vállalkozást vettek, ami több, mint bármely korábbi évben a Next megalakulása óta. A világsajtóban azonban arról nem igazán esett szó, hogy ezek a felvásárlások Európában kívül történtek, hanem a Szilícium-völgyben, New Yorkban, Dél-Koreában és Tel Avivban. A Samsung európai fókusza tehát új dolog, ahogy az is, hogy most már korai fázisú startupokban is fantáziát lát. Talán az unióban nem inflálódnak túl a cégértékelések, mint Amerikában.

Számoljunk le a startup-illúziókkal
Erdei Sándor egyszemélyes tanácsadói vállalkozásból fejlesztette fel a ma több mint háromszáztíz főt foglalkoztató, komplex üzleti infrastruktúrát, vállalati és pénzügyi szolgáltatásokat, valamint kockázati tőkét nyújtó DBH-csoportot húsz év alatt. A gyökerek Debrecenbe és Hollandiába vezetnek, méghozzá az önkormányzatokhoz.
Érdekes mozzanat, hogy a Next eddig az IOT-be (dolgok internete) is fektetett, de a most bejelentett fókusz már nélkülözi ezt az irányvonalat. Úgy látszik ott már a nagyok lejátszották a játszmát, mindenkinek megvannak a maga akvizíciói és innovációi, ideje új, nagyobb kifutási pályát lehetővé tevő területekre evezni. Az alap székhelye Berlinben található, s 2017-ben a Next több új irodát is nyit Európa-szerte. A Next tulajdonképpen a vállalat kaliforniai Global Innovation Centerének átalakított változata.

A Samsung persze meglehetősen éles versenyben keres befektetési célpontokat. 2016-ban Európában 6,4 milliárd eurót (7,35 milliárd dollárt) fektettek kockázati tőkések/tőkealapok technológiai startupokba, ennek 10 %-a amerikai befektetőktől jött, derült ki az Invest Europe legújabb jelentéséből. Utoljára 2007-ben, a válság előtt áradt ennyi pénz európai startupokba.

Nagy játékos még a francia Partech Ventures, mely az elmúlt másfél évben 1,8 milliárd eurót szedett össze (a legutóbbi menetben 400 milliót), hogy európai és amerikai startupokba fektesse. A Samsung bevétele 19 százalékát Európában termeli meg. A Samsung a világ legnagyobb okostelefongyártója. A technológiai multiknak is egyre inkább bevett szokásuk, hogy kockázati tőkéssé válnak, hogy így fogadjanak az innovációs versenyben a befutókra, ahelyett, hogy minden megoldást házon próbálnának kifejleszteni. Az akvizíciók lehetővé teszik, hogy új tudásokat, kompetenciákat szerezzenek és stratégiai fontosságú termékekre is szert tegyenek. Erről a jelenségről, a platformagnosztikus stratégiáról itt írtunk.

Magyar cégeket várnak Európa legnagyobb energiaipari versenyére
A tavalyi siker után ismét várják a magyar fejlesztéseket Európa legnagyobb energiaipari versenyén Harmadik alkalommal hirdeti meg az InnoEnergy a kontinens legnagyobb versenyét.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo