hirdetés

Rég perelték be ilyen kevesen a munkáltatójukat

2011-ben a helyi bíróságokra érkező munkaügyi perek száma a 22 ezret is meghaladta, ám az elmúlt 10 év tendenciáját tekintve a tavalyi évben volt a legalacsonyabb ezen eljárások száma.
hirdetés

Az elmúlt 10 évben a munkaügyi perek száma 2005-ig folyamatosan nőtt - 2005-ben a 32 ezret is meghaladta -, 2005 és 2008 között csökkenő tendenciát mutatott, 2010-ig ismét nőtt, majd 2011-re a közel 10 évvel korábbi szintre csökkent - derült ki a helyi bíróságok információiból. „Az Ügyvédbróker.hu-hoz beérkezett ügyvédkeresések 2009 második felében és 2010 első negyed évében voltak magasabbak, ezután arányuk - feltehetően a gazdasági válság következtében - csökkent, majd kismértékben újra növekedni kezdett" - tette hozzá Gera János a cég munkatársa.

Csökkent a perek száma
2011-ben a munkajogi perek az összes helyi bíróságra érkező esetek közel 6%-át alkották. Míg 2010-ben ezer lakosra 2,68, 2009-ben pedig 2,5 munkajogi per jutott, az elmúlt évben ez az átlag 2,29-re csökkent.

Területi megoszlásukat tekintve a fővárosban, Baranya, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Zala megyékben az országos átlagnál gyakoribbak voltak a munkaügyi perek nem csak 2011-ben, de az elmúlt három évben is. Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdu-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Veszprém megyékben ugyanakkor az átlagosnál kevesebb ilyen tárgyú pert indítottak.

Mire kell figyelni a munkajoggal kapcsolatban? Részletek itt!

2011-ben a helyi munkaügyi bíróságokra beérkezett munkaügyi perek jelentős részét, 1/3-át a társadalombiztosítási határozat felülvizsgálásával kapcsolatos esetek alkották. Bár az elmúlt három évben a legnagyobb mértékű visszaesés e területen jelentkezett, számuk 2011-ben így is megközelítette a 8000-et. Az átlagosnál gyakrabban például Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar vagy Komárom-Esztergom megyékben, ritkábban pedig a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Somogy és Veszprém megyékben indítottak pert a társadalombiztosítási határozatok felülvizsgálata kapcsán.

 

Munkajog: nem magyar probléma
Hasonló problémákkal küzd Magyarország, Románia és Csehország a munkajogi reformok tekintetében.

A munkabérrel és egyéb anyagi juttatásokkal, valamint a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos eljárások a munkaügyi perek azonos részét 25-25%-át alkották 2011-ben, arányuk az elmúlt három évben folyamatosan nőtt. A munkabért és egyéb anyagi juttatásokat érintő munkaügyi perek az átlagosnál gyakoribbak voltak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Vas megyékben, kevesebb megkeresés érkezett például Baranya, Tolna vagy Zala megyékből.

2011-ben a munkaügyi perek fennmaradó részét, 16%-át olyan eljárások tették ki, mint például a közigazgatási határozatok, fegyelmi felelősség, vagy a munkáltató vagy munkavállaló anyagi felelősségének felülvizsgálata.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo