hirdetés

Rászáll a NAV az ebtenyésztőkre

Egy fővárosi ebtenyésztő, aki kutyaeledelt is forgalmazott, továbbá kutyakozmetikai szolgáltatást is nyújtott, évek óta engedélyek nélkül folytatta tevékenységét, a jövedelmét pedig eltitkolta a hatóság elől - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közép-magyarországi regionális adó főigazgatósága.
hirdetés

A NAV szerint a budapesti kutyatenyésztő az interneten hirdette eladásra westie fajtájú, apró termetű, fehér bundájú kutyáit. Az inkognitóban lévő adóellenőrök megállapították, hogy a nő évek óta foglalkozik kutyatenyésztéssel, továbbá kutyaeledelt is forgalmaz, és igény szerint kutyakozmetikai szolgáltatást is nyújt.

Miután az adóellenőrök a próbavásárláskor nem kaptak nyugtát vagy számlát, több évre és több adónemre kiterjedő adóellenőrzést indítottak. Kiderült, hogy a tenyésztő semmilyen engedéllyel nem rendelkezett üzletszerű tevékenysége folytatásához, és értékesítései, bevételei után sem áfát, sem egyéb közterhet nem fizetett, adóbevallást sem nyújtott be.

A kiváltott törzskönyvek tanúsága szerint a nő legalább 232 fajtatiszta kutyakölyköt adott el az elmúlt években, amelyből az adóhatóság megállapítása szerint csaknem 16 millió forint bevétele származott. A kutyakozmetika és a kutyaeledel értékesítése kapcsán további 10 millió forintos bevételt titkolt el - olvasható a közleményben.

A NAV regionális adó főigazgatósága kockázatelemzések, az interneten és egyéb felületeken megjelenő hirdetések, valamint az adóhatósági adatbázisok összevetése alapján azt valószínűsíti, hogy számos tenyésztő nem tesz eleget adófizetési kötelezettségének. Emiatt azt javasolták a fővárosi és Pest megyei tenyésztőknek, hogy tekintsék át adóbevallásaikat, mert a jövőben kiemelten vizsgálni fogják a szektort.

Az adóhatóság nem először tett kirándulást a húzóágazatnak számító magyar szolgáltató szegmensben: legutóbb egy zumbaoktató felejtett el számlát adni, már egy jósnő is bukott az adóellenőrökön, de osztottak  pár körmöst a szépségápolási iparban is, nemrégiben pedig egy egész repülőgépgyárat foglaltak le az ellenőrök. Persze nem mindig járnak sikerrel: volt olyan eset is, amikor egyszerűen nem találtak kiadó szobát egy balaton-parti településen, egyszer pedig egy mágus csakrázta el az adóbevallását.

A magyar GDP tízszerese tűnik el évente

A becslések szerint az adóelkerülés uniós szintje meghaladja az évi 1000 milliárd eurót, ami nagyságrendileg tízszerese a magyar GDP-nek. A gazdasági válság miatt egyre nagyobb érdek fűződik az adóbevételek növeléséhez, így most az Unió is egy komplex javaslatcsomaggal állt elő a probléma kezelésére.

Mint azt a Piac & Profit Online is megírta, Algirdas Šemeta az EU adóügyi biztosa a következő lépéseket emelte ki az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös uniós politika célkitűzései közül: az adóbűncselekmények minimum büntetési tételeinek uniós egységesítése, az EU-s adóazonosító jel bevezetése, automatikus információcsere, közös adózói karta és erőteljesebb fellépés az adóparadicsomi adótervezéssel szemben.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo