hirdetés

Pesszimisták a cégek: súlyos munkaerőhiányra számítanak

Egy friss felmérés szerint munkaerőhiányra számít a vállalkozások többsége, nagy részük szerint még súlyosabb is lesz a helyzet.
hirdetés

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzésében 350, legalább 20 főt foglalkoztató vállalkozás munkaerőhiányra visszavezethető nehézségeit és azok megelőzési és kezelési lehetőségeit vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy 2021-ben a válaszadók bő kétharmada (69 százalék) szembesült munkaerőhiányra visszavezethető nehézségekkel.

Tovább fokozódhat a munkaerőhiány (Fotó: Pixabay)

A 20–49 fő közötti, illetve a kereskedelem területén működő vállalkozások kevésbé találkoztak ilyen jellegű problémákkal az elmúlt egy évben.

A megkérdezett vállalkozások csaknem harmadának (32 százalék) nem volt üres állashelye január elején, míg közel felüknél (45 százalék) 1–10 darab, csaknem negyedüknél (23 százalék) pedig több, mint 10 darab üres álláshely volt.

A betöltetlen álláshelyekből kiindulva a munkaerőhiány leginkább a nagyobb létszámú, a külföldi (rész)tulajdonban lévő és a döntően exportáló cégeket sújtja.

A válaszadók több mint kétötöde (41 százalék) úgy véli, hogy a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák Magyarországon súlyosabbá fognak válni a következő egy évben. Több mint felük (52 százalék) nem számít változásra, míg kevesebb mint tizedük (7 százalék) enyhülést prognosztizál. A nagyvállalatok és a döntően exportáló cégek tartanak a legkevésbé a helyzet romlásától.

A munkaerőhiányra visszavezethető nehézségekkel szembesülő vállalkozások leginkább atipikus foglalkoztatási formák bevezetésével (51 százalék) igyekezték kezelni a problémát, de a nehézségek kezelésére nagy arányuk alkalmazott diákmunkást (43 százalék), vezetett be új toborzási módszereket (34 százalék) és fizetett a versenytársakhoz képest magasabb béreket (33 százalék).

A munkaerőhiány kezelésére irányuló 2022. évi tervek között elsősorban a munkaerőigény-csökkentő beruházás (27 százalék), az új toborzási módszer (26 százalék), a versenytársaknál magasabb bérek fizetése (18 százalék), valamint a jelenlegi munkavállalók terhelésének növelése (15 százalék) jelenik meg.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo