Pénzügyi zárás: drága, melós és még veszélyes is

Szívesen csökkentenék a pénzügyi zárásra fordított idő és munka mennyiségét a magyar vállalkozások – derül ki az LLP Hungary legfrissebb felméréséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy még a tőkeerősebb hazai cégek ötöde is Excel-táblák segítségével vagy manuálisan végzi a pénzügyi zárásokat. A megkérdezett vállalkozások felénél pedig 4-10 ember munkáját is igénybe veheti a zárás lebonyolítása, ami a tetemes munkaidő-ráfordításon kívül jelentős hibakockázatot is rejt.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Freestock

Az LLP Hungary 2015 augusztus-december között telefonos felméréssel vizsgálta meg a hazai közepes és nagyvállalatok pénzügyi adminisztrációs gyakorlatán belül a pénzügyi zárás folyamatát. A kutatásból kiderül, hogy a vizsgált cégek közel negyede problémásnak találja saját pénzügyi zárását: 9%-uk a ráfordított időt, 3%-uk az automatizálás hiányát, 2%-uk a magas hibakockázatot, további 9%-uk pedig a folyamat komplexitását jelölte meg elsődleges problémaként.

„A felmérés eredményei megerősítik, hogy a zárás időpontja a pénzügyi osztályok működésének legaktívabb és legkritikusabb időszaka, amely nemcsak rendkívül komplex folyamatok elvégzését igényli, de a vállalati pénzügyi működés egészét is érinti” – nyilatkozta Barbara Dreska, az LLP Csoport operatív igazgatója (COO) és az LLP Hungary megbízott vezetője.

Még mindig excelben kattintgatnak

A vizsgálatból az is kiderül, hogy minden ötödik cég továbbra is Excel-táblákban vagy manuálisan (2%) zár, és csak minden harmadik (35%) használ valamilyen célszoftvert. A vállalatok többsége (43%) pedig vállalatirányítási rendszerében végzi pénzügyi zárását.

A cégek többsége (80%) saját maga, házon belül oldja meg ezt a feladatot, csak 10%-uk vesz igénybe külsős szolgáltatót. A vállalatok mintegy felénél (48%) a pénzügyi zárásokon 4-10 munkatárs dolgozik, de 10%-uknál a 20 főt is meghaladja ez a létszám.

A kutatás rámutat, hogy a cégek mindössze kétharmada (67%) elégedett a jelenleg alkalmazott zárási gyakorlattal, 30%-uk a jelenlegi folyamatok automatizálását tartja hatékonyságnövelési lehetőségnek, 3%-uk pedig gyökeresen változtatna a fennálló gyakorlaton.

Év végi zárás: ideje céltartalékot képezni!
Az év végi zárásnál meg kell vizsgálni, hogy a számviteli törvény szerint szükséges-e vagy lehetséges-e céltartalékot képezni, amely a múltbéli vagy folyamatbeli ügyeletek fedezetéül szolgál.
Komoly hibalehetőség

A megkérdezett pénzügyi vezetők egyharmada (32%) tovább csökkentené a zárásra fordított időt és munkát, 41%-uk javítana az átláthatóságon és az adatok kontrollján, 22%-uk igazodna hatékonyabban a vállalati irányelvekhez. A felmérésből kiderül az is, hogy a cégek 5%-ánál prioritás lenne a hibás adatok vagy az információhiány okozta kockázatok csökkentése, mivel manuális munkából adódó pontatlanságok – elírások, elgépelések, helyiérték-csúszások – okán a további számítások is hibásak lehetnek.

“A vállalati pénzügyi szakemberek véleménye alapján világosan látható, hogy a fejlesztés szükséges és azt el is várják. A hóvégi pénzügyi zárás automatizálásával a társaságok jobb minőségű információkhoz jutnak és így több időt fordíthatnak azon tevékenységeikre, amelyek ténylegesen hozzáadott értékkel növelik a társaságokat.”- foglalta össze Barbara Dreska.

A nemzetközi kutatások is a digitalizáció térnyerését jelzik

A hazai pénzügyi vezetők prognózisát igazolja az Accenture felmérése is, miszerint a digitalizáció és az adatintegráló szoftverek térnyerése 2020-ra a pénzügyi osztályok termelékenységét 2-3-szorosára növelheti.

A jövőben a vállalati pénzügy nemcsak Excel-alapú riportokat készít, hanem aggregált adatokra épülő döntéstámogatási feladatot tölt be. A kimutatások gyorsabb elkészítése és a pénzügyi rendszerezés hatékonysága hozzájárul ahhoz, hogy ez a terület proaktívan bekapcsolódjon a vállalat döntéshozatali folyamataiba. Az Accenture által megkérdezett pénzügyi vezetők 73%-a nyilatkozta, hogy az elmúlt két évben már több stratégiai döntésbe is bevonták. Az elemzés előrevetíti: amennyiben humán erőforrás lassú munkáját integrált rendszerekkel váltják ki, a pénzügyi osztályok munkaidejük 75%-át (a jelenleginél negyedével többet) tölthetik előrejelzések készítésével, valamint a vállalati teljesítmény elemzésével.

 

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo