Ötvenezer munkahelyet teremthetnek idén a magyar kkv-k

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a magyar kis- és középvállalatokat. 404 milliárd forinttól esett el a hazai kkv-szektor tavaly az elavult eszközök miatt, így nem lehet halogatni tovább a szükséges beruházásokat.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Különösen az agráriumból érkeznek jó jelek - Kép: SXC

Továbbra is visszafogott a magyar kis- és középvállalkozások beruházási hajlandósága: idén a 2012-ben megvalósított fejlesztéseknél 11%-kal kisebb értékben terveznek fejlesztéseket a cégek - derült ki a GE Capital legfrissebb kutatásából. Az elavult berendezések miatt 404 milliárd forint bevételtől esett el tavaly a hazai kkv-szektor, így érthető, hogy a beruházások fő mozgatórugója az elavult berendezések lecserélése.  Biztató jel ugyanakkor, hogy tavalyhoz képest több cég tervez fejlesztést az új megrendeléskehez szükséges kapacitás megteremtéséhez. Ezzel együtt javult a vállalkozások megítélése is a jövőt tekintve. „A kutatás eredményei egybevágnak saját tapasztalatainkkal, amelyek szerint a vállalkozások üzleti aktivitása továbbra is visszafogott, a fejlesztések főként támogatott forrásokból valósulnak meg. Néhány ágazatban - például az agráriumban vagy a feldolgozóiparban - tapasztalunk nagyobb nyitottságot a beruházásokra és az ehhez szükséges külső források bevonására. A fejlesztések ugyanakkor gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenek a versenyképesség megőrzéséhez - vagy, ahogy a kutatás eredménye is mutatja – a kínálkozó üzleti lehetőségek megragadásához. Egy megalapozott, hosszútávú stratégiába jól illeszkedő beruházás kitörési pont lehet a cégeknek” - mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Javuló jövőkép: 48 ezer új munkahely

Bár a beruházási szándékban még nem tükröződik, de jelentősen javult a hazai vállalkozások hangulata: a tavalyi -37 százalékponthoz képes jelenleg -24 százalékponton áll a nettó jövőkép mutató (a pesszimisták és optimisták különbözete), ugyanakkor továbbra is a magyar vállalatok a legborúlátóbbak a hét ország közül. Az országok többségében optimistábbá váltak a cégek, míg Lengyelországban csökkent, illetve a

Évek óta nem voltunk ilyen jó hangulatban
Az áprilisi jelentős romlás után májusban kétéves csúcsára ugrott a GKI–Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s ezzel folytatódott a 2012 őszétől tapasztalható emelkedés. A felmérés szerint az üzleti várakozások utoljára egy évvel ezelőtt, a fogyasztóiak több mint két éve voltak ilyen kedvezőek.
franciáknál szinten maradt ez az index.  A hazai kkv-k 2013-ra tervezett beruházásai a munkahelyteremtéshez is hozzájárulnak: a cégek egyharmada tervezi, hogy idén új munkaerőt alkalmaz, összesen 48 ezer új állást teremtve. Ez 11 ezerrel több, mint amit 2012-re terveztek. A tervezett új munkahelyek száma nálunk a teljes lakosság 0,5 százalékának felel meg, ugyanúgy, mint a lengyeleknél. A régiót tekintve a cseheknél a legjelentősebb az arány: a lakosság 0,9 százalékát teszi ki.

Kevesebb beruházást terveznek idén a magyar vállalkozások

A hét európai országban végzett kkv-kutatás szerint a tavaly megvalósult magyarországi kkv beruházások értéke 21 százalékkal meghaladta a 2012 év elején tervezettet.  A vizsgált hét ország közül így is a magyar kkv-k beruházásának összértéke volt a legkisebb 2012-ben, összesen 2.168 milliárd forint. Az egy cégre jutó 12,8 millió forintos beruházási összeg alapján sem változik jelentősen a helyzet, ugyanis nálunk csak a brit cégek költöttek kevesebbet fejlesztésekre. Régiós összehasonlításban jelentős az elmaradásunk: a cseh és lengyel vállalkozások átlagosan 7-8 millióval (19,5 millió illetve 20,1 millió forintot), költöttek többet tavaly beruházásra. Az élen járó németek után a lengyel cégeknél volt a legnagyobb az egy cégre jutó beruházás 2012-ben.

2013-ban a vizsgált országok többségében a kkv-k növelni kívánják a fejlesztésekre fordított összeget, csupán az olaszok és a magyarok csökkentenének. A magyar kkv-k 2013-ban 11 százalékkal kevesebbet terveznek beruházni, teljes szektor szinten 1.933 milliárd forintot, amely a hazai GDP kb. 7 százalékának felel meg. Az egy cégre jutó tervezett beruházás 11,4 millió forint.

Leginkább Nagy-Britanniában és Lengyelországban nőhetnek a beruházások (36, illetve 35%-kal), ha az itteni cégek ténylegesen megvalósítják terveiket. A lengyel cégek elszántságához hozzájárulhat, hogy a kiemelkedő eredmények ellenére 2012-ben ténylegesen 53%-kal kevesebbet ruháztak be, mint azt 2012 év elején tervezték.

Főként termelőeszközre költenének

A mikrovállalkozások a legoptimistábbak
A kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel várakozásai szinten maradtak, míg az eredményvárakozásai növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest. A hazai vállalkozások átlagosan 3,9%-os árbevétel és 1,7%-os eredménynövekedést prognosztizálnak, ezzel az árbevétel várakozások megközelítik, az eredményvárakozások pedig meghaladják a válság kezdetén mért szintet. Az árbevétel és az eredmény jövőbeni alakulását tekintve is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg a kis- és középvállalatok kevésbé számítanak bevételük és nyereségük növekedésére.
2013-ban szinte minden eszközre kevesebbet szándékoznak költeni a magyar cégek. A legtöbbet az IT szoftvereken spórolnának, 21 százalékkal csökkentve a tavalyi hasonló célú kiadásaikat.

A legtöbbet, a beruházások közel felét (901 milliárd forint) üzemi berendezésekre tervezik költeni, cégenként átlagosan 5,3 millió forintot. Ez 11 százalékkal marad el a 2012-es tényleges ráfordítástól. (2. ábra)

A magyar cégek legnagyobb része (38 százalék) EU-s, állami vagy egyéb támogatott forrásból szándékozik megvalósítani a fejlesztéseket, amely a legmagasabb arány a vizsgált országok közül. A második helyezett Lengyelországban is csupán 25 százalékuk alapozna támogatásokra. Külső finanszírozási forrást (beruházási- vagy folyószámlahitel, lízing, stb.) a vállalkozások egyharmada venne igénybe. Magyarországon a cégek kevesebb, mint egyharmada oldaná meg saját tőkéből a beruházást.

A legfőbb visszafogó ok továbbra is a bizonytalan gazdasági környezet, méghozzá nagyobb arányban, mint tavaly: 2012-ben 50 idén 56 százalék jelölte meg ezt az okot. A külső finanszírozáshoz jutást idén jelentősen kevesebben látják a beruházás akadályának, mint tavaly: 44 százalékról 22 százalékra csökkent az ezt válaszolók száma.

404 milliárd forint bevételtől estek el a hazai cégek egy év alatt

Bizakodó hangulat a magyar gazdaságban
A hazai gazdasági folyamatok kedvező irányú változását jelzi, hogy két év után ismét meghaladja az 50 pontot a Magyar Fejlesztési Bank vállalati felmérésen alapuló konjunktúramutatójának értéke. A pozitív fordulat hátterében az ugrásszerűen emelkedő beruházási kedv áll, de a külső források bevonásával kapcsolatban továbbra is kivárás jellemzi a hazai vállalkozói szférát. A makrogazdasági index viszont kétéves mélypontra süllyedt, az idei első félévre a gazdaság lassuló ütemű visszaesését jelzi. A kkv-szektor az export és az adózás terén lát pozitívumokat.
A hazai vállalkozások elsősorban a meglévő eszközeik elhasználódása miatt szándékoznak belevágni a beruházásokba. Tavaly óta még nyomósabbá vált ez az érv: 36-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik ezt jelölték meg fő indokként. Bíztató jel, hogy a második leggyakoribb ok az új megrendelésekhez szükséges kapacitás megteremtése (tavaly 25, idén 31 százalék említette ezt).

Az elavult gépek cseréje már nem halogatható tovább: a felmérés szerint a magyar kkv-k 25 százaléka hagyott ki emiatt üzleti lehetőséget az elmúlt évben, amellyel átlagosan 2,4 millió forint bevételtől estek el a cégek. Ez az azt jelenti, hogy tavaly összesen 404 milliárd forinttal volt kisebb a kkv-szektor összbevétele az elmaradt beruházások miatt. Ugyanakkor ez kismértékű javulást jelent az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest, amikor 4 százalékponttal több vállalat állította, hogy a nem megfelelő eszközpark miatt bevételtől esett el.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo