hirdetés

Nem is gondolnánk, melyek a világ legveszélyesebb vállalatai - itt van a lista

Azok, amelyeknek termékeit mindennap használjuk, fogyasztjuk, szolgáltatásait igénybe vesszük, mégsem gondolnánk rájuk ebből szempontból.

hirdetés

Amikor bő száz évvel ezelőtt az első amerikai versenytörvényeket írták, a monopóliumokat olyan emberek irányították, mint John D. Rockefeller olaj- és Andrew Carnegi acélmágnás. Bármit megtehettek saját befolyásuk növelése, független cégek eltiprása érdekében. Egy évszázad elteltével a nevek megváltoztak, de a helyzet mit sem változott – állítják sokan. Mark Zuckerberg (Facebook), Tim Cook (Apple), Sunder Pichai (Google), Jeff Bezos (Amazon) óriásvállalatok ügyvezető-tulajdonosai, egykori alapítói ugyanúgy bármit megtehetnek: felvásárolhatnak, megsemmisíthetnek független vállalkozásokat, növelhetik befolyásukat saját hatalmuk megszilárdítása érdekében.

A Google került az élre (Fotó: Pixabay)
A Google került az élre (Fotó: Pixabay)

Digitális gazdasági hatalmuk mérhetetlenné vált. Egyetért e megállapításokkal David N. Cicilline, az amerikai képviselőház trösztellenes albizottságának demokrata párti elnöke is. Ő vezette két éve azt a versenybizottsági meghallgatást, amelyen az említett négy digitális gazdasági óriás vezetőjének kongresszusi képviselők kérdéseire kellett válaszolniuk. A részben ennek alapján készített jelentés szerint mind a négy vállalat visszaél a helyzetével, ellenőrizni tudja a versenytársak piacra jutását, sérti a vállalkozói szellemet, az amerikai állampolgárok magánéletét, a szabad és sokszínű sajtó életképességét.

Manipulációk, alantas munkakörülmények, környezetszennyezés

A világot ma már globális gazdasági erők, nemzetek fölött álló óriásvállalatok irányítják – vonják le következtetésüket a világgazdasági folyamatokból A világ ötven legveszélyesebb vállalata című kötet szerzői, Juha-Pekka Raeste és Helsingin Sanomat. A két finn gazdasági újságíró három évtizede követi nyomon a világgazdaság eseményeit, trendjeit, és nemcsak összefoglalják a tényeket, hanem nevén is nevezik azokat a cégeket, amelyek méretük, hatékonyságuk, befolyásuk alapján veszélyesek lehetnek az életünkre. Sok tőzsdén lévő, technológiai nagyvállalkozás szerepel közöttük, de akad a sorban bank, élelmiszeráruház-lánc, építési vállalat, őrző-védő vállalkozás és olajmulti is.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo