Nem elpazarolt idő a kávészünet

A kávé szerelmesei számára egy csésze fekete sokkal többet jelent a szimpla élvezetnél, főleg a szürke hétköznapokon. A napközbeni kávézás nem csupán a kávézásról szól, még a kávérajongóknak sem.

Általános az egyetértés, hogy van abban valami jó, ha az ember felkel egy kicsit az íróasztal mellől, tart egy kis szünetet, és iszik közben egy jó kávét. Ráadásul a kávészünet nem csupán az egyén, hanem a munkavégzés szempontjából is hasznos lehet.  Dr. Pernille Strøbaek és a Koppenhágai Egyetemen működő kutatócsoportja cikket publikált „Igyunk egy csésze kávét! A kávézás és a jól működő munkahelyi közösségek” címmel, amelyben a kávészünetet a sikeres munkavégzés egyik fontos tényezőjeként írja le.

Először is, senkitől nem várható el, hogy órákon keresztül megállás nélkül dolgozzon. Fontos, hogy tudjunk pár percet lazítani, amely által az ember túllendül a naponta többször is jelentkező holtpontokon. Ezek a rövid pihenők új lendületet adhatnak a munkában. Egy brit felmérés szerint azokban a szakmákban magas a kávéfogyasztás, ahol nagy a kiégés kockázata. (Hogy mik a kiégés első jelei, arról itt olvashat.) A felmérés szerint az újságírókat a rendőrök követik, majd következnek a tanárok, és meglepő módon a britek között a negyedik helyen a vízvezeték szerelők állnak. A lista további része nem meglepő, sorban a következő kávéigényes szakma a cégvezetés, a kórházi munka, a telemarketinges pozíció. A pszichológusok véleménye szerint egy jó fekete a stresszes szakmákban új energiaforrás lehet, ami felfrissít, pár percre kikapcsol.

Kép:Pixabay

A kávészünet legfontosabb, gyakran figyelmen kívül hagyott előnye a társasági jellegéből adódik. A kávé mellett folytatott beszélgetések ösztönzik a kiscsoportok létrejöttét. Lehetővé teszik a meglévő ismeretségek elmélyítését, újak létrejöttét, de hozzájárulnak a nyugodtabb és oldottabb légkör kialakulásához is. Ez leginkább akkor fontos, amikor az ember új munkahelyre kerül, és még kívülállónak érzi magát.

Újabb kávészünet? A cégnek is jó!
Még a legelhivatottabb munkavállalónak is szüksége van napközben némi szünetre - egyébként ennek lehetőségét törvény is garantálja mindenki számára - a legtöbb főnök mégis rossz szemmel néz a kávézgatókra. Lehet, hogy rosszul teszi?
A kávézás során a dolgozók megoszthatják ötleteiket, elmondhatják véleményüket egy adott témával kapcsolatban, megvitathatják a folyó ügyeket, vagy akár a hétvégi programjukról beszélgethetnek. Ez pedig nem más, mint csapatépítés - amelyre egy valamirevaló munkahely komoly figyelmet fordít. Amikor kialakul egy bizalmi légkör a kávészünetnek egyenesen terápiás jelentősége van: enyhíti a stresszt, oldja a feszültséget és lehetőséget biztosít arra, hogy olyan emberek is beszélgessenek, akik a munkavégzés alatt nem igazán találkoznak. Annak pedig, hogy az emberek kiadhatják magukból a munkahelyi, de akár a magánéleti feszültséget, nagyon fontos szerepe van!

A beszélgetés pillanataiban spontán ötletbörze és olyan érdemi információ- és tapasztalatcsere indulhat el, amely nyilvánvalóan előnyös a vállalat számára is, hiszen támogatja a kreatív és produktív munkavégzést. Nem véletlen, hogy egyre több irodában alakítanak ki kényelmes pihenőteret  újságokkal, magazinokkal és könyvekkel, nem utolsó sorban pedig minőségi kávé kínálattal. A szünetnek valóban szünetnek kell lennie, és fontos, hogy a dolgozók okosan töltsék el a rendelkezésükre álló időt. A koppenhágai kutatás megállapította, hogy a feltöltődés szempontjából az a leghatékonyabb, ha rövid, de ismétlődő szüneteket tart az ember a munkanap során. Így a kávészünet után mindenki megújult motivációval és koncentrációs képességgel, munkára készen térhet vissza az íróasztala mellé.

5 tipp a hatékonyabb munkaterekért
Mára szerencsére a legtöbb vállalkozó számára egyértelmű, hogy az iroda kialakítására és berendezésére nem csak azért kell figyelmet fordítani, mert esetleg ügyfeleket, partnereket látunk vendégül (bár persze ez sem mellékes szempont), de azért is, mert a jól tervezett munkatér látványos hatékonyabbá teheti a folyamatokat és embereket. Itt mutatunk öt olyan trendet, amiket érdemes követni, hiszen a szakemberek szerint jobb teljesítményt és elégedettebb munkavállalókat hozhatnak a cégnek. Persze csak akkor, ha azokat hasznosítjuk, amelyek a saját cégünk folyamataihoz illeszkednek.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo