Mi történik, ha vissza kell fizetni a cafeteriát?

A munkavállalók általában éves cafeteria keretet kapnak (nettó vagy bruttó módon meghatározva) béren kívüli juttatásként munkáltatójuktól, melyet már év elején/évközi belépők esetén pedig munkájuk megkezdésekor felosztanak a teljes évre. De hogyan kell eljárni, ha a munkaviszony év közben megszűnik?

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép:PP archív

A béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások után az adó a kifizetőt terheli, amelyet a juttatás hónapja kötelezettségeként a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre kell bevallania, illetve megfizetnie. Tehát mind a cafeteria, mind a kapcsolódó adók, járulékok rendezve vannak év végéig, azonban a dolgozó nyár végén felmond, mi történik ekkor?

Az ebbe a körbe tartozó juttatásokat a kifizetőnek a juttatás időpontjában kell minősítenie. Az adókötelezettség szempontjából irreleváns, hogy az adott juttatást a munkavállaló ténylegesen felhasználta-e a céljának megfelelően. A fenti esetben a dolgozónak visszafizetési kötelezettsége merül fel a céggel szemben a munkaviszony megszüntetésekor, azonban nem a SZÉP kártyájáról vagy egyéb juttatási számláról „kérjük” vissza a túlfizetett összeget, hanem magától a dolgozótól, általában az utolsó béréből kerül levonásra.

Lakáscafeteria: változások augusztus elsejétől
Egyre népszerűbb a lakáscélú támogatás a munkavállalók és a munkáltatók körében is, ezért érdemes figyelni arra, hogy augusztus elsejétől jelentős változások jönnek a juttatás feltételrendszerében.
A megfizetett adó (SZJA) és egészségügyi hozzájárulás (EHO) önellenőrzése nem merülhet fel abban az esetben, ha a dolgozónak a felmondása miatt nem jár a teljes éves összeg, hiszen a SZÉP kártyáján már rajta van a túlfizetett rész is, melyet a későbbiekben lehetősége van felhasználni vagy talán már fel is használta addigra a teljes keretet. Ily módon a személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás nem igényelhető vissza – hívta fel a figyelmet Helyiné Molnár Tímea az ABT Treuhand szenior könyvelője legfrissebb blogbejegyzésében. A cég által korábban megfizetett közterhek összegét csak abban az esetben követelhetjük a dolgozótól,  amennyiben ezt a cég cafeteria szabályzata így írja elő.

A munkáltatónak visszafizetett összegek a pénzügyi rendezés évében egyéb bevételként könyvelendők a munkáltatónál. A számvitelről szóló törvény alapján az egyéb bevételek az olyan, az értékesítés nettó árbevételének részét nem képező bevételek, amelyek a rendszeres tevékenység (üzletmenet) során keletkeznek, és nem minősülnek sem a pénzügyi műveletek bevételeinek, sem pedig rendkívüli bevételnek.

Ilyen lesz a cafeteria 2017-ben
Az Országgyűlés az új adótörvényekkel egyetemben elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteriaszabályokat is. Fata László cafeteriaszakértő segítségével megnéztük, hogy jövőre milyen szabályok szerint tervezhetjük a juttatásokat.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo