Számolja ki, önnek mennyire fájna a netadó!

A költségvetés 25 milliárdnyi bevétellel számolt az internetadóból, amelynek benyújtott tervezetét módosítani fogják a felháborodás hatására. Bár elvileg a szolgáltatók nem háríthatják át azt az ügyfelekre, valójában a netadó tervezett formájában jelentősen emelte volna az árakat. A Piac&Profit szakértője Lévai Richárd pontosan kiszámolta, mennyivel.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A múlt héten bejelentett internetadó (hivatalosan a módosított távközlési adó) pénteken már a kukába is került - legalábbis jelenlegi formájában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint mivel az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. Ugyanakkor nem végleg ejtik az internet megadóztatásának témáját, a miniszterelnök azt mondta, januárban térnének vissza rá.

Bár a miniszterelnök szerint csupán "félrecsúszott vita" miatt indított el a netadó híre korábban nem látott nagyságú tüntetéssorozatot országszerte, szakértőnk szerint jelentős emelkedést jelentett volna (vagy jelentene) az előfizetések áraiban. Ha túllépünk az internetadó elvi alapú elutasításán, és azon, hogy ez általában is milyen károkkal járhat, könnyen kiderül, hogy egy család vagy egy cég életében akár vállalhatatlan terheket is jelenthetett volna a tervezett adónem.” - mondta Lévai Richárd közösségi marketing specialista. „

Például egy olyan családnál, ahol van vezetékes internet és ez kiegészül két - 2GB forgalom korlátot tartalmazó - mobil internettel, akkor az adó teher 1300 forint. Ezt a szolgáltatóknak a példában szereplő 10.000 forintos bruttó, 7874 forintos nettó előfizetési díj terhére kellene magukra vállalni. Nagy valószínűséggel ezt nem fogják megtenni. Ebben az esetben az előfizetők terhe havi szinten 1651 forinttal nő.

Cégek esetén az 5000 forintos korlát még komolyabb hatást ér el. Egy több telephellyel rendelkező cég esetében könnyen nőhet az előfizetői díj akár 67 százalékkal is.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az online pénztárgépek és a bankkártya leolvasó terminálok is valamilyen internetes adatkapcsolaton kommunikálnak. A törvénytervezet jelenlegi állása szerint ez további adóterheket jelenthet a cégeknek. (A Piac& Profit megjegyzése, hogy a jelenlegi tervezetből nem derül ki biztosan, hogy a telemetriai adatforgalomra is vonatkozna a törvény, ebben az esetben az olyan szolgáltatások is adókötelesek lennének, mint a BKK futárkijelzői, vagy akár a GPS-s alapú adatforgalom.)

A kalkulációt egyébként mindenki elvégezheti saját magának. Csupán ki kell keresni azokat a számlákat, ami az internet előfizetéseinkhez köthető. A számlákon szereplő nettó díjakhoz kell adni a forgalom arányában 150 forintot, vagy ha elérjük a plafont, akkor 700, illetve 5000 forintot.

A vezetékes illetve az egyéb korlátlan internet csomagok esetében bátran lehet kalkulálni a maximális összeggel, korlátozott (főleg mobil internet esetén) csomagoknál pedig jó kiindulási alap maga a csomag.

Például egy 2GB-os forgalomkorlátot tartalmazó csomag esetén a várható adó 300 forint. Innentől csak annyi a dolgunk, hogy a nettó árakhoz adjuk hozzá a kalkulált adókat, aztán szorozzuk meg az 1,27%-os áfával, és máris megkapjuk a teljes fizetendő összeget.

Lévai Richárd közösségi marketing szakértő facebooktippek.hu

Hátravan még a feketeleves: így módosul a társasági adó
A társaságiadó-törvény módosítása is része a kormány adócsomag-javaslatának. Sok vállalkozást érinthet, hogy a tervezet szerint szigorodna a nyereségminimum meghatározása, és az elhatárolt veszteség szabályozása is kedvezőtlenül változna. Összegyűjtöttük a legkellemetlenebb változásokat.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo