hirdetés

Meg kell küzdeni a megszerzett előnyért is nemzetközi piacon

Kiemelt kormányzati szándék a kkv-k exportképességének növelése, de a cégek számára is fontos, hiszen egyértelmű, hogy a külpiaci megjelenés komoly lehetőségeket jelent a növekedésre. Egy sikeres magyar vállalkozás osztja meg tapasztalatait arról, hogy mi az, ami számít az exportpiacokon.
hirdetés

Magyarország exportteljesítménye fokozatosan növekszik, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb adatai szerint azonban az export 80 százaléka a nagy multinacionális vállalatokhoz köthető, míg a kis- és középvállalkozások (kkv) szerepe elenyésző. Az NGM által közreadott információk alapján a kkv-k teljesítménye javult az előző évekhez képest, de még így is kevesen képesek tartani a fokozatos növekedési tempót. A gépipar és gyógyszeripar húzóágazatok mellett dinamikusan növekszik a szoftver- és szolgáltatásexport aránya, köszönhetően az innovatív vállalatok, köztük jellemzően sok kis- és középvállalkozás fokozatos térnyerésének.

Lehet készülni az újabb exportpályázatra
Megjelent az „Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés megvalósítása érdekében” pályázati felhívás; a mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok 5 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forrásra pályázhatnak a GINOP keretében.
Az egyedi telematikai megoldásokat fejlesztő WebEye Telematics Group sikeres példa a kkv-terjeszkedésre. A cégcsoport 2014-ben elért 37 százalékos exportbevételi aránya az elmúlt években 14 százalékkal növekedett, így 2017-ben várhatóan – a cég történetében először – a bevétel több mint fele (51%-a) a nemzetközi leányvállalatoktól fog érkezni.

A kiváló termék alapfeltétel, de nem elég a nemzetközi sikerhez

Az informatika és kísérő ágazatai számára az egyik legnagyobb kihívás a versenyképes egyedi megoldások értékesítése a megfelelő célpiacon.  A sikerhez idő, türelem és szakértelem szükséges. A hazai WebEye 10 éve nyitotta első romániai telephelyét, mára pedig a telematikai piac legnagyobb európai lefedettségével rendelkezik, és összesen 14 országban van jelen megoldásaival. Németh Pál, a cégcsoport nemzetközi piacokért felelős vezetője a WebEye exportpiacon szerzett tapasztalatait így foglalta össze: „Jelenlegi sikerünk hátterében az egyedi igényekre fejlesztett telematikai szolgáltatásaink állnak, amivel bátran vettük fel a versenyt a piac más szereplőivel szemben. A nemzetközi piacot a hazaitól esetenként teljesen eltérő kultúra jellemzi, ami miatt az itt szerzett előnyünkért a mai napig keményen meg kell küzdenünk. Ennek egyik fontos része, hogy egy előre jól meghatározott stratégia mentén tervezzük a határon túli jelenlétünket. Idei terveinkben a meglévő hálózatunk erősítésének részeként a további földrajzi terjeszkedés megalapozása szerepel Délkelet- és Nyugat-Európában egyaránt.”

4 alaplépés a sikeres exporttevékenység érdekében:

  • Ismerjük a piacot. A lehetőségek teljes kiaknázása érdekében fontos, hogy kiismerjük a célpiacot, hogy tudjuk, mivel lehetünk többek a versenytársakkal szemben.
  • Legyünk jelen (ügyféltámogatás, képviselet). A nemzetközi piacon elsődleges szempont, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjunk reagálni a partnerek igényeire. A WebEye 14 európai országban van jelen leányvállalatain keresztül, ahol az ott dolgozók a nyelvi akadályok elkerülésével tudnak segíteni partnereinknek. Egyes célpiacokon (például német és lengyel) hátrányból is indulhat egy-egy vállalkozás, ha nem egy nyelvet beszél a megrendelővel. Éppen ezért fontos, hogy helyi emberekkel, anyanyelvi szinten beszélő kollégákkal intézzük a helyi képviseletek operatív feladatait (például ügyfélkiszolgálás). (A jelenlét mellett a láthatóság is fontos! Mutatunk 5 stratégiai lépést a nemzetközi márkaépítéshez.)
  • Válasszunk jó partnert. Arra is van megoldás, ha nem tudunk, vagy még nem éri meg helyi irodát nyitni. Ebben az esetben érdemes olyan partnerekkel megállapodni, akikkel az adott vállalat kiegészíti egymás szolgáltatásait, és hosszú távon közösek a céljaik. Figyeljünk arra, hogy termékünkkel, szolgáltatásunkkal hozzáadott értéket biztosítsunk a partnerünk számára.
  • Szabjuk igényekre a terméket/ szolgáltatást. Ne feledjük, hogy nem elég ha ismerjük a piacot! Szolgáltatásunkban is mutassuk meg azt a pluszt, amivel kitűnünk a versenytársak közül. Minden országban más és más trendek, igények kerülnek előtérbe, amelyekre a termékeinkkel, szolgáltatásainkkal is kötelező reagálnunk a siker érdekében.
 
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo