Már a PR sem a régi

Őrült gyors változás megy végbe a kommunikáció minden területén. A vállalkozások ezernyi lehetőség közül választhatnak, ha láthatóvá szeretnének válni, vagy fent szeretnék tartani kemény munkával elért láthatóságukat. Az elmúlt tíz évben teljes ráncfelvarráson esett át a PR területe is. Merre induljunk, hogy ne vesszünk el az erdőben? Ebben segít nekünk Freund Judit PR-szakértő.

A legnagyobb átalakulást kétségtelenül a médiapiac átalakulása okozta, az online platformok előretörésével. Igazán aktuálisnak korábban napilapok segítségével lehetett lenni, ma pedig semmi sem tud versenyezni az online portálok világával, így a legnagyobb hangsúlyt minden ügyfélnél az online PR-re helyezzük. Ez egyébként még inkább azt igényli, hogy olyan komplett anyagokat állítsunk össze, amelyek ezekre a sok hírt felvevő oldalakra egy-két kattintással integrálhatóak. Ennél is jobban felgyorsította a hírforgalmat a közösségi média világa a Facebook segítségével, ami szinte „plazaként” működik a híreket szolgáltató „kisboltok” világában. Gyakorlatilag egyetlen felületen keresztül elér bennünket nagyon sok információ. A szükséges anyagok már leggyakrabban elektronikusan vándoroltak tovább, a személyes találkozásokat felváltották az e-mail küldések. Ez egyszerűsítette a kapcsolattartást. Annyira távolinak tűnik például a több évtizedes szakmai múlt, ma szinte el sem tudjuk képzelni, hogyan működött a rendszer. Az viszont akkor is és ma is egyre fontosabb szempont, hogy minél tökéletesebb, komplettebb anyagot tudjunk a szerkesztők kezébe adni, hogy ők azt már a médium igényei szerint tudják alakítani. A mellékelt illusztrációs anyag szintén fontos, gyakran annak alapján kerül vagy nem kerül sor valaminek a megjelenésre, hogy elég jó illusztrációt tudunk-e hozzá küldeni. Ez ma is így van, ma is alapkövetelmény – mondja Freund Judit PR szakértő.

Sajtóelérési tippek
Cégvezetők álmodnak meleg tavaszi éjszakákon sajtótájékoztatókról, nulla forintos gerillamarketing-kampányokról, a cégről áradozó blogbejegyzésekről népszerű blogokban… aztán reggel fellapozzák az újságot, és megint valaki más van a címlapon. Pedig rettentő jó lenne ott lenni, hiszen a befektető, a nagy ügyfél vagy a bizalmatlan tömeg ez alapján fogja felvenni a kapcsolatot a céggel – ha egyszer sikerül odáig eljutni. Sajtóelérési tippek szakértőnktől.
Ahhoz, hogy a nagy cégek által az ismertség megszerzésére és a márka építésére fordított, és a kisvállalkozások számára elérhetetlen hatalmas összegeket megspóroljuk, sok munkát kell befektetni, így kevesebb pénzre lesz szükség - véli a mára multicéget irányító magyar származású Tom Szaky, aki szerint ingyen is be lehet kerülni a lapokba. Itt elmondja, hogyan.
A sajtótájékoztató a cégek számára drága mulatság. Mennyire fontos ma még ez az eszköz?

A sajtótájékoztatók valóban kicsit kimentek a divatból. Ma már a legtöbb esetben nem javasoljuk az ügyfeleknek a klasszikus sajtótájékoztatók szervezését, ez inkább csak politikai vagy gazdasági téren működik, esetleg még nagyobb kulturális eseményeknél. Általános jellemző, hogy az újságírók az általunk alkalmasnak talált időpontokban nem tudnak elszabadulni a szerkesztőségekből, ennek egyébként az is oka, hogy  a költséghatékonyság miatt egyre több lap dolgozik egyre kevesebb munkatárssal, így ők nem nagyon érnek rá órákat házon kívül tölteni munkaidőben.

Tapasztalatunk szerint azoknak a sajtóeseményeknek van még létjogosultsága, ahol valami különleges dolog történik (például hajápoló termékeket mutattunk már be fodrászszalonban, ahol a vendégek az információk mellett egy ajándék hajszárítást is kaptak, vagy főzhettek szederdzsemet egy szállodában, esetleg elvisszük őket levendulát ültetni egy épülő panzió kertjébe, stb.).   Tehát az esemény-PR az, ami működik ma.

A közösségi média milyen lehetőségeket rejt?

Gyakori, hogy egy kampány PR-megjelenéseit aktívan segíti, ha a Facebookon olvasnak róla. A céges és hivatalos Facebook-profilok kezelése éppen ezért most már aktív része az online PR-munkának. Az a legszerencsésebb eset, ha egységesen kommunikál a cég minden irányban. Ez egyes cégeknél Instagram- és Pinterest-profilokkal is bővülhet. Minél komplexebben gondolkodunk, annál szélesebb kört lehet elérni a színes, változatos megjelenésekkel. Ez korábban is igaz volt, de most hatványozottan, mert nem csupán a magazinok ajánló rovatai állnak rendelkezésre, hanem sok egyéb is. Ez mindenképpen segítség abban, hogy jól lehessen célozni és minden célcsoportot el lehessen érni a megfelelő csatornákon. Vannak esetek, amikor például egy remek eszköz lehet egy blog. Minden üzenet elhelyezhető, és ezeket nagyon szívesen olvassák az emberek, tehát PR-ben is érdemes gondolkodni róla. (Egyébként nem csak PR-szempontból éri meg egy saját blog.)

Kép:Fotolia

Iszonyú tempót diktál a világ, a PR mit érzékel ebből?

Ami a PR-csapat részéről kétségtelenül több figyelmet  igényel, az a kampányidőszak, ugyanez pedig az ügyfél részéről megértést. Mire gondolok? Nyilván mindenki azonnal akar mindent, vagy nagyon rövid időn belül. A korábbi gyakorlathoz képest hír- és információdömping van. Ha valami nem teljesen aktuális, akkor nem okvetlenül kap prioritást a megjelenések sorában. Ezt elsősorban az online PR-re értem, hiszen a heti- és havilapok esetében korábban is az volt a gyakorlat, hogy hetilapoknál 3-4 hét, havilapoknál 2-3 hónap is lehet az átfutási idő. Ezért fontos egy-egy PR-kampányt minimum 3 hónapra tervezni, amennyiben a célmédiumok között vannak havilapok is.  Vannak helyzetek, amikor abban kell gondolkodni, hogy egy-egy havilap esetén két-három hónap is lehet az átfutási idő,  tehát ha rövidebb időszakban állapodunk meg, akkor nem fogunk tudni elég eredményt elérni.

Az szintén egy új keletű probléma, hogy drasztikusan lecsökkent az olyan televíziós műsorok száma, amelyben bármilyen témáról beszélgetni lehet, amit a PR-ügynökségek képviselnek. Így bár minden ügyfél fejében kiemelt helyen van a tévé és a tévés megjelenés, ezeket akkor tudja üzembiztosan elérni, ha fizetett felületeket vásárol.

Kire bízzuk a céges Facebook oldalt?
A közösségi média jelenlét fontosságát már belátja a legtöbb kisvállalkozás, ahogy azt is egyre többen felmérik, hogy a sikeres jelenléthez jobb lesz szakember segítségét kérni. De hogy találjuk meg a számunkra megfelelőt?
Mi a különbség a fizetett PR és az ingyenes PR között?

A fent leírt eszközök az ingyenes PR-t erősítik. A médiaértékesítés során ráébredtek az ügyfelek arra, hogy a hirdetést sokkal többen utasítják el, pillantást sem vetnek rá, így a médiacégek gyakran értékesítenek PR-cikk felületeket is.  Amennyiben egy ügyfél biztosra akar menni, teljes méretben akarja látni a logóját, teljesen ellenőrizett formában az üzenetét, akkor számára ez a jó megoldás. Mi free PR-ral dolgozunk, aminél az a fontos, hogy jó témát, jó szöveggel, jó fotóval adjunk  a sajtó részére, és ezt szeresse meg, és akarja beszerkeszteni a lapba, műsorba, akarja megjelentetni online felületen.

Miért érdemes szakemberre bízni a cég PR-ját?

A PR alapja egyrészt az a tudás, ami igényel némi szerkesztői vénát, hogy mi lesz a jó anyag, ami érdekes, és megjelentethető. A másik kulcs a kapcsolatrendszer, amely már szintén nem úgy működik, mint korábban. Nem elég egyszer ismerni néhány újságírót, folyamatosan képben kell lenni, új megjelenési lehetőségeket felfedezni, kontaktlistát frissíteni, mert ezen a területen is nagyon dinamikusak a változások.

Szokták kérni: küldd át a sajtólistát! – na ilyen nincs. Egyrészt ez mindenkinek saját gyűjtésen alapuló adatbázis, másrészt szinte sosincs naprakész, teljesen érvényes sajtólista. Vannak tematikus listák is, tehát egy jó PR-es minimum 8-10 listából dolgozik párhuzamosan,  és ezeket is folyamatosan frissíti.

Ez az a tudás, amelyért érdemes PR-szakemberrel dolgozni. Természetesen egy kkv-nál ez gyakran anyagi kérdés, és erre sajnálják a pénzt. Ez is egy olyan terület, amelyről mindenki azt gondolja, hogy ért hozzá, mint a focihoz, pedig ez azért így nem igaz. Azt tanácsoljuk, hogy kiemelt promóciók esetén mindenképp vegyenek igénybe szakembert, de legalább 3 hónapos időtartamra, mert különben nem lesz elég jól látható eredménye a kampánynak. Optimálisan pedig még inkább 6 hónapos időszakokat javasolnék. Erre a területre is érvényes, hogy nem mindig a drága a legjobb. Kérjünk referenciát, kutassunk, és egy személyes találkozó alkalmával mérjük fel, hogy mennyire szimpatikus a szakértő.

 

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo