Kínába exportálna? Lesz rá 30 milliárd!

Csaknem harmincmilliárd forintnyi forrás áll majd a Kínába exportálni szándékozó kkv-k rendelkezésére. Az összegtől a kivitel fellendülését reméli a kormányzat, ugyanakkor a régióban a magyar kkv-k nem szerepelnek rosszul export szempontjából.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kkv-k! Szerencse fel Kínában!

A Magyar Export-Import Bank (Eximbank) egy 100 millió euró (mintegy 29,4 milliárd forintos) összegű hitelszerződést írt alá a Kínai Export-Import Bankkal, a hitel elsősorban Magyarországon működő cégek Kínába irányuló exporttevékenységét hivatott bővíteni. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a hitellel nemcsak hazai vállalkozások exporttevékenységét szeretnék segíteni, hanem lehetőséget teremteni arra is, hogy a külföldi - akár speciálisan kínai tulajdonú - cégek számára is rendelkezésre álljon a hitelkeret. A miniszter azt is elmondta, hogy az Eximbank kínai partnerszervezetével egy együttműködési megállapodást is aláírt, amely szerint Magyarország 30 millió dollárral járul hozzá az 500 millió dollárral induló kínai közép-kelet-európai befektetési alap elindulásához. A következő években az alapból 100 millió dollárt fektetnének be Magyarországon, elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés, a telekommunikáció és az energetika területén, "vagyis Magyarország szempontjából egy kedvező befektetési helyzet alakulhat ki" - fogalmazott Varga Mihály.

A Nemzetgazdaság Minisztérium kiemelt célja, hogy olyan forrásbevonások történjenek, amelyek segítik a magyar vállalkozásokat befektetési lehetőségeik, exporttevékenységük bővítésében és ez a két megállapodás is ezt szolgálja. Varga Mihály szerint a megállapodások jelentősen megnövelik a magyar vállalkozások exportlehetőségeit, és lehetővé teszik, hogy olyan beruházások legyenek az országban, amelyek hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés erősítéséhez. Varga Mihály szerint az Eximbank számára rendelkezésre áll az a forrás, amellyel a befektetési alap tőkéjéhez hozzá tud járulni, vagyis nem szükséges újabb kötvénykibocsátás.

A kicsik is kellenek a magyar térhódításhoz

Gyakran hallani magyar oldalról, hogy a hazai mezőgazdaság Kínába irányuló exportja kitörési pontot jelenthetne. A KSH adatai szerint valóban látványosan, közel 69 százalékkal növekedett a magyar mezőgazdasághoz kötődő termékek kivitele Kínába. Ugyanakkor a jelentős növekedés leginkább az igen alacsony bázisnak köszönhető, hiszen a 2011-es, alig több mint 2 milliárd forint értékű kivitel nőtt 3,4 milliárdra 2012-ben. 2011-ben a Kínába irányuló magyar kivitelből 346 hazai tulajdonú vállalkozás 106.4 millió euró értékben, míg 349 külföldi tulajdonú vállalkozás 1109,4 millió euró értékben részesedett. Azaz a nemzetközi nagyvállalatok részesedése 91,24 százalék, míg a magyar tulajdonú cégek mindössze 8,76 százalékát képviselik a Magyarországról Kínába irányuló áruexportnak. (A magyar cégek számára a keleti piacok nyújtotta lehetőségekkel részletesen foglalkozott már a Piac&Profit, erről itt olvashat praktikus tanácsokat!)

7 tanács, hogy sikeres legyen vállalkozása a külpiacokon
A nemzetközi piacokra nyitott kkv-k sikeresebbek, mint a kizárólag helyi üzleteket kötő társaik – ezt támasztja alá minden kutatás, mutató és statisztika. Nem véletlen, hogy a 2-5 éve alapított kkv-k 82 százaléka jelen van a nemzetközi piacokon, és nyitott a globális innovációkra, állapítja meg egy nemzetközi kutatáson alapuló tanulmány. De átlépni termékünkkel vagy szolgáltatásunkkal az országhatárt nem olyan egyszerű.
Ez önmagában még nem baj, hiszen a nemzetközi vállalatok által Magyarországon megtermelt és Kínába exportált javak munkahelyeket teremtenek, adót és egyéb bevételeket hoznak a magyar államnak. De az is nyilvánvaló, hogy bőven lenne tér a hazai vállalkozások és a legtöbb magyarországi munkahelyet fenntartó kkv-szektor kivitelének növelésére.

Népszerű az export a magyar kkv-k körében

A Kínába indulóknak tehát pénzben nem lesz hiánya, és ez tovább növelhet a kkv-szektor részesedését az exportból. Azonban – bár meglepőnek hangozhat – a magyar vállalkozásokat nem kell félteni, már így is jócskán termelnek exportra. Az Oxford Economics készített egy tanulmányt a világ számos országának kkv-iról, és a hazai kis-és középvállalatokat is megkérdezte. Mint kiderült, a magyar kkv-szektor többsége, a régiós országokhoz képest magasabb arányban van jelen, és szerez bevételt külföldről. „A legfontosabb fejlemény a magyar kkv-szektorban, hogy sokkal nagyobb kifelé fordulás tapasztalható, mint azt várni lehetett volna” – mondta Varga Zsigmond, az SAP üzletfejlesztési igazgatója a GazdaságTV-nek adott interjújában.

„A magyar kis- és középvállalkozások esetében csak 13 százalékuk az, amelynek nincsen külföldről származó bevétele, tehát a többség valamilyen tevékenységet már fejt ki a külpiacok irányába, míg a 42 százalékuk legalább hat országban van jelen. Ez óriási arány, itt ráadásul nagyon komoly növekedés várható a következő évben” – mondta a szakember.  A magyar kkv-k exportorientáltságának okát elsősorban a hazai szabályozói környezet nehézségeiben, illetve az új piacok iránti hajszában látja. „Inkább új ügyfeleket szereznek, nem pedig a régi ügyfelek megtartására, az ügyfélelégedettség fokozására koncentrálnak” – hangsúlyozta.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo